Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanko : co ja muszę kupić aby móc sterować tzn. zmieniać kolory i symulować wschód i zachód słońca za pomocą power LED ?

Witam

Metodą sterowania diod LED zasilanych prądem stałym jest PWM. Szukaj sterownika PWM o odpowiednio długim czasie przejścia od wygaszenia do pełnej mocy i odwrotnie. Sterownik taki zazwyczaj włącza się pomiędzy zasilacz a same diody. Dobrze by było gdyby miał korektę do nieliniowej charakterystyki pracy diod (zmiany są dobrze widoczne w pierwszej ćwiartce zakresu, potem niemal nie widzimy różnicy. Jak nie znajdziesz, to podaj dane typu czas przejścia, moc maksymalna, poziom napięcia, rodzaj sygnału (z sterownika, z zmierzchówki, zwykłą tastą itp.). Mam własne rozwiązanie na ukończeniu, więc mogę coś sklecić. Niestety 1-liniowy (= 1 kolor), mam moduł LED biały lub kolorowy ale nadal jako jeden moduł

pozdrawiam, Czarek

Opublikowano

Dzięki Kolego ale mógłbyś po Polsku ? ;)

OKI jak dostane sprzęt to się odezwę w temacie bo na razie nawet nie wiem jakie LEDy dostanę.

Witam

Metodą sterowania diod LED zasilanych prądem stałym jest PWM. Szukaj sterownika PWM o odpowiednio długim czasie przejścia od wygaszenia do pełnej mocy i odwrotnie. Sterownik taki zazwyczaj włącza się pomiędzy zasilacz a same diody. Dobrze by było gdyby miał korektę do nieliniowej charakterystyki pracy diod (zmiany są dobrze widoczne w pierwszej ćwiartce zakresu, potem niemal nie widzimy różnicy. Jak nie znajdziesz, to podaj dane typu czas przejścia, moc maksymalna, poziom napięcia, rodzaj sygnału (z sterownika, z zmierzchówki, zwykłą tastą itp.). Mam własne rozwiązanie na ukończeniu, więc mogę coś sklecić. Niestety 1-liniowy (= 1 kolor), mam moduł LED biały lub kolorowy ale nadal jako jeden moduł

pozdrawiam, Czarek

Opublikowano
Pytanko : co ja muszę kupić aby móc sterować tzn. zmieniać kolory i symulować wschód i zachód słońca za pomocą power LED ?

Aniołku zobacz to

To chyba pierwsze tu oświetlenie do zrobienia przez kompletnego laika elektronicznego na dowolnej ilości power LED RGB COB 10W ze zdalnym sterowaniem zmierzchem/świtem oraz dowolnie ustaloną jasnością dla biotopów

- czarna woda Amazonii - 3000K

- białe dla ludzi - 6500K

- białe tropikalne Malawi/Tanganika - 12000K

- morskie - 15000-20000K

całe sterowanie oświetleniem kosztuje - 15,40 zł

4x RGB 10W - YouTube

film nakręcony wczoraj przy słońcu świecącym na akwarium więc niskie oświetlenie nocne oraz świt/zmierzch są mało widoczne. Mimo to światło wewnątrz akwarium o wiele silniejsze niż padające słoneczne z wielkiego okna na przeciw.

Wkrótce zamienię ten film na nakręcony o zmierzchu i z prawidłowo ustawionym balansem bieli bo nie oddaje wybarwienia saulosi ( na prawdę nie pomarańczowy tylko czerwono-koralowy)

Cały opis budowy z kosztami i miejscem zakupu - wkrótce na oddzielnym temacie.

• Dziękuję 1
Opublikowano
@Deccorativo - te jasnoniebieskie ryby to co to jest ?

Cytrocara moorii czyli popularnie delfinek. Piękna ryba ale duża i spokojna.

Już jest za duża do tego litrażu - chętnie oddam cały harem w dobre ręce do wielkiego baniaka za darmo.

Opublikowano
czy 150x50x60 to wystarczy? to Mbuna czy Nie Mbuna ?

Aniołku w tym nie jestem mocny.

Kupiłem w Tan-Malu jako narybek z certyfikatem F1 i tak urosły. Są wszystkożerne.

Muszą mieć piasek bo go cały czas przekopują - bez tego chyba by nie umiały żyć.

Samiec alfa cały czas i każda inna jak się wkurzy robi się w sekundę granatowa.

Jak są spokojne mają duże ciemnoniebieskie plamy - sądzę że sygnał podporządkowania w stadzie. Nie atakują innych ale też nie dadzą sobie w kaszę dmuchać.

Tyle wiem.