Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś używał tego złoża ? Silicate removal Firmy Sera? Słyszałem , że pomaga na okrzemki

To wyczytałem w necie :

"Wiele źródeł wody zawierają krzemiany lub kwas krzemowy, lub związki , które zawierają te elementy i te związki w końcu rozkładają , dodając krzemiany i kwas krzemowy do wody akwarium jest .

W akwariach , w których używane są piaszczyste i inne formy podłoża , może krzemian wymyty " z " tych związków , i bardzo szybko wprowadzić wody zbiornika. To trwa zwykle tylko kilka tygodni to się stało ( na maksimum ) . Często zdarza się dużo wcześniej . Ten ostatni przypadek jest szczególniejeśli piasek krzemionkowy stosuje się jako substrat w akwarium (to często zdarza się , niestety) . Choć mniej powszechny niż rok temu , hobbystów były dodanie " grać piasku " do swoich zbiorników zbudować podłoże . Zagraj w piasek i tzw piaskowanie są bardzo wysokie w krzemianu i należy unikać , jeśli chcesz zachować krzemiany niska."

Mam odniesienie do usuwania krzemianów i kwasu krzemowego z wody . Proszę zrozumieć, to znaczy, że należy próbować utrzymać ich poziom nawet jak możesz. Nigdy nie naprawdę zdolne do usuwania "all " tych związków. Zalecane poziomy bezpieczne są poniżej 0,5 ppm, lub połowę jednej części na milion . """"

Co o tym myślicie?

Opublikowano

W jakim języku ty to wstawiłeś bo ja nie jestem w stanie zrozumieć sensu tego postu. Naprawdę. Trzy razy czytałem fragment zaczynający się od: wyczytałem w necie i nic z tego nie rozumiem.

Obstawiam, że wklepałeś coś w translator googla i wkleiłeś na forum. Jeśli tak to wklejaj pierwotną treść tekstu, a Ci, którzy znają angielski (bo pewnie w tym języki był tekst) sobie spokojnie poradzą ze zrozumieniem. Jeżeli wkleiłeś tekst z jakiegoś innego forum to tekst jest naprawdę lekko pisząc niefortunny i niewart dzielenia się.

• Dziękuję 1
Opublikowano

.... no fakt. Przetłumaczyłem teks w google'ach.

wielkie sorki bo źle wkleiłem. Miałem tekst z innego źródła. Zaa dużo drinków...

Przepraszam

ale co do nazwy specyfiku mam kpl świadomość.

kontynuuje zapytanie :)

Opublikowano
.... no fakt. Przetłumaczyłem teks w google'ach.

wielkie sorki bo źle wkleiłem. Miałem tekst z innego źródła. Zaa dużo drinków...

Przepraszam

ale co do nazwy specyfiku mam kpl świadomość.

kontynuuje zapytanie :)

Problem ten sam a preparatów kilka - przeczytaj uważnie to

http://forum.klub-malawi.pl/walka-okrzemkami-przegrana-t23078.html

Każdy z tych specyfików w woreczkach działa chwilowo - dlaczego?.

Moim zdaniem najpierw spróbuj odpowiedzieć sam sobie na pytanie ile mam krzemionki w akwarium i skąd pochodzi.

- z piasku podłoża

- z wody kranowej do podmianek

potem już o wiele łatwiej walczy się z okrzemkami.

P.S.

wczoraj otrzymałem test JBL na krzemionkę - szokkkkkk !!!!

moja woda kranowa ma krzemionki powyżej skali mierzalnej czyli grubo ponad 6 mg/l.

Sami więc rozumiecie że okrzemki muszą być a żadne torebki-usuwacze nie mają sensu bo natychmiast się zapchają krzemianami. Pierwsza podmianka wody dokończy dzieła zniszczenia w walce na tym polu.

Podejrzewam że niemal wszyscy macie identyczny problem, tylko żyjecie w nieświadomości jego istnienia, bo test jest drogi.

Zabieram się do opracowania strategii walki z poziomem krzemionki w akwarium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja stosowałem taki absorbent na początku istnienia mojego akwa 576l. Miałem problem z okrzemkami ale po około tygodniu stosowania tego ustrojstwa wywaliłem to z korpusu. Zapchał się i nic nie dawał. Po 2 miesiącach okrzemki same ustąpiły i więcej się nie pojawiły.