Skocz do zawartości

jaki test na poczatek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.06.2014 o 13:40, marcin1ja1 napisał:

Woda badana jest w samej stacji wodociągowej. Wszyscy wiemy jaki jest stan rur w Polsce, więc to co otrzymamy w kranie może się znacznie różnić. Oczywiście woda będzie mieściła się w dopuszczalnych normach. W dużych miastach zazwyczaj woda jest twarda i ma odczyn zbliżony do tego jaki powinien być w akwarium. Jeżeli chodzi o mniejsze miejscowości lub wodę z własnego ujęcia to bez testów się nie obejdzie.

Testy paskowe są dobre tylko, dla wstępnej analizy wody. Kupno zestawu przy Malawi staje się nieopłacalne. Połowa testów i tak jest nie używana a i tak trzeba dokupić 2-3 sztuki. NO2, NO3, NH3/4 i PH to podstawowe testy. Resztę parametrów możesz sprawdzić właśnie paskami czyli KH, GH czy zawartość chloru w wodzie.

Witam znalazłem, zestaw JBL 

Test na 
pH (3-10), KH, NO₂ (nitriet), NO₃ (nitraat), NH₄/NH₃ (ammonium/ammoniak)en CO₂-.

Czy testy będą odpowiednie ?

Screenshot_20190422-102309_Chrome.jpg

Screenshot_20190422-102252_Chrome.jpg

Bo ktoś pisał że set są nie pełne?

Opublikowano
CO2 zbędne. PH  powinno być do naszego biotopu w zakresie 7,4 - 9,0.
Andrzeju zwróć uwagę na zawartość, nie ma tam testu na CO2, oznaczenie na walizce informuje o tabeli do zapisu wartości CO2. Mam dokładnie ten sam zestaw (zdjęcie). Co do pH to tak jak napisałeś, wystarczy jak kolega dokupi uzupełnienie 7,4-9,0. Dodatkowo przydałby się jeszcze test PO4

b6e059907ba8a366928764f8aff7603f.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
Faktycznie...zasugerowałem się zdjęciem walizki. Ale fakt faktem , że ten test na CO2   jest u nas zbędny ( to info na wszelki wypadek dla kolegi autora tematu).
Jak najbardziej

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Bartek_De napisał:

Andrzeju zwróć uwagę na zawartość, nie ma tam testu na CO2, oznaczenie na walizce informuje o tabeli do zapisu wartości CO2. Mam dokładnie ten sam zestaw (zdjęcie). Co do pH to tak jak napisałeś, wystarczy jak kolega dokupi uzupełnienie 7,4-9,0. Dodatkowo przydałby się jeszcze test PO4

b6e059907ba8a366928764f8aff7603f.jpg

Bartek takie pytanie po co test na Po4? pewnie wiesz że fosfor nawet jak masz 5.0mg/l to czy ludzie czy ryby sobie z tego nic nie robią  a raczej więcej nikt w baniaku nie ma więc myślę że jest zbędny.

Edytowane przez anutemix
bład
Opublikowano
Bartek takie pytanie po co test na Po4? pewnie wiesz że fosfor nawet jak masz 5.0mg/l to czy ludzie czy ryby sibie z tego nic nie robią  a raczej więcej nik w baniaku nie ma więc myślę że jest zbędny.
Choćby po to, żeby wiedzieć czy mamy szansę na wyhodowanie sobie glonów zielonych czy pięknych sinic

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1