Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym uzupełnić obsadę mojej 240-ki, w której obecnie pływają Ps. Saulosi w ilości 8 szt (na razie 3 pewne samce, jeden prawie w pełni wybarwiony). Wstępnie chciałem dołożyć melanochromis cyaneorhabdos, jednak po zastanowieniu stwierdziłem, że może bardziej podobałoby mi się dorzucić coś w kolorze błękitnym. Czy któryś z wymienionych w tytule gatunków by pasował, jeśli tak, to który byłby bardziej odpowiedni? Poczytałem nieco o nich i opinie na temat agresji i terytorializmu są rozbieżne. Jednak bardziej skłaniałbym się chyba ku socolofi. Proszę o opinie, co o tym sądzicie. Czy jednak nie kombinować w taki sposób i pozostać przy wyborze maingano..

Opublikowano

Socolofi to ryba terytorialna w dosłownym tego słowa znaczeniu. Jego zachowanie jest takie samo jak saulosi a więc konflikt gwarantowany lepszy byłby mniej terytorialny callainos lub inaczej terytorialny maingano.

Opublikowano

Maingano w jeziorze nie jest rybą terytorialną. Jest to samotnik wędrujący w skałach. W akwarium za swoje uważa nie wybrany rejon ale całe skały. Jeśli zapewnimy mu sporą ilość kryjowek i skał jego wladztwo staje się zbyt rozległe aby je ściśle kontrolował. Saulosi ma więc przy nim spore szansę na rewir choćby u podstawy skałek . Różnica jest dość istotna bo taki sam jak saulosi terytorialista często nie pozwala słabszej rybie zająć jakiegokolwiek terytorium a saulosi bez terytorium jest po prostu ubogim krewnym samego siebie :-D

Opublikowano

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. :)

Przy obecnym aranżu, kryjówek mam niewiele, to gdzie było to możliwe, czyli całą lewą stronę zajął mój pierwszy wybarwiony samiec, a jego rewir bynajmniej nie ma 30 cm... Panoszy się po całym zbiorniku. Prawdę mówiąc miałbym ochotę zapoznać go z kimś silniejszym od niego.. ;-)

Do maingano pewnie musiałbym dorzucić trochę skał i kryjówek. Może więc jednak callainos...

Opublikowano
Prawdę mówiąc miałbym ochotę zapoznać go z kimś silniejszym od niego..
No callainos jak podrośnie i spodoba mu się lokum saulosi to mu je zajmie ;) ale pewnie będzie go z niego przeganiał głównie przy tarle.
Opublikowano

U mnie callainos który wskoczył do dorosłej obsady nie jest rybą terytorialną, ale rzeczywiście nie widziałem jeszcze jak zachowuje się w trakcie tarła...

Opublikowano

Wydaje mi się że tak. Przydałoby się ich troszkę więcej choć na razie póki to saulosi będzie szefem moze nie będzie to konieczne.