Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z moich obserwacji (poczynań samców) wychodzi że przy jednogatunkowych chyba lepszą opcją są pyszczaki terytorialne. Przy dwóch rewirach umieszczonych po przeciwnych stronach jest szansa że dwa terytorialne samce będą pilnować co ich, natomiast nieterytorialne mają skłonność do nękania słabszego kolegi po całym akwa. Moje obserwację są w relacjach samców tego samego gatunku w akwa wielogatunkowych i mogą być błędne ;). Jak na razie chyba jednogatunkowe były z saulosi, demonkami i yellow. Jeśli się nie mylę to właśnie u najspokojniejszych i nieterytorialnych yellow nie udało się utrzymać więcej niż jednego chłopaka.

Opublikowano

Dzięki za sugestie, już postanowiłem że próbuję z Labidochromis sp. Perlmutt. Kupię ~10 młodych sztuk (chyba że dostane wyrośnięte) i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeżeli z biegiem czasu uznam że przydało by się trochę kolorów będziemy szukać ciemnych samców i żółtych samic ;). Mam takie pytanie, wiem oczywiście że to nie ten dział ale liczę tylko na szybką odpowiedź- tak/nie. Karmienie perełek: pokarmy Hikari: dla pielęgnic, wybarwiający i roślinny tego samego producenta plus duża liczba mrożonek: artemia (głównie) dafnia, oczlik. Wystarczy?

Opublikowano

Zmienny jak baba :P. Zdecydowałem się jednak na Cynotilapia afra. Powiedzcie mi czy samiczki wszystkich odmian posiadają podobne ubarwienie czy jednak się różnią?. Chciałbym aby samiczki były "śledziowate". Wydaje mi się jednak że odmiana która mnie najbardziej interesuje- Cynotilapia afra Cobue ma ubarwienie "burawe". Może jest to jednak loteria i samice mogą być zarówno bure jak i opalizująco niebieskawe?