Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też uważam, że gąbka 10x10 to za mało. Polecam więc zrobić tak jak pisałem. W komorze pompy umieścić gąbki a na nich pompę. Wtedy powierzchnia gąbek zwiększa się dwukrotnie i to w zupełności wystarcza. Oczywiście należy pamiętać o tym aby na dno wrzucić siatkę na kreta aby przepływ był swobodny.

Jeśli jednak chodzi no jebao dc3000 to tylko do dwustronnego zasysu. Inaczej nie ma szans, żeby nie opróżniła komory pompy nawet przy gąbce 40x10. Z drugiej strony mój Ac2000 w 450l robi super kryształ więc nie rozumiem po co przepłacać? Jebao 3000 do zbiorników od 2m wzwyż.

Tak to u mnie wygląda obecnie :

tjDg.jpg

Opublikowano

Panowie, myślę o zrobieniu nowego kaseciaka. Podwójnego, podobnego do tego w poście #381.

Myśle, żeby dać 2 cm gąbki Seby i 3 cm ppi45. Przy szerokości 10 cm da mi to np. 2 cm komorę śmieciową i 3 cm za gąbkami. Tylko, że ze względu na zabudowę chciałbym dać zasys w dnie komory śmieciowej. A za gąbkami wrzucić część mediów biologicznych, resztę pod pompę. Co myślicie o tym pomyśle? Taki zasys w dnie da radę? Jest sens wrzucać część mediów za gąbki? Jak powinno wyglądać przejście z komory za gąbkami do komory pompy? Być otwarte czy może otwarte tylko na dole lub lepiej tylko na górze? I jakiej szerokości dać gąbki skoro będą po obu stronach? Po 5-6 cm?

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Jak robić dwustronny to taki jak pokazał Heniu tyle, że pod pompą dać jeszcze gąbki gęste z 5-10 cm. Po co Ci ta komora śmieciowa? Ona nic mi nie dawała. Zasys od spodu ładnie sie sprawdza bo mam teraz u siebie częściowo dołem a częściowo od przodu. Przegrody też zrób jak pokazał Heniu lub jak widać u mnie tyle, że dodaj takie same o drugiej stronie.

Opublikowano

No właśnie wersja 7.0 nie jest dla mnie bo filtr stoi na boku akwarium. Bok ma 45 cm to filtr może mieć max 35. To daje za małą powierzchnię gąbek przy takim ich ułożeniu. A musi być podwójny :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Bo mam tyle i tak ułożone kamienie, że dzielą akwarium wzdłuż na 2 części. I z przodu zbierają się kupy (zasys jest z tyłu). A bardzo chciałbym opędzić cyrkulację tylko pompami bez cyrkulatora. Dlatego taka próba z dwoma zasysami.

Wysłane z telefonu