Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moj juz po 4godzinach od sklejania funkcjonowal w akwarium.Bardzo dobrzei szybko schnie ten klej a do tego rozpuszcza krawedzie smarowane nim przez co powoduje szczelnosc kasety.Jakby byla zespawana.Wstaw jakies foto.

A którym kleiłeś? Kto ma wstawić foto?

Gość pemergency
Opublikowano

Kolega kleił klejem dragon jak wyżej napisał ;) a fotke ma za pewne wstawić kolega spiochu

Opublikowano

A ja wczoraj włożyłem swój kaseciak a dzisiaj niestety wyciągałem bo odkleiła sie płytka gresowa i wypłynął. Tak że na razie dużo bałaganu. Kupilem dzisiaj klej do klejenia akwariow i przykleiłem gres. Teraz czekam żeby związał. Mój kaseciak jest wg wymiarów oryginalnych i szczerze mówiąc jest dość spory.

Opublikowano

Dokladnie jak napisal Permergency.Wydaje mi sie za kamien na sylikonie nie zlapie pcv.Sylikon zwyczajnie nie trzyma sie pcv.Probowalem swoj pierwszy kaseciak uszczelnic na 100% sylikonem od wewnatrz.Juz po pierwszym czyszczeniu odkleil sie i zatkal mi pompe:)Tak samo z zewnatrz.

Opublikowano
Mój kaseciak jest wg wymiarów oryginalnych i szczerze mówiąc jest dość spory.

Co rozumiesz przez pojęcie"wymiary oryginalne"?Z tego co mi wiadomo filtry kasetowe są jeszcze na etapie eksperymentów.Dobór odpowiednich wielkości uzależniony jest od minimalnej ilości matrixu( około 0,5 l na 200l wody)potrzebnej do właściwego funkcjonowania biologi w akwarium,oraz wielkości i mocy pompy umieszczonej w kaseciaku.Z komorą na gąbki to już różnie bywa.Tak naprawdę aby uzyskać optymalne wymiary tych że filtrów należałoby pewnie przeprowadzić eksperymenty porównawcze filtrów kasetowych o różnych rozmiarach dla akwarium o takiej samej objętości, sprawdzając przy tym jakość wody przez dłuższy okres czasu.Wątpię jednak aby ktoś prowadził takie eksperymenty.

Opublikowano

Przyznam ze maly rownie dobrze spisuje sie w 300l co duzy.Jedyny mankament to czyszczenie gabek aha i nizszy poziom wody w komorze(ale to uwarunkowane jest gestoscia gabki).Ale cos za cos.Ogolnie budowa moze miec ksztalt jaki chcecie,tylko by miala gabki,ceramike i swobodny przeplyw wody.

Opublikowano

Zrób dno z PCV a do środka połóż gres.

I ja jestem ciekaw jakiego kleju użyć bo chciałbym kaseciak obkleić kamieniem. Granitem prawdopodobnie.

Kaseciak zrobiłem w wersji "optymalnej" czyli około 32,5x40. Z komorą chemii i grzałki ok 8 cm. Myślałem, żeby dać tylko 3, na grzałkę, bo pewnie na razie tej komory nie wykorzystam. Ale stwierdziłem, że skoro ma być oklejony kamieniem to potem, w razie czego, nie będzie mi się chciało przedłużać kaseciaka o te 5 cm.

Wysłane z telefonu