Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyczyny płochliwości mogę być różne. Najczęściej ma to miejsce z Mbuna dlatego świetnym sposobem do tego aby w akwariach dekoracyjnych w miejscach gdzie panuje ruch, ryby z tej grupy wyciągnąc ze skał przez wpuszczenie non - Mbuna. Jednak twoje szkło jest małe wieć na Malawi Mix na pewno nie możesz się zdecydować. Ruch, drgająca podłoga, stukania różnej masci są dla ryb stresogenne. Jednak gdy pyski poczują się pewnie to na prawdę cieżko je spłoszyć. Moje akwarium w Klubie stoi przy sali w której jest kółko plastyczne dla dzieci. Szyby są zajechane dzieciaki pukają przykładają twarze smarują te szyby chyba kanapkami takie są usyfione :). Jednak jedzą mi z ręki wpływają w dłoń. I odprowadzają przechodniów. Czaem cieżko jest zdiagnozowac co moze być przyczyną jednak po pierwsze światło. Zdarza się bardzo często, że w zbyt jaskrawo oświetlonym baniaku ryby się płoszą i wystarczy zmienić im bądź podłoże bądź nawet skały i już jest super. Sam wystrój też odgrywa rolę, Nie raz zwaliska skalne nazbyt zajmujące przestrzeń mogą prowokowac ryby lubiace skały do przebywania w nich ale jeśli pozostałe elementy grają to ryby i tak pływają. Dlatego ktoś już słusznie podjął temat karmienia. Ryby najedzone czy przejedzone mające do tego sporo kryjówek nie maja motywacji do pływania. Pyszczak powinien być umiarkowanie karmiony. Szukając karmy przyzwyczaja się do Ciebie a czasem i Twojej ręki zwłaszcza gdy próbujesz je karmić z ręki np rozpuszczającą się kostką mrożonki. Oczywiście parametry masz dobre wiec ten temat tylko sygnalizuje ... ryby czujące się źle będą się ukrywały a w złej wodzie zawsze czuja się źle. Hmm ważne jest jeszce to aby regularnie włączało ci sie światło. Ryby oświetlane "z ręki", gdy włącza im się światło tylko doraźnie często pewnie czuja sie tylko w mroku te 6-7 godzin dziennie to wg mnie minimum i oczywiście warto mieć elektroniczny włącznik. Jakie wiec propozycje> najpierw przeczytaj i pomyśl czy coś z tych uwag mogłoby się przydać. Zmień wystrój gdy masz za jaskrawe światło. Wystabilizuj szafkę gdy ci się lekko buja ... wyrzuć członków rodziny z mieszkania :mrgreen: ... oczywiście tego nie da się zrobić :). Przebudowa czarny serpentynit ... pomysłów jest dużo. 3 miesiące to jednak sporo. Czas coś działać ... IMHO of kors :).

Opublikowano

U mnie był podobny problem. Kiedyś sprzedawca zasugerował, że to może być przez padające światło słoneczne na zbiornik [nawet nie bezpośrdnio ale pokój zawsze był mega słoneczny]. Gdy tylko nadarzyła się okazja zbiornik przetransportowałem na ścianę z oknem [stało z boku okna w kącie] - problem z dnia na dzień się rozwiązał.

Przeanalizuj, może masz podobnie?