Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrob se to z kantowki,tez Ci spokojnie wytrzyma,co najwyzej wstawisz pare podporek wiecej.Bedzie taniej,prosciej a i zrobisz sobie to sam nie bedziesz musial kombinowac ;)

Opublikowano

Dokladnie cos takiego.Nie wiem ile masz lat i jakie umiejetnosci,chociaz do zrobienia takiej szafki starcza minimalne umiejetnisci techniczno-manualne.Jak nie sam to z ojcem napewno ogarniecie,dobry plan dzialania i jezdziesz.

tutaj masz tutoriala tylko dostaw sobie jeszcze podporki

HOW TO: Build an Aquarium Stand/Canopy 1/3 - YouTube

Opublikowano

Chyba jednak zdecyduję się na bunkier... Całość będzie z profilu metalowego 40x40x2. Ale pytania się nie skończyły:

1. Wymiary akwarium 120x85 - czy w związku z tym mogę zrobić stelaż o takich samych wymiarach?

2. Czy zostawić sobie 0,5 cm luzu z każdej strony?

3. Na stelaż blat kuchenny 4 cm + styropian 5 cm? Czy dać sobie spokój ze styropianem i zastosować standardową piankę? - od tego uzależniam wysokość stelaża.

4. Co na stopki? Śruby 10-tki i podkładki 5 mm?

Poniżej zamieszczam nowy projekt.

sHPf.png

tHPf.png

A jak nie to sprowadźcie mnie na ziemię.

Opublikowano

Jak z profilu to te zielone poprzeczki są całkowicie zbędne, luzik też zbyteczny zwłaszcza że będziesz dawał taki gruby blat. Na blat dałbym podkład pod panele (ten grubszy sztywny).

Opublikowano

Oprócz tych 2 zielonych wywal jeszcze ta prostopadle leżącą w środku do nich, od spodu tak samo.

Ad 1 wszystko zależy jak zamierzasz obudować szafkę ja mam zmniejszony o wymiar płyty meblowej 18mm

Ad3 daj piankę

Ad4 Dałbym co najmniej 12 ja mam u siebie 16 i stopki toczone o śr 5cm

Opublikowano

Kolego jeżeli zrobisz z profila zamkniętego 40x40x2 nie będziesz musiał dawać tego pionowego słupka w środku. Będzie on przeszkadzał w montowaniu narourowca. Ja właśnie zrobiłem sobie stelaż pod swoją 720 z takowego profila i dałem gruby blat. Nie dlatego że się obawiałem czegoś ale dlatego że mi się taki podobał. Stelaż został pięknie pospawany i pomalowany kilka razy. Miał być zabudowany ale małżonka jak zobaczyła jak to wygląda został niezabudowany. Dałem tylko piankę miedzy blat a zbiornik

Opublikowano

Jeżeli robisz z profilu 40x40x2 to tak jak koledzy radzą wywal te zielone poprzeczki i tą podporę ze środka która będzie jak kula u nogi. Pomiędzy blat a akwarium daj podkład pod panele można kupić takie 0,5 cm.

Stopek poszukaj na allegro ja kupiłem gotowe i jestem zadowolony. Do ich zamontowania wspawałem dwie nakrętki tak aby stelaż się nie gibał.

Tu masz link do tych co ja kupiłem

M10x50/N Stopka regulacyjna-obrotowa, nóżki fi 40 (4216696415) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img09.allegroimg.pl/photos/400x300/42/16/69/64/4216696415@@AMEPARAM@@09@@AMEPARAM@@42/16/69/64@@AMEPARAM@@4216696415