Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A NO2 i NO3.

Nie robilem. Ale tak teraz pomyslalem ze te rybcie jechaly cala noc ze szczecina i czesc wody z workow w jakich przyjechaly wlalem do akwarium. Moze to jest powodem...

Opublikowano

Zrób te pomiary bo obawiam się że wpuściłeś sporo ryb do niedojrzałego biologicznie akwa. i mogą być poważniejsze problemy niż mętna woda.

• Dziękuję 1
Gość pemergency
Opublikowano
Nie robilem. Ale tak teraz pomyslalem ze te rybcie jechaly cala noc ze szczecina i czesc wody z workow w jakich przyjechaly wlalem do akwarium. Moze to jest powodem...

Moim zdaniem powód jest jeden, zachwianie biologi poprzez wpuszczenie obsady, bo ilość wody, którą wlałeś na ten litraż, który masz jest znikoma więc nie mogła zachwiać biologią (chyba, że przywieźli Ci ryby w 10 litrowych workach ;)).

I teraz opcje są dwie:

- albo cykl się jeszcze nie zamknął, jeśli w ogóle się rozpoczął (będzie wiadomo po testach),

- albo biologia jest jeszcze słabo rozwinięta.

Tak czy inaczej, trzeba zmierzyć przede wszystkim no2 i no3, bo bez testów to można sobie gdybać w nieskończoność...

Edit.

Sorka Eljot, wygląda na to, że pisaliśmy posta w tym samym czasie :D

• Dziękuję 1
Opublikowano
akwarium dojrzewało przez ok. 6 tygodni podczas których wymieniłem wodę ze 3 razy - po 60 litrów.

...w tym momencie utrudniłeś tak naprawdę dojrzewanie a nie wspominasz czy czymś się wspomagałeś ( typu bakterie czy startowe rybki czy jeszcze coś innego). Zaciemnij je na dwa dni kocem, zwiększ napowietrzanie i jak masz to włóż włókninę do mechanika !! A jak nie to cierpliwości i samo zniknie. No i testy NO2 NO3.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam,kubelek750l/h? nie wiem czy poprostu nie masz za slabej biologiii wpuszczenie tylu ryb naraz,kazda zrobilakupke i sie zaczelo;-) mysle,ze rownowaga biologiczna zostala zachwiana i nie wiem czy ten kubelekporadzi sobie z biologia na taki litrac.Ja mam w 375 HW30B 1400l/h i dodatkowo JBLe900 900l/h oby dwa wypelnione ceramika.Jakiej wielkosci te rybki wpusciles? bez testow sie nie obejdzie...

Opublikowano

Przepływ kubełka który robi za biologa to nie problem. U mnie w 337 l działa Unimax 250 który ma przepływ 650l/h i daje sobie radę znakomicie przy kilkunastu dorosłych rybach. U kolegi problem jest nie w kuble a w świeżym zbiorniku gdzie jak podejrzewam (czekam na pomiary NO2 i 3) biologia nie zdążyła się jeszcze rozwinąć.

Opublikowano

No tak w sumie jak kubel moze dac rade jak niema w nim biologii(bakterii nitryfikacyjnych) tez mysle,ze niedojrzala woda,tymbardziej,zze kolega nie dal starteraani zadnej rybki startowej co by przyspieszyla cykl azotowy.Dzieki za poprawienie mnie eljot12

Opublikowano

Moi Drodzy jeśli idzie o kubeł to jest to eheim 2228 750 l/h, dodatkowo mam tam wewnętrzny z ceramiką aquela 1000l/h akwarium ma 450 litrów, testy no2 i 3 pozytywnie wszystko w normie. ryb jest 22 jeden gatunek po 4 cm. pozostałe po 8 cm.

wyłączyłem światło i nakryłem akwarium. drugi dzień idzie, zobaczymy co pokaże niedziela.

dzięki ze wszystkie rady ;)