Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

posiadam zbiornik 200l z 6 szt saulossi .

Filtr jaki miałem do dzisiaj to tetra ex 1200, lecz uległ awarii i padł.

Czas na nowy i tu pytanie czy odpowiedni będzie JBL e901 green line

czy może:

EHEIM EXPERIENCE 2424

EHEIM CLASSIC 2213 PLUS

Doda , że posiadam jeszcze filtr wewnętrzny aqua szut turbo 750 , który mógłby być wykorzystany jako mechanik.

Jeszcze dwa pytania :

Czy piasek kwarcowy może zabarwiać wodę na lekko żółtawy kolor?

Jakie polecacie zastosować świetlówki do tego baniaka 2 x 30W

Teraz mam już od roku 2 x aqua glo Hagena

Opublikowano

kupuj HW 303B ja mam takowy w 200 l i się sprawdza już od 3 lat, poza tym cenowo jest atrakcyjnie:-). Co do zabarwiania wody przez piasek kwarcowy to bez obaw nic takiego nie może mieć miejsca co jedynie jeżeli słabo go wypłuczesz może kilka godzin być mętnej wody ale i to się ustoi z czasem, światełko polecam moduły led tańsze od świetlówek a barwa światła OK:-)

Opublikowano

Słyszałem , że od power glo bardziej glony wychodzą. Chodzi mi bardziej o świetlówki dobrej barwy za przystępną cenę.

A co do filtrów to mam takiego pecha , że przeważnie ciekną po roku...

-- dołączony post:

A polecisz Kolego jakąś konkretną aukcje z tymi ledami?

Tyle tego jest , że można zgłupieć.

Opublikowano

U mnie glony tak samo rosły kiedyś na power glo+aqua glo, jak teraz na ledach. To naturalne w Malawi i raczej nieuniknione (choć niektórzy mają ich znikomą ilość). Mi nie przeszkadza, a pyszczakom smakuje. :)

A power-glo naprawdę ładnie podkreśla kolory saulosi..

Opublikowano

Miałem dwie tetry ex 700 i jedną 1200 która właśnie też padła, tzn. wszystkie ciekły nawet po wymianie uszczelek i po doszczelnianiu teflonem.

Mam już dość martwienia się czy jeszcze jest woda w akwa jak jestem w pracy.

Fakt jest taki , że muszę kupić nowy filtr , a czytając opinie to każdy chwali eheim a z innymi to różnie

Opublikowano

eheim jest najlepszy 1 i 2 seria co do 3 mam mieszane wrażenia ale od jakiegoś czasu używam JBL i jestem naprawdę zadowolony no i cena jest zupełnie inna części o wiele tańsze