piterf Opublikowano 15 Marca 2015 #351 Opublikowano 15 Marca 2015 Skimmer Ci to napędza? Daje radę przepchnąć przez to wodę? Pytam bo mam zamiar budować swój absorber i też mam taki skimmer. Daje spokojnie. U mnie też blok pędzi właśnie eheim 350
Kshyhu87 Opublikowano 16 Marca 2015 #352 Opublikowano 16 Marca 2015 Węże również na wcisk dałeś w te korki? jaki tam gruby idzie ten wężyk? Więcej szczegółów proszę podoba mi się ten Twój zestaw
bato Opublikowano 16 Marca 2015 #353 Opublikowano 16 Marca 2015 Węże i korki na wcisk, zero silikonu, czy kleju. Generalnie dziala, przepływ jest bardzo wolny, mimo wszystko pompka ze skimmera za mocna nie jest. Myślę nad zmianą na bezbarwna rurę z plexy żeby widzieć jak zmienia się kolor purolite. Raz zdarzyło mi się ze skimmer się zatrzymał i nie pompowal, czyszczenie pomoglo, usunąłem również ten filtr gabkowy w skimmerze żeby nie spowalnial przepływu.
JemioloSeba Opublikowano 17 Marca 2015 #354 Opublikowano 17 Marca 2015 usunąłem również ten filtr gabkowy w skimmerze żeby nie spowalnial przepływu. Ale masz coś, co filtruje wodę przed adsorberem? Jeśli nie to blok bardzo szybko się zapcha.
bato Opublikowano 17 Marca 2015 #355 Opublikowano 17 Marca 2015 W rurce mam gąbkę na wlocie i to wystarcza, nie zapycha się jakoś ponad standardowo, czyszcze ja co 1, 2 tygodnie.
Kshyhu87 Opublikowano 27 Marca 2015 #356 Opublikowano 27 Marca 2015 Zrobiłem swój absorber z rury pcv 50mm w środku litr złoża,gabki i wata do filtra, do tego korki do butli od wina 48mm, wężyk 10mm i pompa hj411 :-) wszystko jest na wcisk i jest super :-) przepływ wyregulowany na 70l/24h. Po dwóch dniach pracy jaram się klarownością wody :-) teraz tylko trzeba szybko zbić PO4. (ktoś coś poleci na pw?)
Konrad-skorpion Opublikowano 20 Kwietnia 2015 #357 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 A mam pytanko Ja mam kranik odpływowy za pompą i dwoma filtrami sznurkowymi i można tam podłączyć taki wynalazek? Puszka byłaby jak w opisie wg instrukcji a regulację ustawiłbym na kranie. Mógłbym tak odkręcać go na wieczór raz dziennie na czas do wyregulowania lub po malutku by sobie pracował. Wężyk bezpośrednio do baniaka rureczką max 1/2" Co o tym sądzicie?
marcin_plock Opublikowano 20 Kwietnia 2015 #358 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zasilanie bloku nie jest tak ważne jak jego wyjście. Tu trzeba się skupić nad regulacją przepływu i tu trzeba dać jakiś zaworek do regulacji. Moim zdaniem wyjście z bloku zrobione na przekroju 1/2'' to zdecydowanie za dużo. To trzeba zrobić na wężyku od osmozy i tu zrobić regulację z uwagi na max przepływ przez złoże i szybkość zbijania azotanów.
Konrad-skorpion Opublikowano 20 Kwietnia 2015 #359 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Tak właśnie myślałem i juz oglądałem te wężyki do uzdatniania wody. Z kraniku zrobie redukcję. wlot będzie przez mały zaworek wężykiem od tych pseudo uzdatniaczy wody i na wylocie też dam kranik. Powrót do akwarium małym wężykiem gdzieś przy wylocie narurowca. Ma to byc pod ciśnieniem, czyli wlot będzie otwarty na maxa a wylot zredukuję zaworkiem. Będzie dobrze?
Robin Opublikowano 7 Maja 2015 #360 Opublikowano 7 Maja 2015 Mam takie pytanie czy w akwarium o litrażu 700 zastosowanie 0.4 litra złoża przyniesie zadowalający efekt czy będzie tego złoża za mało.W przypadku gdyby było za mało co sądzicie gdyby takie oryginalne dwie obudowy połączyć i wówczas można było by uzyskać prawie litr złoża.Dzięki za odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi