Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Okolo miesiaca temu zalozylem swoje pierwsze malawi. Akwa 200l, 1+3 saulosi, 1+3 rdzawe.

Przez dwa tygodnie wszystko bylo w porzadku, rybki byly wesole i ruchliwe. Dzien po wymianie wody zaczely byc bardzo plochliwe a jak juz wyplynely to praktycznie nie plywaly tylko "dryfowaly". Zrobilem testy wody i okazalo sie ze no3 wynosi 100 mg/l a no2 10mg/l. Przy okazji zaobserwowalem ze na jednym z kamieni jest jakis zielony glon . Chcialbym sie zapytac czy ten oto glon ktorego zdj jest w zalaczniku moze byc przyczyna wysokiego poziomu no3 i no2 oraz plochliwosci moich rybek ? Jesli tak, to jak moge sie pozbyc cholerstwa ?

post-14996-14695717440607_thumb.png

Opublikowano

Nie. Przyczyną był niezamknięty cykl azotowy. Jeżeli akwarium ruszyło miesiąc temu, a ryby wpuszczone zostały po dwóch tygodniach to wszystko jasne.. Jeszcze do tego woda została WYMIENIONA...?

Opublikowano

robisz cotygodniowe podmianki wody? jeśli tak to ile?

nie przekarmiasz? bo ryb za dużo nie masz

cykl azotowy ci się zamknął, czy od razu ryby do wody?

ten glon raczej nie jest problemem - chyba że to sinice, ja z tego zdjęcia nie wywnioskuje

Opublikowano

Ten glon to raczej nie sinica (przy NO3 100) wiec nim bym się nie przejmował ale mam dwa pytania:

1. Jakich testów używasz?

2. Czy akwarium przeszło przez okres dojrzewania wody?

Opublikowano

Woda jest podmieniana regularnie co tydzien.

Rybki karmilem dwa razy dziennie, ograniczylem do jednego raza dziennie.

Testy jbl paskowe.

Dojrzewalo 16 dni

Opublikowano

testy do luftu, jednak parametry przekroczone są na pewno.

kup testy kropelkowe, przestań karmić i zorganizuj z 50 l odstanej wody do podmiany.

Coś robisz źle bo wysokie NO2 o tym świadczy, natomiast wysokie NO3 świadczy o tym, że NO2 jest przerabiane na NO3.

Chyba że kolejna opcja - woda która służy Ci do podmian też nie ma dobrych parametrów, po powodziach i podtopieniach w wielu miejscach jest z tym problem.

Opublikowano
No2 10 mg? Przecież ryby tego by nie wytrzymały. NO3 100 mg?

Na paskowych testach mogło tak pokazać, przydało by się zrobić testy kropelkowe, może jak podasz miejscowość to ktoś z forum podskoczy zrobi testy, których wyniki będą bardziej wiarygodne, teraz proponuje kupić fiolkę bakterii Prodibio Biodiges i wlać jak najszybciej żeby zbić NO2.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.