Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Za ok. dwa miechy będę robił przeprowadzkę do 714l akwarium (120x85x70) i jest to idealna okazja na zmianę / modyfikację aktualnej obsady. Poniżej to czym dysponuję aktualnie w dwóch zbiornikach:

pseudotropheus saulosi 9 sztuk:

1 + 2 + samica, która zmieniła się w "samca" (terytorium, zmiana barw) + 2 młode (płeć nieokreślona) + 3 narybek

melanochromis cyaneorhabdos - maingano 4 sztuki

2+2

pseudotropheus flavus 7 sztuk

3+1+2 młode (płeć nieokreślona) + 1 narybku

pseudotropheus acei + yellow tail 9 sztuk

2+7

metriaclima membe deep

2+2

Trochę się tego uzbierało i nie zawsze w takich konfiguracjach jak powinno być. Na domiar tego zacząłem się zastanawiać nad melanochromis auratus, może yellow lub jakaś aulonocara???

Oczywiście nie wszystko w jednej zupie. Z czegoś będę rezygnował. Tylko z czego? Na pewno przydałby się jakiś killer narybku bo mam z tym zawsze problem stąd wytrzasnąłem yellow bo na forum poruszony był wątek dobrego killera, a do akwarium takiej wielkości nic większego się nie nadaje.

Pomożecie?

Opublikowano

Auratus IMHO jeszcze może być, bo masz dużo litrów i jakoś te agresywne ryby sobie poradzą z rewirami, lecz odnośnie Aulonocara to ja bym zrezygnował. Są to ryby które lubią sobie popływać i długość zbiornika 120 cm im takiej możliwości nie zapewni. Ryby pływające w toni już masz (acei) i na tym bym zakończył.

Saulosi i membe deep razem nie mogą pływać z powodu podobnych samic. Będą bastardy, więc musisz postawić na jeden z tych gatunków i walnąć harem 1+4. Jak zostawisz saulosi to nie brałbym auratusa bo może się okazać, że taki krótki zbiornik nie pozwoli na ucieczkę tym rybom przed agresywnym samcem. Membe deep z auratusem jakoś sobie poradzi więc to byłoby lepsze zestawienie wg mnie. Maingano zostawiłbym tak jak jest lecz zapewnij im jakieś szczeliny skalne w wystroju.

Pozdrawiam. :)

Opublikowano

Napisz z czego chciałbyś się pozbyć. W przeciwieństwie do kolegi nie łączyłbym dwóch melanochromiów, co do membe i saulosi to samice podobne są tylko kolorem więc przy prawidłowych haremach nie obawiałbym się mezaliansów ;).

Jeśli chodzi o aulonki to z racji wysokości i głębokości akwa nadaje się dla mniejszych odmian ale musiałbyś się pozbyć większości obsady.

Opublikowano

Jestem przekonany na 100% do acei, flavusa i saulosi. Membe deep oraz maingano już mniej. Szczerze mówiąc krzyżowanie się membe z saulosi mnie niemartwi bo po pierwsze jakiś czas trzymałem je razem z nie było nawet podchodów do tarła membe z saulosi, a po drugie i tak każdy narybek zostawał zjadany. Ale to było kiedyś. Gdy ryby podrosły zauważyłem, że młodym udaje się przetrwać. Efekt jest taki, że z własnego chowu mam już 5 saulosi, 2 falvusy i jak się okazało przed chwilą 4 acei. Być może zbyt dużo kryjówek do których już nie mają dostępu podrośnięte sztuki. Chciałbym, żeby coś to zjadało. Miałem taką zawodniczkę wśród maingano. Kiedyś po starciu z inną rybą coś się stało o zatrzymała się z rozwoju na dosłownie rok. Nie rosła, była mała i ścigała małe przecinki. Później odbiła, urosła i już chyba nie nadąża.

Opublikowano

Trochę do d... te wymiary ze względu na długość :( Z kilerów do tych 100% -towców spróbowałbym z Melanochromis chipokae bo rośnie chyba najmniejszy i chyba bez problemów da radę przy diecie 50/50.

Opublikowano

Może i trochę do luftu, ale na tym polegają kompromisy if you know what i mean. Melanochromis chipokae też był podawany, ale jego uroda pozostawia trochę do życzenia i pewnie pojawiłby się w zamian za maingano. Jakby nie było zdecydowanie jest to jakiś przepis.

Opublikowano

Może i dobrze bo kompromis lokalowy i dietetyczny w przypadku "kilerów" byłby trochę zbyt naciągany ;).

Niestety pozostaje przemeblowanie i pozbycie się małych szczelin.

Opublikowano

Witam ja bym zostawil maingano.saulosi i acei i zastanowil sie w ktora strone chcesz isc zywieniowo bo ciezko ci bedzie polaczyc miesozerna aulonocare np.z auratusem.Musisz obrac jakis kierunek a potem myslec jakie rybki bo ciezko bedzie cos dobrac i z czegos rezygnowac.Do tego co napisalem moze byc np. yellow i Lodotropheus sprengerae i jakas aulonka.

Opublikowano

Rzeczywiście aulonocara to byłoby lekkie przegięcie jeżeli chodzi o dietę. Do tych trzech gatunków o których napisałeś na pewno dołączy flavu-s i wzbogacę maingano o jakąś jedną dwie samice. Muszę mocno zastanowić się nad membe bo co prawda jakieś ryzyko miksu z saulosi istnieje, ale wśród saulosi mam tak niewydarzonego samca, że pewnie przydałby się jakiś lepszy zawodnik - w wśród membe mam takich dwóch do wyboru.

Opublikowano

Przemyślałbym jeszcze sprawę acei. Ta ryba naprawdę potrafi urosnąć do słusznych rozmiarów i lubi popływać. Dodatkowo w zbiorniku o tej długości będzie wyglądać co najmniej "średnio" estetycznie.