Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko jest uzależnione od tego jakie ryby posiadasz w głównym zbiorniku. Jeżeli jest to mbuna mała i średnia do 13cm to maluszki można próbować wpuszczać przy 2-3cm. Pozwalasz im się cieszyć spokojem. Jeżeli jest to mbuma duża i agresywna to oczywiście rozmiar malucha powinien być większy. To samo się tyczy rub z non mbuna. O drapieżnikach się nie wypowiadam bo nie posiadałem tych "pięknych" ryb.

Opublikowano
Napisałeś że największy samiec ma 6cm. Wychowaj młode do około dwóch centymetrów i wpuszczaj, obserwując co się będzie działo.

Chodzi o to ze nie mam miejsca dla malych 4 yellow ktore maja okolo 12-15 mm , reszte wydalem zostaly mi te 4 i zbiornik w ktorym sie znajduja musza opuscic . Dlatego pytam, nie jest to z dnia na dzien gdyz maja jeszcze okolo 1,5 miesiaca i taki sam czaas na znalezienie domu . Jednak lepiej dmuchac na ziemne , jezeli musze i jest to bezpieczna opcja wpuszcze do duzego zbiornika.

Opublikowano
Nikt Ci nie zagwarantuje bezpiecznej opcji. Możesz próbować .

Nie bede probowal , to sa ryby i nie mam zamiaru ich zabijac w ten czy inny sposob. Dlatego pytam o bezpieczny wymiar. Ogolnie jszcze tu nasowa sie pytanie , ile i jak duzy jest zbiornik ... itd ... Zobaczmmy maja czas do 20 mm niewiele zostalo a przy 1,5 czasu moze sie uda .

Dzieki meszek

Opublikowano

Wielkość ryby na oko często rozmija się z tą realną. Przykładowo zmierzone martwe ( zabite przez dorosłe czy przygniecione ) młode mbuna miały czasem i ponad centymetr. 2 cm osiagają bardzo szybko. Jest to długość z ogonem. 2 cm rybcie są stanowczo za małe. Większe będą mogły je zabić. W akwarium nieraz naturalny chów bywa już w miarę pewny siebie jednak wpuszczane rybki są zagubione. 3 cm to absolutne minimum.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Wielkość ryby na oko często rozmija się z tą realną. Przykładowo zmierzone martwe ( zabite przez dorosłe czy przygniecione ) młode mbuna miały czasem i ponad centymetr. 2 cm osiagają bardzo szybko. Jest to długość z ogonem. 2 cm rybcie są stanowczo za małe. Większe będą mogły je zabić. W akwarium nieraz naturalny chów bywa już w miarę pewny siebie jednak wpuszczane rybki są zagubione. 3 cm to absolutne minimum.

Dzieki wielkie.

Post do zamkniecia , chyba ze ktos ma cos wiecej do dodania.