Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pomocy w obsadzie pyszczaków do 750l ma być kolorowo do tej pory miałem akwarium ze skalarami itp czs na malawi nie mam pojęcia jaką obsadę dobrać ila gatunków

napewno chce yelow i chciałbym fire fish ale kazdy mi odradza fire fish

-- dołączony post:

chciałbym jakiś jeden gatunek coś większego ale mbuna nic chyba dużego nie ma przynajmniej tyle słyszałem

Opublikowano
pomocy w obsadzie pyszczaków do 750l ma być kolorowo do tej pory miałem akwarium ze skalarami itp czs na malawi nie mam pojęcia jaką obsadę dobrać ila gatunków

napewno chce yelow i chciałbym fire fish ale kazdy mi odradza fire fish

-- dołączony post:

chciałbym jakiś jeden gatunek coś większego ale mbuna nic chyba dużego nie ma przynajmniej tyle słyszałem

Jeżeli chcesz jakieś większe ryby np. Aulonocary to musisz dobrać Mbunę o bardzo spokojnym temperamencie no i oczywiście z dietą mięso lub ewentualnie wszystkożerną.

Yellowki są idealnymi sąsiadami dla Aulonek, tak samo jak Iodotropheus sprengerae (potocznie zwany pyszczakiem rdzawym). Dla 750l możesz dobrać A.jacobfreibergi lub A.nyassae zamiast Fire Fish. Wtedy będziesz miał żółte, rdzawo-niebieskie, ciemno-niebieskie i czerwo-błękitne rybki.

Opublikowano

Kolego jak chcesz FF to sobie zakup. Pamietaj że to Tobie ma się podobać. Nie słuchaj że to ryba nie z jeziora, czy plastik. Są inne ryby gdzie człowiek wkładał swoje ręce i te ryby są polecane. Jak już się zdecydujesz na FF to z automatu wchodzisz na dietę mięsną. Oczywiście możesz mieć yellow to jest ryba uniwersalna. Nie wiem czy widziałeś P crabro lub P wilias czy . Są to już duże ryby z mbuby. A może zastanów sie nad non mbuna np Placidochromis electra, Protomelas taeniolatus Boadzulu, Copadichromis ivory czy Sciaenochromis fryeri, Aulonocara maylandi sulfur head i FF

Opublikowano
Jeżeli chcesz jakieś większe ryby np. Aulonocary to musisz dobrać Mbunę o bardzo spokojnym temperamencie no i oczywiście z dietą mięso lub ewentualnie wszystkożerną.

Yellowki są idealnymi sąsiadami dla Aulonek, tak samo jak Iodotropheus sprengerae (potocznie zwany pyszczakiem rdzawym). Dla 750l możesz dobrać A.jacobfreibergi lub A.nyassae zamiast Fire Fish. Wtedy będziesz miał żółte, rdzawo-niebieskie, ciemno-niebieskie i czerwo-błękitne rybki.

ok podoba mi się a alunki to jakie każde mogą być ? jeśli nie to jakie

myślę o 6 gatunkach ?

1Yellowk

2Iodotropheus sprengerae

3A.jacobfreibergi

4A.nyassae

5

6

Opublikowano

Ja osobiście dodał bym do pozycji nr 5 Copadichromis ivory :P , bardzo ładne, ale to jest moje zdanie. Co ty wybierzesz zależy tylko od ciebie.

Opublikowano

panowie czy może być tak ma być kolorowo ?

jeśli tak to ile szt z każdego gatunku,

ryby będę kupował f1 młode ok 3-5cm

chciałbym 6 gatunkoów

1Yellowk zółty

2Iodotropheus sprengerae

3A.jacobfreibergi

4A.nyassae

5 fire fish

6 co to można dodać?

proszę napiszcie coś zbiornik już zalany

Opublikowano

Caly czas piszesz, ze ma byc kolorowo. Z tym ze idac w "aulonki" samice sa "piekne" inaczej ;)

Z aulonocar tylko samce beda "kolorowe", samice brazowo-szare lub "takie nijakie-nijakie takie", kolorowe inaczej ;)