Skocz do zawartości

dziwna sprawa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie do końca stracił szanse na szybki start zbiornika.

Ja startowałem już baniaki w niecały tydzień, cykl azotowy pięknie zamknięty (oczywiście wszystko było jak Bozia przykazała czyli pojawienie się NH3, spadek NH3 i pojawienie się NO2, spadek NH3 i NO2 do warości niewykrywalnych i wzrost NO3).

Jeżeli masz gdzieś możliwość kup sobie Biodigest Prodibio - jest naprawdę niezły tylko miej pewność ze dodasz jedną ampułkę na jakieś 50-70 litrów wody.

Gość pemergency
Opublikowano
Nie do końca stracił szanse na szybki start zbiornika.

Ja startowałem już baniaki w niecały tydzień, cykl azotowy pięknie zamknięty (oczywiście wszystko było jak Bozia przykazała czyli pojawienie się NH3, spadek NH3 i pojawienie się NO2, spadek NH3 i NO2 do warości niewykrywalnych i wzrost NO3).

Jeżeli masz gdzieś możliwość kup sobie Biodigest Prodibio - jest naprawdę niezły tylko miej pewność ze dodasz jedną ampułkę na jakieś 50-70 litrów wody.

chcesz powiedzieć, że zamykałeś cykl azotowy w tydzień? :D jeśli tak proszę o informacje jak ?

:rolleyes:

Opublikowano

Nie zgodzę się, że cykl nie wystartował. Jeżeli kolega dodał produkt microbelift to zapewne NH3 już się nie pojawi. To są dobre produkty. Kiedyś używałem microbe special blend, który śmierdział niesamowicie ( moim zdaniem produkty microbe mają dużo różnych bakterii ).

Teraz najważniejsze jest mierzenie NO2, jeżeli będzie spadało to znaczy, że cykl się kończy.

Ja jak startowałem zbiornik 576l to:

- użyłem filtra unimax 500 chodzącego od około 6 miesięcy w innym akwarium. Filtr przed podłączeniem w malawi wypłukałem dokładnie w wodzie kranowej.

- użyłem piachu ze starego akwarium ale dodałem dużo nowego.

- użyłem paru kamieni ze starego akwa.

- wlałem około 150l wody ze starego akwa reszta kranówa bez uzdatniaczy.

Teraz najciekawsze: ani razu nie zanotowałem skoku NH3 i NO2. Ryby pływały od pierwszego zalania do dziś dzień.

Taka przeprowadzka jaką zrobiłem zaburzyła by najsilniejszą biologię ale u mnie wszystko było ok.

Oczywiście nie namawiam na szybkie wpuszczanie ryb ale to, że NH3 jest już niewykrywalne po 5 dniach od wlania uryny to jest możliwe. Tutaj bym się upatrywał w produkt microbe.

Nie reklamuje go bo nie moja branża ale kolega używając tego produktu raczej znacznie skróci cykl azotowy.

Opublikowano
chcesz powiedzieć, że zamykałeś cykl azotowy w tydzień? :D jeśli tak proszę o informacje jak ?

:rolleyes:

Oczywiście Karolu koledzy nam bajeczki opowiadają.

Trzeba rozróżniać przeszczep biologii od startu nowego zbiornika.

Kolega lufa zrobił taki właśnie klasyczny przeszczep przenosząc 6cio miesięczny chodzący w starym baniaku filtr unimax 500 więc mógł od razu wpuścić ryby a testy mu nie wykazały ani NH4 ani NO2.

Faktycznie mieszacie nowemu w głowie - on ma wszystko nówka.

Ja mu wcześniej też proponowałem pożyczkę biologii z dojrzałego baniaka.

Lufa myślisz że jak wypłukałeś tego unimaxa to wymyłęś wszystkie bakterie z ceramiki która tam siedziała?. Zrobiłeś jej tylko dobrze bo odetkałeś pory w ceramice i od razu jej było lepiej.

Co innego jak byś ceramikę sparzył wrzątkiem.

Natomiast opis kunty jest niezwykle ciekawy ale podejrzewam gdzieś jednak że też był to przeszczep. Napisz kolego dokładnie po ilu dniach od startu pojawił ci się NH4 po ilu NO2 i jak spadały w kolejnych dniach - wtedy uwierzę ale nie pisz że pojawiały się i zanikały do 0 w jeden dzień.

Użyłem 3 ampułki Prodibio Biodigest na 180l wody do przyśpieszonego startu na wodę amoniakalną więc NH4 miałem w 2 minuty od razu 1mg/l od startu ale nie udało mi się wystartować NOWEGO baniaka ( NH4-0 NO2-0 NO3-5-10mg/l) szybciej jak w 16-17 dni. Macie to udokumentowane z tabelką wyników.

Biologia cyklu nitryfikacji to nie królik z kapelusza.

Opublikowano

Nowego od całkowitego zera tak nie startowałem.

Dodałem jakieś 5% wody ze zbiornika dojrzałego (w sumie raczej ze zbiornika w którym były przechowywane ryby przez kilka dni/tygodni).

Będę miał więcej czasu to spróbuję wystartować zbiornik od zera - ciekawe ile mi zejdzie...

Tak na marginesie dodam że zbiornik startowałem z prawie całą obsadą.

Opublikowano
każdy najpierw pisze że mu się nie śpieszy że poczeka.

kolego w rejonie Zabrza na pewno jest kilku kolegów z naszej malawki albo innego biotopu.

Postaraj się na PW o wodę z podmianki, brudne gąbki, popłuczyny z mycia gąbek i wlej to do swojego.

Będzie o wiele szybciej niż te twoje siuśki.

Jeden nawet siedzi w pracy w tym samym budynku piętro wyżej;). Łukasz jak coś potrzebujesz to nie krępuj się tylko przychodź. Rzeczywiście na forum jest wiele czasem sprzecznych informacji, a coś razem wymyślimy. Testy na szybko też mogę ci udostępnić, bo nie dawno kupiłem, a korzystałem dopiero kilka razy. zanim je zuzyje to stracą datę ważności, a Tobie przy starcie się przydadzą;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szanowni koledzy,

chciałem to zrobić od początku do końca i jest,

woda dojrzała, :) minął nie cały miesiąc (bez dwóch dni).

Startowałem za pomocą siuśków i Microbe-lift Special Blend.

[b]Aktualne parametry wody:

PH: 8

KH: 13

GH: 21

NH3: 0 (nigdy nie zarejestrowałem wzrostu)

NO2: 0

NO3: 40[/b]

Zrobiłem 20% podmianę wody i za 2-3 dni będę zarybiał :D .

Gość pemergency
Opublikowano

chcesz powiedzieć, że nh3 zawsze było 0? to nie możliwe, jeśli nie było nh3 to nie mogło być no2...

Opublikowano
Szanowni koledzy,

chciałem to zrobić od początku do końca i jest,

woda dojrzała, :) minął nie cały miesiąc (bez dwóch dni).

Startowałem za pomocą siuśków i Microbe-lift Special Blend.

[b]Aktualne parametry wody:

PH: 8

KH: 13

GH: 21

NH3: 0 (nigdy nie zarejestrowałem wzrostu)

NO2: 0

NO3: 40[/b]

Zrobiłem 20% podmianę wody i za 2-3 dni będę zarybiał :D .

jak byś podał jeszcze tym samym testem ile masz NO3 w wodzie kranowej to wszystko stanie się jasne.