Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem akwarystą już od ponad 20 lat. Aktualnie posiadam zbiornik 240 l z mieszaną obsadą. Postanowiłem w końcu ziścić swoje marzenia odnośnie zbiornika malawi. Jednak żal mi się rozstać z dwójką moich aktualnych podopiecznych tym bardziej że jeden jest ze mną już prawie 20 lat a drugi 14. Chodzi mianowicie czy dwie dorosłe sztuki suma rekiniego(wielkooka syjamskiego) czy jak kto zwał pangi mogą pływać z pyszczakami. Jeden z rekinków ma ok 40 cm długości drugi nieco ponad 30.

Jak myślicie dadzą radę żyć wspólnie w jednym baniaku ? Jeżeli tak to jaką obsadę pyszczaków byście poradzili do tych dwóch ryb.

Pozdrawiam serdecznie

Darek

Opublikowano

Po pierwsze już sam fakt trzymania takich ryb (wielkość jak i gatunek) w akwarium 240l jest już delikatnie mówiąc nie porozumieniem, ehh. To nie mieszamy biotopów i takie ryby nie nadają się do pielęgnic z Malawi.

Opublikowano

Po pierwsze należało by zadać pytanie czy ryba mająca 40cm może przebywać w zbiorniku 240l. Potem martwiłbym się o to czy może być z pyszczakami.

Wracając do Twojego pytania to nie licz na to, że ktoś odpisze "Tak wpuszczaj śmiało" bo żaden szanujący się akwarysta na tym forum by nie połączył tych dwóch ryb.

Opublikowano

Witaj, widziałem takie połączenie i o dziwo pyszczaki dawały radę. Było to większe akwarium a rekiny pływały tylko pod lustrem wody. Jak dla mnie to nieciekawy pomysł, ryby te znacznie zanieczyszczają wodę i karmi się je łopatą.:D

pozdrawiam

Opublikowano

Ciekawi mnie jak ten większy odwraca się w akwarium o szerokości 40cm ;(

Możesz wrzucić zdjęcie lub krótki filmik?

Masakra...

Opublikowano

Daje jakoś radę. Jest ze mną już tyle lat że udało mu się przyzwyczaić do panujących warunków.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź będę miał to wszystko na uwadze. Pozdrawiam

Gość pemergency
Opublikowano

WTF???? :shock: przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać... Pomijając już tego suma to bardzo kiepski pomysł...

Opublikowano

Oddaj te sumy do jakiegoś ogrodu botanicznego/zoo/ akwarium publicznego, zależy co masz w swojej okolicy . Uwierz że ryby będą szczęśliwe, a i zbiorników z takimi rybami nie brakuje w tych miejscach. Później zajmij się pyszczakami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.