Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sporo jest tematów dotyczących tego na czym stawiać kamienie, a czasami też jak duże / ciężkie mogą być. Na jaki ciężar sobie pozwoliliście? Ja na 8mm szybie mam trzy kamienie - dwa stojące obok siebie ważą łącznie 20 kg i jeden leżący płasko ok 12 kg.

Do nowego akwarium (szyba 12 mm) mam zamiar włożyć kamienie o łącznej wadzie ok. 80 kg - z czego dwa kamienie po 25 kg każdy (jeden płasko jeżący, a drugi na dość wąskim boku)

Opublikowano

Ja w swojej 720l ze szkła 12mm miałem wsadzone 120kg kamienia. Najcięższy kamień miał około 40kg, ledwie go wsadziłem a wyciągałem już we dwóch. Teraz mam o wiele mniej bo i ryby tego nie potrzebują. Piasku około 70-80kg

Ale chyba nie bezpośrednio na szybie..?

A dlaczego nie bezpośrednio na szybę??

Opublikowano

Ponieważ jest większe ryzyko jej pęknięcia, w przypadku punktowego nacisku kamienia na szkło. Mylę się, czy raczej większość jednak stosuje podkład pod kamienie?

Opublikowano

Będzie styro i pvc. Choć aktualnie mam kamień ok 10 kg który stoi bezpośrednio na szybie i nic się nie dzieje. Mało tego nie opiera się o dno całą powierzchnią tylko trzema punktami. I spoko, ale w nowym akwarium nie będę robił takich eksperymentów.

Meszek masz może foto akwarium z tym kamzolem?

Opublikowano
Ponieważ jest większe ryzyko jej pęknięcia, w przypadku punktowego nacisku kamienia na szkło. Mylę się, czy raczej większość jednak stosuje podkład pod kamienie?

Może i masz rację, ale ja tego nie zaobserwowałem u siebie. A i moje kamienie były wcale nie małe

Wracając do tematu, piasku musi być odpowiednia ilość tego się raczej nie przeskoczy. Ale kamienie naturalne to już można sobie odpuścić i zrobić DIY. Strasznie odciążą zbiornik co staje się mniej stresogenne :-)

-- dołączony post:

to jest ten po lewej stronie

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=2471

Malawka720%20l.JPG

a ten po prawej stronie już w ciemni ważył koło 30kg

Opublikowano

Nie ma to jak naturalny. Choć skałki DYI wyglądają bardzo fajnie to jednak nie jest to dla oka, a tym bardziej dla świadomości.

Opublikowano
Nie ma to jak naturalny. Choć skałki DYI wyglądają bardzo fajnie to jednak nie jest to dla oka, a tym bardziej dla świadomości.

Hmmmm... A powiedz mi Renton czego konkretnie poniższym kamieniom brakuje ?

DSCF2641.jpg

IMG_20130221_090116.jpg