Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zdecydowałem się jednak na dwa gatunki będą to:

Pseudotropheus msobo magunga,

Cynotilapia afra cobue.

I tutaj moje pytanie czy obsada jest dobra ? Czy rybki będą ciekawe (walki, byleby nie kończące się śmiercią )

Ps. Sorki, rywalizacja o rewir :lol:

Opublikowano

Lenek obsada fajna, druga część pytania głupia, chyba lubisz być atakowany ;), wszystko na to wskazuje wiec nie zrobię ci tej przyjemności :mrgreen:

Opublikowano

Chlopaki mi sie wydaje ze mu chodzi o patrzenie jak ryby bronia swojich trytoriów i jak sie puszą gdy wchodzi na ich rewir inny samiec. A jesli mu naprawde chodzi o walki. To do tego celów tak jak moji poprzednicy polecam bojowniki. Jas sama nazwa wskazuje te ryby ciagle walcza.

Opublikowano

odróżnij dwie rzeczy jak ryby walczą a jak bronią swojego terenu lub walczącego o swoje miejsce w hierarchii, nie ustrzeże się zaden akwarysta hodujący pysie przed tym ze samiec dominujący przegoni ze swojego miejsca konkurenta, ale nie jest to świadome napuszczanie jednej ryby na drugą lub dobór obsady tak aby dwa silne nieustępliwe gatunki waliły się po łbach nieustannie.

Opublikowano

To ja sie podlacze tu z pytaniem.

Mam taki sam zbiorniczek 240L i mam trzy gatunki.

Labidochromis caeruleus 1 samiec x2 samice.

Otopharynx lithobates 1 samiec x1 samice(jeden maluch w inkubatorku, mam nadzieje ze samiczka)

Trzeci gatunek ktorego nie zanam dokladnej nazwy ale mowi sie na nie "Delfinki" juz chyba wiecie co to :lol: 2 samce x2 samice.

I jedna mala pielegniczke (samiczka), ktora to niby miala byc Yellow a nie jest.

Razem 10 sztuk

Chce nieco zmienic obsade tz. myslalem o pozbyciu sie jednej samiczki"Delfinkow" albo pozbyciu sie ich wszystkich. Wiem ze rosna duze i potrzebuja sporego akwa pow 400L. Zal mi troche bo sa naprawde towarzyskie i ladne ale coz nie chce zeby sie meczyly kiedy dorosna.

Myslalem o zakupieniu jeszcze jednej samiczki do Yellow'kow. No i w miejsce Delfinkow jakis inny gatunek.

I tu pytanie do Was koledzy. JAKI???

Chcialbym, zeby w akwa bylo sporo rybek i kolorowo ale wiadomo bez przegiec!!! No i zgoda w przeciwienstwie do kolegi powyzej. Tak co byscie polecili mi zrobic z taka obsada?

Z gory dzieki

Opublikowano

A ja polecam do takiego akwa 1 gatunek i to niezbyt agresywny. Osobiście też kiedyś mialem dylematy ile gatunków i jakie wpuścić do akwa 240 l. Z czasem się jednak okazuje, że to niby duże akwa, wcale nie jest takie duże i lepiej postawić na jeden gatunek (no może góra dwa). Obecnie mam stadko samych saulisi : 7 samców i 13 samic. Ryby kupiłem rok temu od znanego hodowcy Pana Pawlaka. Zaraz pewnie koledzy mnie skrytykują, że za dużo samców itd. Nadmienię jednak, że kupując ryby skorzystałem z porady sprzedawcy i postawiłem na większą ilość samców co znaczenie zmniejsza agresję w akwa. Kiedyś już miałem saulosi 2 + 6 i muszę stwierdzić, że przy dwóch samcach gatunek saulosi nie okazał sie wcale taki łagodny. Tłukły się, aż łuski leciały. Przy 7 samcach w zbiorniku panuje spokój.

Jakis czas temu myślałem nad dodaniem jeszcze jednego gatunku : Labidochromi Perlmutt, ale zostanę jednak tylko przy saulosi. Stado prezentuje się przepięknie. Polecam