Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja jestem akwarystą a nie hydraulikiem w wodociągach więc nie zmierzę ciśnienia na wylocie z pompy bo nie mam czym.;)

Ja raczej odwrotnie ;) chociaż też nie koniecznie jestem tym drugim

Masz czym zmierzyć ciśnienie.A raczej spadek na tym złożu.A nawet całą charakterystykę pompy.Służy do tego zwykły wężyk na trójniku na wlocie na ten filtr.Nie mniej jednak..raczej nie ma chyba to tutaj sensu.Chyba,że ktoś chciałby się w to zagłębić z jakiś przyczyn, to służę ;)

Z tego co w karcie Purolitu i waszych zastosowanych pompek wynika,że..tak jak deccorativo napisałeś istotne jest:

Eksploatacja 8-32 OZ/h*

* OZ = objętość złoża

,a nie jak Tobie spece od wody powiedzieli (pierwsze posty):

Warunek- Złoże musi pracować pod ciśnieniem

Jakim ciśnieniem? Możliwe bardzo,że Panom chodziło o to, żeby pompka miała na tyle duże ciśnienie użyteczne, aby przepchnąć wodę przez złoże.Tylko chyba tyle.Tak bynajmniej można stwierdzić po tym co przeczytałem, karcie Purolite i po tym jakich pompek (z bardzo dobrym skutkiem) użyliście. Moim skromnym zdaniem najważniejsze jest tylko to co wymieniłeś czyli przepływ objętościowy, ponieważ zależy od niego czas kontaktu żywicy z wodą.Temperaturę zakładam,że jest stała..bo jest.

P.S.Swoją drogą jak na akwarystę to bardzo fachowo podchodzisz do tematu :)

Ze swojej strony (z racji ograniczonego czasu pewnie nie doczytałem) mam jeszcze jedno pytanie..

Czy płuczecie to złoże w tzw. przeciwprądzie? Mam zamiar wykonać taki człon (blok) filtracji, więc zbieram informacje jak to wygląda w praktyce i jak się w niej pewne rozwiązania sprawdzają.Pozdrawiam

Opublikowano

Gąbki muszą byc na górze i dole?

-- dołączony post:

Przerobiłem blok absorbentu z korpusu na aquael i "cały misterny plan wziął w łeb"

Leci to jak krew z nosa.

Parametry ok

Z wylotu : 5 NO3

W akwa po 1h - 20 NO3

Ale mam wrażenie, że zaraz się zapcha i stanie.

Trzeba zdecydowanie mocniejszą pompę.

Gąbki dałem te gęste.

Film oceńcie sami

https://drive.google.com/file/d/0Byb94d2iLfTBZFJPQk5mX01EY1k/view?usp=sharing

Opublikowano

Multikani 800 fajny pomysł :) ale pompka która jest w zestawie to jakieś nieporozumienie. Jak oglądam filmy z recenzji tego filtra, to każdy narzeka na przepływ. Daje rade z dwoma segmentami jeden z ceramiką a drugi z gąbką i już wtedy jest słabo.

Planuje zastosować go do TMBT ale na dużo mocniejszej pompie.

Opublikowano
Multikani 800 fajny pomysł :) ale pompka która jest w zestawie to jakieś nieporozumienie. Jak oglądam filmy z recenzji tego filtra, to każdy narzeka na przepływ. Daje rade z dwoma segmentami jeden z ceramiką a drugi z gąbką i już wtedy jest słabo.

Planuje zastosować go do TMBT ale na dużo mocniejszej pompie.

Krzysiu mnie to nie przeszkadza bo wiem - ale młodziankowie:D czytają bez zrozumienia.

Jak w temacie o bloku na Purolite przeczyta to co napisałeś o TMBT to odnotuje w bloku z Purolite że trzeba mocniejszą pompę i da przepływ 2000l/h co będzie błędem .

Pamiętamy - kolejny raz przytaczam dane producenta Purolite A520E

do adsorbcji NO3 przepływ przez złoże Purolite A520E = 8-32 OZ co oznacza dla litrowego bloku max - 32l/h.

tylko jako klarowanie wody z humusu DOC - przepływ przez złoże ile chceta:D

I tyle na moje oko wylata Konradowi z tej rurki:D :D :D na filmiku i moim zdaniem jest superOK.

Konrad ale napakowałeś tych ustrojstw :shock:

co tam siedzi w tych 3 puszkach multikani ? denitro Seachema i dwie puszki żywicy?

co tam oprócz gąbki siedzi na tym motorku 800l/h:D

potrzebny krótki opis tej sieci filtracyjno-dudniąco-adsorbującej :D :D ale wodę masz git:p

Engineer - możesz płukać a nawet regenerować złoże w przeciwprądzie ale ja niemal po 2 latach i doświadczeń z trzema stale pracującymi blokami doszedłem do tego że:

1/ wszystkie są otwierane i cała zawartość wpada do garnka z ciepłą solanką ( bo się szybko tabletki rozpuszczają zalane wrzątkiem) tam się regeneruje i jednocześnie płucze z syfu który je zatkał i zasyfił gąbki z obu stron. Po pół godzinie wylewam czarną polewkę i 2x płuczę kranówą i z garnka wlewam na powrót do rury.

45 minut i ponownie blok czyściutki w baniaku i tak co 3-4miesiące -obecnie bo u mnie już pracują tylko jako klarowanie wody a nie usuwanie azotanów NO3:D ale nadal na Hydor Pico 250 tylko na maxa ile fabryka dała.

Opublikowano
Konrad ale napakowałeś tych ustrojstw :shock:

co tam siedzi w tych 3 puszkach multikani ? denitro Seachema i dwie puszki żywicy?

co tam oprócz gąbki siedzi na tym motorku 800l/h:D

potrzebny krótki opis tej sieci filtracyjno-dudniąco-adsorbującej :D :D ale wodę masz git:p

To jest Multikani tylko składający się z dwóch częsci. A pudełko po matrixie to tylko podstawka bo rurki za krótkie. W kubełkach 1,5 l purolite oraz gąbki na dole i górze HD.

Chodzi i działa idealnie. NO3 - 4-5.

Zmniejszyłem wylot na zaworku do minimum. Na noc po pierwszym dniu wyłączyłem.

Początkowo pompka myślałem, że jest za słaba, ale jak się wszystko ułożyło i odpowietrzyło to dmucha dobrze.

Teraz zmniejszyłem przepływ aby stworzyć ciśnienie i mam 2 grzybki w barszczu :) woda kryształ (ale zawsze była) oraz NO3 max 5ppi

Polecam tanie i bardzo dobre rozwiązanie

Opublikowano
To jest Multikani tylko składający się z dwóch częsci. A pudełko po matrixie to tylko podstawka bo rurki za krótkie. W kubełkach 1,5 l purolite oraz gąbki na dole i górze HD.

Chodzi i działa idealnie. NO3 - 4-5.

Zmniejszyłem wylot na zaworku do minimum. Na noc po pierwszym dniu wyłączyłem.

Początkowo pompka myślałem, że jest za słaba, ale jak się wszystko ułożyło i odpowietrzyło to dmucha dobrze.

Teraz zmniejszyłem przepływ aby stworzyć ciśnienie i mam 2 grzybki w barszczu :) woda kryształ (ale zawsze była) oraz NO3 max 5ppi

Polecam tanie i bardzo dobre rozwiązanie

dzięki za fotki -teraz wszystko jasne.

reasumując ze specjalnym poleceniem uwadze bajrona:rolleyes:

w 720l baniaku Konrada z multikani 800 + dodatkowy kubek +gąbki HD razem za 150zł wchodzi 1,5l Purolite A520E za 50zł i w dobę NO3 50mg/l robi tak niskie że trzeba w pierwszym dniu pracy wyłączać by nie zwaliło zupełnie do 0.

Konrad będę wdzięczny jak napiszesz co ile dni trzeba tą żywicę regenerować.

powodzenia bo wodę masz cudowną - pilnuj tylko poziomu PO4 przy tak niskich azotanach NO3 - wiesz dlaczego grożą sinice.:(