Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytam bo jeśli tak to.miałbyś w górnej części gąbki martwa strefę

Absolutnie nie! Też tak myślałem, do momentu zrobienia filtra :P. Gwarantuję, że gąbka pracuje całą powierzchnią. W pierwszych dniach na dole, zapewne szybko przykleja się syf ale wraz z upływem czasu mniejszy opór jest coraz wyżej i tamtędy zaczyna przeciskać się woda z całym brudem.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ok. Kapuje. Faktycznie logicznie rzecz.biorąc ma.to.sens. To.robię taka wersję dopasowana.do.moich.wymiarów, mały.wlot u góry też.zrobię dla.świętego.spokoju. Tak z ciekawości próbowałeś też.wersje z tą.przegroda od.spodu zaraz.przed.ta.z.dolnym przepływem?

Opublikowano

Nie robimy nic dla świętego spokoju tylko tak jak sprawdzone wersje.

Bez prowadnic gąbka potrafi skręcać przy wciskaniu.

Zapomnieliście o grzałce więc albo komora śmieciowa przed gąbką albo ta między gąbką a blokiem powinna mieć 3cm by weszła grzałka.

W roślinnym akwarium nie ma potrzeby stosowania "usuwaczy NO3" bo najczęściej go brakuje a nie jak u nas NO3 jest zmorą akwarysty ale to do decyzji. Lepiej komorę pozostawić jakby naszła autora myśl zamiany roślinnego na Malawi to kaseciak gotowy:D a naprawdę warto bo u nas to się dopiero w baniaku dzieje i to od pierwszej chwili.

U kolegi w pustej komorze bloku Purolite może być dyfuzor CO2 i grzałka.

Także nie potrzebne jest złoże biopolimeru TMBT bo w roślinnym nie ma nadmiaru NO3.;) wprost przeciwnie oni nawożą akwarium nawozami w tym także azotowymi czyli dokładają NO3.

Przy stosowaniu biopolimerów czyli NGBC lub TMBT blok Purolite A520E pracuje tylko jako krystalizator wody usuwając humus z DOC czyli ten zółto-brązowy kolor wody.

W roślinnym też ten efekt występuje więc jednak komorę na blok Purolite bym pozostawił

przepraszam za OT bo to opis nie dla Malawi więc nie z tego forum a kolegę zapraszam do pisania na pw w przeciwnym wypadku zaraz mod kolegę pogoni.

Opis kaseciaka dla roślinnego jest odmienny od kaseciaka dla Malawi Tanganika co wyrażnie zaznaczam by młodziankowie się nie wzorowali.

• Dziękuję 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kaseciak będzie miał skimmer z wcięciem zęba ok 4cm (...)

(...) do tej komory planuje włożyć jeszcze grzałke i dyfuzor CO2, ew druga pompa żeby lepiej rozpuścić tam gaz.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/738ec58082f18e54

Jako skimer do 160 w zupełności wystarczy jeden ząb o szerokości 5mm,wystarcza na pozbycie się filmu białkowego -tak mam i jest to sprawdzone.Więcej zębów to większy przepływ przez skimer kosztem zmniejszonego przepływu przez filtr.

W swoim szklaniaku mam również podawany CO2.

Dyfuzor CO2 jest umieszczony w komorze pompy - nad złożem biologicznym (nie chcemy wybić bakterii),następnie przykryty jest 1cm gąbki PPI 45(rozprowadza gaz na całą powierzchnię komory pompy) i dopiero na tej gąbce położona jest pompka ,która jeszcze bardziej miesza wodę z CO2.

post-15563-14695725472511_thumb.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy post na tym forum i pewnie powinienem pierwszy post umieścić w dziale przedstaw się i swoje akwarium ale z uwagi, że brak jest jeszcze akwarium i nie ma co przedstawiać piszę tutaj bo na dniach odbieram nowy baniaczek 375l czyli 150x50x50 i chcę do niego wykonać kaseciaka. Wątek przeczytałem cały i jak już kilka osób zwróciło na to uwagę iż wersji jest dość dużo i trudno mi wybrać ponieważ nie mam doświadczenia z biotopem Malawi a i przerwa w akwarystyce jest kilkuletnia. Czekam z niecierpliwością na szablony kaseciaków zaproponowane przez deccorativo. W związku z tym, że muszę kupić wszystko do wykonania takiego kaseciaka mam pytanie:

1. Czy do tej wielkości zbiornika wystarczy pompa Aquaqel 2000 czy raczej kupić Jebao DC3000

2. Która wersja kaseciaka byłaby optymalna do tego zbiornika ( kaseciak może być zamontowany z boku jaki i na środku ).

Pzdrawiam.

Opublikowano
1. Czy do tej wielkości zbiornika wystarczy pompa Aquaqel 2000 czy raczej kupić Jebao DC3000

2. Która wersja kaseciaka byłaby optymalna do tego zbiornika ( kaseciak może być zamontowany z boku jaki i na środku ).

Kup Jebao, ma regulację mocy jakby co.

W temacie wersji to wg mnie nie ma optymalnej, ja w swoim miałem wersję 7.0 (o ile nie pomyliłem numeracji:) ) i był zamontowany na tylnej ścianie po lewej i było git.

Opublikowano
Czekam z niecierpliwością na szablony kaseciaków zaproponowane przez deccorativo. W związku z tym, że muszę kupić wszystko do wykonania takiego kaseciaka mam pytanie:

Kaseciak każdy jest optymalny jak kolega słusznie zauważył bo każdy go robi jak zechce i na swoje widzimisię nie zawsze takie jak moje czy innych widzimisię.

Coś takiego jak szycie u krawca garnituru na miarę - fakturę, deseń, kolor, krój wybierasz a nawet jak masz garb to będzie leżał na tobie idealnie.:D nie to co ten gotowy ze sklepu.

Więc to ty musisz zadecydować czy będzie z boku czy na tyle, czy będzie stał na dnie czy wisiał nad dnem, czy będzie jednostronny czy dwustronny, czy to wersja 6.0 z pionowymi gąbkami czy 7.0 z poziomymi. Jak napiszesz na mój adres mailowy z publicznego profilu to uzgodnimy szczegóły i wyślę projekt bo tu nie wkleję.

Oczywiście jakieś projekty mam ale nie swoje bo nie maluję w 3D ani w exelu - mam podesłane przez dziesiątki kolegów które były na maila uzgadniane poza forum.

Tu nie mam możliwości wklejenia w exelu więc nie robię szablonów.

W zależności czy w ogóle i jak masz wklejone wzmocnienia i jaką kasę na to przeznaczasz to skroimy ci garniturek na miarę potrzeb i twoich możliwości .

Pytasz o pompy do 300l proszę bardzo do wyboru w zależności od dostępnej kasiory:

falownik jvp 102B 5000l/h tylko 12W

2x Hydor Pico 1200 tylko 2x7W

Atman 306 tylko 90 zł

Aquael Circulator 2000

Jebao/Jecod AC lub DC lub DCT od 2000l/h w górę - ale to Mercedesy

W ramach wprawek zrobiłem tło-kaseciak do najmniejszej możliwej Tanganiki - 54l która u mnie robi za kotnik do podchowania tropheusów no dla Malawi jako zbiornik nie realna ale działa prześmiesznie i może być jako tło-kaseciak także do najmniejszej naszej 112l.

Pierwsze to to że jest to kompletna filtracja mech/biol/NO3/PO4 z klarowaniem wody i skimmerem a wszystko chodzi na pompie 2,5W ( słownie dwa i pół wata) zabiera rybom 2litry z 54l i ani centymetra dna.

Przed budową wyglądało raczej jak jeden wielki eksperyment bez złoża biologii tylko na gąbce piasku i tym wapieniu, ale parametry doskonałe NH4-0 NO2 - 0,025 NO3 - 5-7 a woda klar super.

437b5f35cbdf8a1bgen.jpg

zaplanowałem totalną rewolucję by sprawdzić

- korek od wina Seby - kto czytał ten wie o co chodzi

- sprawdzenie biologii zrobionej przed zakupem akwarium

- sprawdzenie czy wystarcza tylko piasek jako złoże biologii po usunięciu gąbki i wapienia

kolejne etapy budowy

e8ec1bd3d6d1e225gen.jpg

f63485b3befadf41gen.jpg

4a18a833150bc084gen.jpg

opis co i gdzie

c9ac73fd8ff885c0gen.jpg

efekt końcowy

070f05088cf48e47gen.jpg

pomiary parametrów po 3 dniach.

Opublikowano
Jak zamontowałeś ten falownik ?

Na wcisk:D Agnieszko

Ważne by to był falownik który ma wystający okrągły kołnierz na wylocie np jvp 102B ja użyłem jvp 110 a jvp100 już się nie nadaje bo nie ma kołnierza.

I koniecznie trzeba kupić wersję na przyssawkę. Ja ostatecznie założyłem przyssawkę bo komora pompy ma długość falownika z przyssawką więc nie ma się gdzie cofnąć:D

Dopiero jak to włączyłem to mi kopara opadła:shock:

Rozumiesz jak pcha te 2000l/h do przodu to sam falownik chce do tyłu.:D musi mieć podparcie bo kleić nie można musi być możliwość wyjęcia.

Do karmienia muszę wyłączać bo mi płatki wciąga w filtr zanim ryby doskoczą. ale praca tego jest zabawna - tylko na filmie można zobaczyć - zdjęcia nie pokażą.

Jeszcze mam falownik Resuna 4000l/h to zobaczę jak ten będzie działał i nakręcę filmik.

Oj Seba będziesz zdziwiony przyjacielu:D :D

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Deccorativo polecał mi cosmpoplast500 do klejenia pcv, ale nie mogłem go znaleść w okolicy, a nie uśmiechał mi sie zamawiać go z Allegro czy to "cos" z castoramy sie nada? http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/tasmy-i-kleje/kleje/klej-technicqll-do-twardych-plastikow-20-ml.html

Klej jest odpowiedni do klejenia zabawek dla dzieci, mikserów i rur w kradnie więc chyba będzie ok.