Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Zasys pompy powinien być na dole, możliwie najdalej od prześwitu pomiędzy komorami absorbera i biologi - aby wymusić jak największy przepływ wody przez złoże.

2. To tak zwana komora śmieciowa - 0,5-1cm Tam wpływają śmiecie zanim osiądą na górze gąbki, gdyż ta zapełnia się od góry do dołu :)

3. Wszystko zależy od cyrkulacji, najlepiej dotnij ten otwór jeden - 1cm szerokości ale jak już będziesz pewien że cyrkulacja nagania film bakteryjny pod kaseciaka, bo u mnie w żadnym z baniaków tak się nie dzieje, więc zamiast skimmera po prostu przecinam taflę wypływem wody.

4. Odszukaj na Alledrogo sprzedawcę o nazwie Wodatech, pisz mu majla z wymiarami, dziś zamawiasz jutro dostawa :) tnie na wymiar jaki podasz. Ceny rewelacyjne.

5. Tak, to niezbyt dokładny projekt, jeśli chcesz to uszczknę rąbka tajemnicy... planujemy z Heniem zrobić poradnik z 3 rodzajami kaseciaków. Jestem w fazie rysowania w 3D modeli. Myślę, że mogę Ci zaproponować ten szkic dna, wielkość komory jest pod pompę DCT4000, więc musisz sobie zwymiarować pod siebie. Reszta wymiarów jest z uwzględnieniem grubości PCV, czyli tak jak się to powinno projektować.
projekt Henia.jpg

• Dziękuję 2
Opublikowano

Jak pisałem wcześniej ma problem w kaseciaku z szybko zapychająca się gąbką.Na początku wina była po mojej stronie bo zbyt nisko był zasys i zasysało piasek,po podniesieniu kasety problem z piaskiem zniknął,ale niestety od samego brudu gąbkę muszę czyścić co 4 dni.Dziwi mnie że piszecie że gąbek w kaseciaku nie wymieniacie i 3,4 tygodnie a poziom w  komorze pompy spada bardzo powoli.Kasetę mam zrobioną według prawideł przedstawionych na tym forum,komora śmieciowa,komora na gąbkę ppi45,znów wolna komora(nie trzymam w niej ani grzałki ,ani absorbera na purolite),nastepnie otwór do komory na biologię i na niej gąbka  i pompa.Kaseciak mam dosyć szczelny,po odpaleniu pompy bez gąbki ,poziom w komorze pompy spada o około 3 cm.Złoże TMBT raczej nie powoduje takich oporów.Zastanawiam się czy opory te nie są związane z położoną na złoże gąbką (pp45 5 cm).A zapomniałbym powiedzieć o wymiarach kasety wysokość 40 cm,szerokość 10 cm,wielkość komory śmieciowej 1 cm, komora na gąbkę 3,5 cm ( gąbka w wzdłuż przycięta) komora wolna za gąbką 1 cm,otwór wlotowy do biologa 6 na 8 cm,długość komory pompy 13 cm.

Opublikowano

Wyjmij tą gąbkę z pod pompy, jest tam zbyteczna. Czemu ciąłeś gąbkę zmniejszając jej chłonność ? te 1,5cm robiło Ci taką różnicę w baniaku ? wystarczyło zmniejszyć komorę śmieciową do 0,5. Dalej nie rozumiem, 1cm komora wolna za gąbką ? i co dalej ? dalej jest wlot do komory ze złożem ? bez miejsca na grzałkę? Jakiej wielkości zasysy i ile ich masz?  jakie złoże poza tmbt i jak umieszczone ?

Opublikowano

Z tą gąbką to taka historia że zapominałem zrobić wolna komorę za gąką. Więc ją dorobiłem, a przyciąłem gąbkę.Wolna komora za gąbką to ta gdzie zapewne ty trzymasz grzałkę i Purolite,u mnie ona jest na 1 cm bo więcej nie trzeba.Kaseciak ma mieć wymiary jak najmniejsze.Zasysów 8 długość 6 cm szerokość 0,5 cm i na spodniej ściance też 8 zasysów tylko o długości 1 cm.

Opublikowano

29 minut temu, Pleziorro napisał:

Wyjmij tą gąbkę z pod pompy, jest tam zbyteczna.

Ale wszyscy tu piszą żeby na biologa płożyć gąbkę.Po pierwsze aby z biologa coś się nie dostało do pompy ,a pod drugie żeby zmniejszyć drgania od pompy.

Opublikowano

Pompa powinna mieć koszyk na zasysie, jak chcesz stłumić drgania o ile takowe masz, to użyj siatki na krety złożonej 3-4 razy. Nie słyszałem aby przykrywać złoże gąbką. Wyjmij ją i nie powinno się nic zapychać.

Nie napisałeś jak masz włożone złoże i jakiego używasz.

Opublikowano
48 minut temu, Pleziorro napisał:

Nie napisałeś jak masz włożone złoże i jakiego używasz.

Jak to nie pisałem TMBT.A włożone w ten sposób że pod pompą jest komora wysoka na 10cm, szeroka na 10 cm i długa na 13 cm do którego luzem nasypane jest litr TMBT.

50 minut temu, Pleziorro napisał:

Nie słyszałem aby przykrywać złoże gąbką. Wyjmij ją i nie powinno się nic zapychać.

Żartujesz,to sam Henryk o tym pisał i to nie raz.

Opublikowano
53 minuty temu, Pleziorro napisał:

Pompa powinna mieć koszyk na zasysie, jak chcesz stłumić drgania o ile takowe masz, to użyj siatki na krety złożonej 3-4 razy

Szczerze to pierwszy raz się spotykam z siatką na krety pod pompę,w większości wątków polecali tu gąbkę;)

Opublikowano

Postaw pompę bezpośrednio na złożu. Czyli u Ciebie bezpośrednio na podłodze kaseciaka jest wsypane TMBT, potem na to 5cm gąbka 45PPI a na tym stoi pompa ?

Czyli złoża biologicznego jako takiego nie posiadasz w akwarium ?

Wydaje mi się, że źle to wszystko zrozumiałeś i stąd Twoje problemy z kaseciakiem.