Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Przez kilka lat miałem w 450 l. akwa miałem paletki, ale jak to bywa - człowiek szybko się nudzi, więc postanowiłem wrócić do swojej pierwszej miłości - malawi ;) 1,5 miesiąca temu przygotowałem zbiornik: 450 l., filtr wewnętrzny kubełkowy z ceraniką, zewnętrzny eheima, podkład to biały piasek i 70 kg. kamienia - serpentenit. akwarium dojrzewało przez ok. 6 tygodni podczas których wymieniłem wodę ze 3 razy - po 60 litrów. wczoraj wpuściłem pyszczaki Copadichromis borleyi red fin - 6 sztuk, Aulonocara maleri maleri - 8 sztuk, Otopharynx lithobathes sulphur head - 8 sztuk. Problem jaki się pojawił to fakt iż woda praktycznie momentalnie się zmętniła, piach był dobrze wypłukany, nie ma krystaliczności takiej jaką bym chciał by miała, co poradzicie? co jest tego przyczyną??

post-14762-14695717423279_thumb.jpg

post-14762-14695717423613_thumb.jpg

post-14762-14695717423963_thumb.jpg

post-14762-14695717424405_thumb.jpg

Gość pemergency
Opublikowano
Cześć. Przez kilka lat miałem w 450 l. akwa miałem paletki, ale jak to bywa - człowiek szybko się nudzi, więc postanowiłem wrócić do swojej pierwszej miłości - malawi ;) 1,5 miesiąca temu przygotowałem zbiornik: 450 l., filtr wewnętrzny kubełkowy z ceraniką, zewnętrzny eheima, podkład to biały piasek i 70 kg. kamienia - serpentenit. akwarium dojrzewało przez ok. 6 tygodni podczas których wymieniłem wodę ze 3 razy - po 60 litrów. wczoraj wpuściłem pyszczaki Copadichromis borleyi red fin - 6 sztuk, Aulonocara maleri maleri - 8 sztuk, Otopharynx lithobathes sulphur head - 8 sztuk. Problem jaki się pojawił to fakt iż woda praktycznie momentalnie się zmętniła, piach był dobrze wypłukany, nie ma krystaliczności takiej jaką bym chciał by miała, co poradzicie? co jest tego przyczyną??

Niczym się nie stresuj, to zupełnie normalne, chwilowo została zachwiana biologia w zbiorniku, w zależności od tego jak dobrze masz rozwiniętą filtrację biologiczną, za 1 - 3 dni wszystko powinno wrócić do normy.

Opublikowano
Może jeszcze nie dojrzala. Jakie parametry?? jakies bakterie wlane??

żadnych bakterii, wszystko na czysto

-- dołączony post:

to przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie polećcie mi jakieś wkłady do filtra zewnętrznego przy takie konfiguracji akwarium. Mój filtr to eheim 2228 750 l/h

Gość pemergency
Opublikowano
żadnych bakterii, wszystko na czysto

-- dołączony post:

to przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie polećcie mi jakieś wkłady do filtra zewnętrznego przy takie konfiguracji akwarium. Mój filtr to eheim 2228 750 l/h

Rozumiem, że chodzi o filtr biologiczny, jeśli tak to, masz kilka opcji np: ceramika, matrix, grys koralowy...

• Dziękuję 1
Gość pemergency
Opublikowano
Czyli rozumiem że nic do baniaka prócz wody i dekoracji nie dodawałeś, tylko sobie stało?

Hehe, obyś się mylił eljot ;)

Opublikowano
Czyli rozumiem że nic do baniaka prócz wody i dekoracji nie dodawałeś, tylko sobie stało?

nie no, chodzi mi o to, że nie wlewałem żadnych uzdatniaczy do filtra tylko na czysto go włączyłem w akwarium jest 20 kg białego piasku i 70 kg kamienia. przy podmianie wsypywałem 3/4 łyżeczki Cichlid Lake Salt i koniec od czasu do czasu wrzuciłem jakąś odrobine pokarmu, ale wodała była krystaliczna aż do wpuszczenia ryb, to już półtora dnia, jest taka mleczna jak na zdjęciach...