Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

jestem nowy na forum i można powiedzieć od nowa odrodziła się chęć posiadania baniaka malawi.

posiadam zbiornik 450l 150x50x60h

planuję 2 filtry zewnętrzne JBL - 1 używka jbl e1500, 2 nowy e1501. co do nowego filtra - czy ten jbl bedzie dobry? moze cos innego bedzie odpowiedniejsze, moze potrzeba wiekszy? e1500 kupilem w zestawie z baniakiem a teraz zastanawiam sie nad kupnem 2 kubla nowego.

również falownik jvp 201 - 6000l

proszę o radę czy potrzebny mi będzie dodatkowo filtr wewnętrzny czy wystarczy na 1 lub 2 z zewnętrznych założyć prefiltr/gąbkę?

e1501 planuję tylko wkład ceramikę i zeolit,

czy 2 filtr również bio czy bardziej mechaniczny?

wiadomo, że przy częstym czyszczeniu szybko się rozszczelni.

z góry dzięki za odpowiedzi i dyskusję.

Gość pemergency
Opublikowano
Witajcie,

jestem nowy na forum i można powiedzieć od nowa odrodziła się chęć posiadania baniaka malawi.

posiadam zbiornik 450l 150x50x60h

planuję 2 filtry zewnętrzne JBL - 1 używka jbl e1500, 2 nowy e1501. co do nowego filtra - czy ten jbl bedzie dobry? moze cos innego bedzie odpowiedniejsze, moze potrzeba wiekszy? e1500 kupilem w zestawie z baniakiem a teraz zastanawiam sie nad kupnem 2 kubla nowego.

również falownik jvp 201 - 6000l

proszę o radę czy potrzebny mi będzie dodatkowo filtr wewnętrzny czy wystarczy na 1 lub 2 z zewnętrznych założyć prefiltr/gąbkę?

e1501 planuję tylko wkład ceramikę i zeolit,

czy 2 filtr również bio czy bardziej mechaniczny?

wiadomo, że przy częstym czyszczeniu szybko się rozszczelni.

z góry dzięki za odpowiedzi i dyskusję.

Zamiast e1501, proponuje e1901.

Biologia osobno w e1501 z prefiltrem na zasysie w postaci drobnej gąbki.

E1901 z gąbkami, bez ceramiki, bez prefiltra na zasysie i z watą w przedostatnim koszu. (tak czy inaczej biologi z tego kubła nie wyrzucisz, więc będziesz miał dodatkową biologię w gąbkach)

Przy czyszczeniu mechanika smaruj uszczelkę wazeliną, to się nic nie rozszczelni przez długie lata.

Gość pemergency
Opublikowano
Rozumiem , że w biologu zeolit i ceramika, natomiast w mechaniku tylko gąbki i wata? Jeśli dodam do tego falownik to filtr wewnętrzny zbędny?

Jeśli dopiero startujesz baniak, to startuj filtr bez zeolitu (więcej na ten temat znajdziesz na forum).

Jeśli dasz falownik filtr wewnętrzny będzie zbędny.

Jeśli nie kupiłeś jeszcze falownika to zamiast jednego dużego, dałbym dwa mniejsze (jeden po jednej , drugi po drugiej stronie).

Opublikowano

Tak też myślałem. Ułożenie falowników w po przekątnej w rogach skierowane wzdłuż długości baniaka? Narazie borykam się z wyczyszczeniem szyb. Akwa używane od lekko mówiąc brudasa. Ciężko doczyścić kamień, a jak już zejdzie to pod światło widać dziwne smugi i nie wiem jak się ich pozbyć.

Gość pemergency
Opublikowano
Tak też myślałem. Ułożenie falowników w po przekątnej w rogach skierowane wzdłuż długości baniaka? Narazie borykam się z wyczyszczeniem szyb. Akwa używane od lekko mówiąc brudasa. Ciężko doczyścić kamień, a jak już zejdzie to pod światło widać dziwne smugi i nie wiem jak się ich pozbyć.

Tak falownik po przekątnej, wzdłuż szyby.

Kamień usuniesz octem (jak jest mocno zakamienione, to w occie namocz wacik, taki do zmywania makijażu i połóż na zakamienione miejsca na jakiś czas).

Smugi potraktuj pianką do golenia, powinno zejść.

Na koniec wszystko dobrze wymyj.

Opublikowano

Ewidentnie są to smugi wewnątrz baniaka. Wydaje mi się, że powstały na skutek zmian poziomu wody. Nie idzie ich usunąć octem. Z pianką nie kombinowałem ale zobacze. Wydaje się to być ciężką sprawą. Dzięki za podpowiedzi.

Opublikowano

Witaj , próbowałeś nasączyć ręcznik papierowy octem i przykleić do szyby zostawić na kilkanaście minut i dopiero czyścić gąbką ,do czyszczenia garów , taka z jednej strony gąbka z drugiej jakby jakaś zbita włónina

Pozdrawiam

Opublikowano

Zbiornik jest ok. Ja mam 480 litrów i dwa nowe jbl e1500 crystal profi i one sa całkowicie ok. Nie kupuj większych, to nie ma sensu, a tylko masz wiekszy wydatek. Wewnętrzny filtr zupełnie niepotrzebny. Warstwę zoolitu wsadz sobie w jednym filtrze jako jedna ze środkowych warstw. Nie słuchaj marudziarzy, ktorzy beda Ci pitolic o złym wpływie zoolitu. Mi tez tu to samo truli :) Zrób sobie filtry mieszane biologiczno-mechaniczne. Jak jeden siądzie, bedzie pracował drugi. Ale mozesz tez jeden zrobic taki a drugi siaki. Falownik jest ok. Ja sobie dokupilem falownik Eheima. Ustaw sobie tylko dobrze cyrkulację z wylotow z filtrów. Falownik niech Ci pieknie puszcza wode wzdłuż przedniej szyby.

:)

-- dołączony post:

Tak falownik po przekątnej, wzdłuż szyby.

Kamień usuniesz octem (jak jest mocno zakamienione, to w occie namocz wacik, taki do zmywania makijażu i połóż na zakamienione miejsca na jakiś czas).

Smugi potraktuj pianką do golenia, powinno zejść.

Na koniec wszystko dobrze wymyj.

I proponuje odkazic. Zalać woda i wsypać mała łyżeczkę nadmaganianu potasu. Nie wiesz co sie działo w tym akwarium wczesniej. Potem wode wylej.