Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wreszcie przyszła pora ( a raczej budżet ;) ) na wiekszy baniak. Niestety warunki mieszkaniowe nie pozwoliły na szaleństwo a rozsadek pozwolił na 500l o wymiarach 200x50x50 cm. Baniaczek jak i szafkę stworzył kolega z Katowic Karol znany jako Aquarium-Fish. Baniak ma juz wyklejone czarne tło i komin 12x12cm ,w którym mam w przyszłosci zamiar umieścić zasys z kubła Fluval 405 zasypany ceramika. Komin będzie pełnił role swoistego screamera.

post-9886-14695717482415_thumb.jpg

Opublikowano

Witam. Wreszcie przyszła pora ( a raczej budżet ;) ) na wiekszy baniak. Niestety warunki mieszkaniowe nie pozwoliły na szaleństwo a rozsadek pozwolił na 500l o wymiarach 200x50x50 cm. Baniaczek jak i szafkę stworzył kolega z Katowic Karol znany jako Aquarium-Fish. Baniak ma juz wyklejone czarne tło i komin 12x12cm ,w którym mam w przyszłosci zamiar umieścić zasys z kubła Fluval 405 zasypany ceramika. Komin będzie pełnił role swoistego screamera.

Na pierwszy ogień poszły prace nad filtracja narurowa. Projekt o tyle trudny co ambitny , aby zmiescic 6 korpusów w małej przestrzeni szafki wys x szer x głeb - 66 x 56 x 42 cm. Nowym pomysłem i chyba dobrym z mojego punktu widzenia jest zespolenie wszystkiego w moduł który po odcięciu zaworami od baniaka będzie pozna wyjąć w całości.Dzisiaj odbyła się ostateczna przymiarka do wnętrza szafki. Sami ocenicie czy się udało ;)

post-9886-14695717483636_thumb.jpg

post-9886-14695717485344_thumb.jpg

post-9886-14695717486607_thumb.jpg

Opublikowano

Na pierwszy rzut oka ,wydaje mi się dosyć krucha ta konstrukcja.Rozumiem że dwa górne korpusy będą służyć jako mechaniki?W przypadku mechaników byłbym w lekkim strachu że przy odkręcaniu korpusu który czasami może być zbyt mocno dokręcony naruszę i rozszczelnię cała konstrukcję.Ale pomysł ciekawy.Kiedyś do głowy przyszedł mi podobny pomysł,ale z tą różnicą że wszystkie korpusy z pompą były umieszczone w specjalnie zrobionej skrzynce którą wsuwało się pod szafkę.A cała konstrukcja była przyczepiona do ścianek tej skrzynki.

Opublikowano

Spokojnie, całość będzie "zakotwiona" w szafce a wszytko jest tak przemyślane ze mozna odkręcać wszystkie korpusy i wymieniać wkłady.

Opublikowano

Zawsze mozna cos lepiej. Zdecydowałem sie na komin bo pozniej jak baniak jest zalany to na komin za pozno gdybym się zdecydował , a tak jest i nie waham sie go użyć ;)