karbeti Opublikowano 14 Maja 2014 #1 Opublikowano 14 Maja 2014 Witam. Jako że mój zbiornik (240l) kończy dojrzewanie, w sobotę wybieram się do Warszawy po długo oczekiwane rybki. Zwracam się z prośbą gdyż na pewno jesteście bardziej doświadczeni niż ja o pomoc w doborze obsady. Mając na uwadze niewielki litraż zbiornika oraz podobne upodobania żywieniowe ryb, moja propozycja jest taka: Pseudotropheus Saulosi jeden samiec trzy samice (1/3), Labidochromis Caeruleus 1/3, Melanochromis Maingano 1/3. Wiem że te dwa ostatnie ciężko odróżnić samca od samicy ale to czas zweryfikuje. Mogły by też być Lodotrupheus Sprengerae ale te średnio mi się podobają. Na początku mojej przygody z Malawi wolał bym mniej agresywne ryby. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
CoolPhone Opublikowano 14 Maja 2014 #2 Opublikowano 14 Maja 2014 Dobry wybór, trzy gatunki w układach 1/3 do baniaka 240l dają mały bufor na dołożenie samiczki któregoś gatunku w razie potrzeby, ale co akwa to obyczaj - zobaczysz jak się sytuacja będzie rozwijała. Być może będzie własnie trzeba zostawić w baniaku po jednej samiczce Saulosi i Maingano więcej.
karbeti Opublikowano 14 Maja 2014 Autor #3 Opublikowano 14 Maja 2014 Jest taka opcja że sprzedawca będzie w stanie odróżnić płeć młodych maingano oraz yellow? Czy to zawsze jest loteria.
CoolPhone Opublikowano 14 Maja 2014 #4 Opublikowano 14 Maja 2014 Przy Yellow zależy jakie duże bd i na ile się zna, a co do Maingano to nie licz na to.
karbeti Opublikowano 14 Maja 2014 Autor #5 Opublikowano 14 Maja 2014 A gdyby okazało się że maingano zamiast 1/3 to cztery samce to jak to z czasem stwierdzić, po tym że nie podchodzą do tarła? Czy że będą wobec siebie agresywne?
CoolPhone Opublikowano 14 Maja 2014 #6 Opublikowano 14 Maja 2014 Tak dokładnie, pozostaje obserwowanie zachowania, tarła, tempa wzrostu itp. Brak dymorfizmu nie ułatwia życia.
karbeti Opublikowano 14 Maja 2014 Autor #7 Opublikowano 14 Maja 2014 Jakoś trzymacie je w swoich baniakach to może i mi się uda zakupić od razu proponowaną obsadę czy wpuścić najpierw jeden gatunek i sukcesywnie dokładać?
CoolPhone Opublikowano 14 Maja 2014 #8 Opublikowano 14 Maja 2014 Kup odrazu po 10-14 sztuk młodych z każdego gatunku. Powodzenia
karbeti Opublikowano 14 Maja 2014 Autor #9 Opublikowano 14 Maja 2014 A tak na poważnie, zakupić od razu te trzy wybrane gatunki w ilości 1/3 i wpuścić jednego dnia?
Gość pemergency Opublikowano 14 Maja 2014 #10 Opublikowano 14 Maja 2014 A tak na poważnie, zakupić od razu te trzy wybrane gatunki i wpuścić jednego dnia? ja bym tak zrobił, zachwieje biologią na chwile... do max tygodnia wszystko wróci do normy.
Rekomendowane odpowiedzi