Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano
  mocarz napisał(a):

Działa to tak samo jak jedna gąbka założona na zasys z tym, że będziesz czyścił dwie zamiast jednej i teoretycznie powinny się wolniej brudzić... chociaż nie koniecznie, cena na ebay.uk jakieś Ł8

Opublikowano
  mocarz napisał(a):

Po pierwsze zastanów się gdzie to wsadzisz by było nie widoczne, bo piękne to nie jest.

Po drugie masz takie w kraju bez tych dolarów chyba że w Norwegii jest taniej - haha.

Po trzecie jak na typowy ssak kubła założysz maleńką gąbeczkę i schowasz za kamieniem to prefiltr gotowy. To ma za zadanie zatrzymywać gówienka by nie zalegały potem w kubełku i nie trzeba było go otwierać co chwila.

Za filtrację mechaniczną odpowiada filtr mechaniczny a nie gigant prefiltr na kuble.

Odpowiadając na twoje pytanie - oczywiście pomaga - zohydzić akwarium.

Opublikowano
  deccorativo napisał(a):
Po pierwsze zastanów się gdzie to wsadzisz by było nie widoczne, bo piękne to nie jest.

Po drugie masz takie w kraju bez tych dolarów chyba że w Norwegii jest taniej - haha.

Po trzecie jak na typowy ssak kubła założysz maleńką gąbeczkę i schowasz za kamieniem to prefiltr gotowy. To ma za zadanie zatrzymywać gówienka by nie zalegały potem w kubełku i nie trzeba było go otwierać co chwila.

Za filtrację mechaniczną odpowiada filtr mechaniczny a nie gigant prefiltr na kuble.

Odpowiadając na twoje pytanie - oczywiście pomaga - zohydzić akwarium.

Ta strona to chińskie allegro ;)

Kupuje tam czasem, bo dziwnie paczki z Chin przychodzą za darmo bez cła a paczki z Polski zostają clone i właściwie nie opłaca się kupować w naszym kraju bo wychodzi tyle co tutaj

Skoro gąbka wystarczy to pewnie ze wole ustrojstwa nie zakładać ;)

Opublikowano
  eljot12 napisał(a):
Miesiąc bez czyszczenia to może być kiepsko z przepływem bo gąbka na prefiltr nie powinna być zbyt rzadka.

Tez tak sądziłem :)

Gość pemergency
Opublikowano

Jeśli to możliwe to ustaw sobie zasys z gąbką jakieś 10cm przy lustrze i powinna wytrzymać miesiąc.

Opublikowano
  pemer napisał(a):
Jeśli to możliwe to ustaw sobie zasys z gąbką jakieś 10cm przy lustrze i powinna wytrzymać miesiąc.

U mnie jest nawet 5 cm od tafli za tłem i max to 2 tygodnie.

Jak pisałem mam gęstą gąbkę bo inna mija się z celem.