Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wybrałem sie na wycieczkę do centrum ogrodniczego i przywiozłem 77kg wyselekcjonowanych wspólnie z moja pania M serpentenitów ;-) Koszt 0,50 zł za kilo. Dzisiaj w planie zakup styropianu 2cm na dno , mycie kamieni ,klejenie (styropianu oczywiscie), więc są zadania na kolejne dni. Narurowiec oczywiście w toku. Poniżej patent na odpowietrzniki o małym dostępie ;-)

post-9886-14695717533933_thumb.jpg

Opublikowano

Co do obsady - nie zmieniał bym.

Co do narurowca - powtórzę po innych - będziesz miał niezły dylemat żeby pozmieniać wkłady. Co planujesz na mechanika - wkład sznurkowy???

Czy mi się wydaje czy korpusy nie są wypoziomowane?

Opublikowano
Poniżej patent na odpowietrzniki o małym dostępie

Heh tez tak zrobiłem , niech to szlak żeby to odkręcić. Na dodatek okazało się że odkręcenie nic nie dało ( nie odpowietrzyło się). Tym razem dałem za wkładami sznurkowymi ale przed pompą kranik spustowy. Odpowietrznik jak talala i nie trza się je... tym czyms co zrobiłeś ;-).

Opublikowano

Narurowiec nie wypoziomowany owszem ale tez nie zamontowany na "stałe". Wkłady sznurkowe na mechanika 100 mikronów. Nie wiem gdzie widzicie problem z wymiana sama w sobie? Korpusy odkręcają i wyjmują bez problemu.To co widzicie na zdjeciu to jest jedynie narurowiec poskładany do kupy, nie zamontowany i bez kilku elementów których jeszcze nie złożyłem. Co do odpowietrzania mam "kranik" ale przed pompa zaraz po mechanikach ,czy ten układ będzie ok?

post-9886-14695717538414_thumb.jpg

Opublikowano

Ja do odpowietrzników wogóle nie mam dostępu , sznurki wymieniam przy okazji podmianki i napełniam zbiornik od tyłu przez układ . Według mnie niema lepszego systemu odpowietrzania.

Ponadto w jednym z korpusów mechanicznych mam sznurek a w drugim gąbkę o gęstości 45 . Skutek jet taki że jest większy przepływ a sama wymiana ogranicza się do jednego sznurka co dwa tygodnie.

Opublikowano

Damian wrzuć foto jesli możesz . U mnie na jakies wieksze zmiany to chyba za późno ale chetnie zobacze bo moze cos mi podsunie .

Opublikowano
Ja do odpowietrzników wogóle nie mam dostępu , sznurki wymieniam przy okazji podmianki i napełniam zbiornik od tyłu przez układ . Według mnie niema lepszego systemu odpowietrzania.

Ponadto w jednym z korpusów mechanicznych mam sznurek a w drugim gąbkę o gęstości 45 . Skutek jet taki że jest większy przepływ a sama wymiana ogranicza się do jednego sznurka co dwa tygodnie.

To czyli Damian działa ci z ta gąbka i już wszystko w normie. Ja tez nie ruszam odpowietrzników tylko zaworem do dolewania wody odpowietrzam działa jak się ma:D

Opublikowano

Tak Irek jest ok z jedną gąbką , ponadto mam też obejście naszego patentu :-)

Dla mniej wtajemniczonych to jest taki dodatkowy baypas z wyjściem do akwarium puszczony tuż za pompą efekt to zwiększony przepływ przez mechaniki o kilkaset litrów dokładnie o ile to może powiedzieć Irek bo ma pompe z wyświetlaczem przepływu. Ja mogę powiedzieć że widać wyraźnie jak z większej wysokości nad zasysem zaciąga paprochy.

Opublikowano
Co do odpowietrzania mam "kranik" ale przed pompa zaraz po mechanikach

No i dobrze , że tak masz zamontowane ! Teraz będziesz na luzie odpowietrzał tym kranikiem.