Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Gdzieś tu w wątku dla początkujących jest napisane, że jeżeli zacznie się używać lampy UV od początku akwa to można wyeliminować lub zminimalizować ilość glonów ?! Czy to prawda?? Czy zawracać sobie tym głowę ?

Czy lampa UV zmniejsza przepustowość filtra??

Jak miałem akwa 7 lat temu to miałem tło strukturalne i po kilku miesiącach tak obrosło że wzoru nie było widać . . .czy lampa by temu zapobiegła ?

pozdr

Gość pemergency
Opublikowano
Witam,

Gdzieś tu w wątku dla początkujących jest napisane, że jeżeli zacznie się używać lampy UV od początku akwa to można wyeliminować lub zminimalizować ilość glonów ?! Czy to prawda?? Czy zawracać sobie tym głowę ?

Czy lampa UV zmniejsza przepustowość filtra??

Jak miałem akwa 7 lat temu to miałem tło strukturalne i po kilku miesiącach tak obrosło że wzoru nie było widać . . .czy lampa by temu zapobiegła ?

pozdr

ad1. Nie

ad2. Nie

ad3. Nie

Lampa klaruje wodę, sterylizuje ją, zabijając wszystkie żywe organizmy, które się w niej znajdują, między innymi pierwotniaki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jednak powracam do tematu . . . Juz pomijam glony ale UVC chyba che miec aby nie miec zakwitow pierwotniakow i roznych chorobstw ryb . . . czy lampa musi chodzic NON STOP czy tez wlacza sie ja od czasu do czasu ? Acha i jaka moc potrzebna jest do 450l ?

Opublikowano
Jednak powracam do tematu . . . Juz pomijam glony ale UVC chyba che miec aby nie miec zakwitow pierwotniakow i roznych chorobstw ryb . . . czy lampa musi chodzic NON STOP czy tez wlacza sie ja od czasu do czasu ? Acha i jaka moc potrzebna jest do 450l ?
Są różne szkoły w tym temacie. Niektórzy stosują non stop, inni po kilka godzin dziennie. Zależy z jaką lampą mamy do czynienia i jaki jest przez nią przepływ. Do zbiornika 450l proponowałbym lampę 18W i załączał ja w cyklu 12/12 przy przepływie ~ 350-400l/h. Warto do lampy kupić dobry żarnik (czytaj firmowy) np. Philips. Warto na to zwrócić uwagę bo np. JBL stosuje w swoich lampach jakieś żarniki "no name" firmy Creator (??) made in China. Trzeba też pamiętać, że żarnik ma określoną żywotność a co za tym idzie skuteczność działania. Po 8000-10000 godzin pracy należy go wymienić. Pierwsze symptomy kończącego się żarnika to zmiana koloru jego świecenia z błękitnego na lekko fioletowy.
Opublikowano
Z tym kolorem żarnika to problem będzie bo ja kolorów nie rozróżniam więc znowu córkę będę musiał pytać

Bo prawdziwy facet rozróżnia tylko dwa kolory,"może być" oraz"ch...owy":)

• Dziękuję 1