Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj rano podczas karmienia zauważyłem jak dorosły samiec Iodotropheus sprengerae kręci się tak jakby tworzył spirale.

Karmię spiruliną, hikari, wodzień mrożony od czasu do czasu.

Wodę podmieniam co tydzień ok 100l

Akwarium 300 litrów, Obsada Maingano, Rdzawy, Yellow, Socolofi (młodzież) i 1 samiec Saulosi. - obsada do redukcji

Czy to może być objaw bloat ? Reszta ryb zachowuję się normalnie.

Opublikowano

Zajrzyj do FAQ. Uzupełnij niezbędne dane i wtedy może ktoś Ci odpowie na Twoje pytanie.

Wczoraj rano podczas karmienia zauważyłem jak dorosły samiec Iodotropheus sprengerae kręci się tak jakby tworzył spirale.

Karmię spiruliną, hikari, wodzień mrożony od czasu do czasu.

Akwarium 300 litrów, Obsada Maingano, Rdzawy, Yellow, Socolofi (młodzież) i 1 samiec Saulosi. - obsada do redukcji

Opublikowano

Czy jest tylko jeden samiec rdzawego? Bo może dostał od kogoś jakiegoś szturchańca.

A dlaczego podmieniasz tak dużo?? Czy to zachwanie zauważyłeś zaraz po podmianie??

Nie wydaje mi się aby to był bloat. Poczytaj o tej chorobie http://www.malawi.pl/artykuly/bloat.htm

Opublikowano

przypuszczam ze są 2 samce i 1mlodziez wielkości 4 cm. podmieniam zawsze tyle odkad mam to akwarium a dziala od listopada tamtego roku. Podmianę robilem w czwartek a wczoraj to zauwazylem. Przenioslem go do wiaderka żeby nie zarazil innych ale dalej to samo

Opublikowano
Przenioslem go do wiaderka żeby nie zarazil innych ale dalej to samo

Ale czym ma zarazić ??

Przeniosłeś rybę do wiaderka bez biologi i chcesz aby wyzdrowiał.

Może po prostu dostał trochę i tak się zachowuje. Innych objawów nie ma tak? Pobiera pokarm? tylko tyle że pływa w kółko.

Opublikowano

Pokarm średnio pobiera. W wiaderku jest woda z akwarium. Watpie by to byl objaw ze dostal becki od kogoś raczej to on dominowal. W tym akwarium mialem juz dwa zgony ; yellow i rdzawy. Yellow nagle opadl na dno i przestal sie ruszać a rdzawego po kilku dniach wylowilem nie żywego. Ale to juz bylo chwile temu i myslę ze podmianami wyzbylem sie jakiegoś cholerstwa

Opublikowano
myslę ze podmianami wyzbylem sie jakiegoś cholerstwa

Jakby to było takie to nie mieli byśmy żadnego jak to nazwałeś cholerstwa. Ale każdy ma inne myślenie.

Może Twój rdzawy nabawił się jakiegoś zatrucia układu pokarmowego, jeżeli twierdzisz że od nikogo nie dostał.

Nie wiem co mam polecić, ale ja bym zapodał profilaktycznie BaktoforteS.

Opublikowano

Mija 3 dzień i ryba dalej swoje. Uzupełniam dane o zbiorniku

- wielkość akwarium 120x50x50

- obsada 5 maingano, 6 yellow, 3 rdzawe, 1 saulosi, 3 socolofi. Niektóre dorosłe, część jeszcze młodzież

- filtracja hw 303 + hw 302 napędza hydroponikę

- parametry wody Ph 7.8 NO3 30 reszty nie mierzę

- sposób karmienia 1 raz dziennie spirulina, hikari, malawi płatki, wodzień staram się codziennie podawać co innego

- częstotliwość i wielkość podmian wody co tydzień około 100 litrów

Opublikowano

Czyli nie mierzysz najbardziej szkodliwych parametrów dla ryb czyli NH3/4 i NO2.

Postaraj się o testy (pożycz, idź zmierz wodę do zoologicznego) i daj znać.