Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jakoś mnie naszło coś, gdy robiłem porządku w baniaku, czy np:

zakupując jakiś większy kubeł (w sensie przepływ), i wrzucając mu na początku jakiś prefiltr typu hw-602 wypełniony gąbką, nie wystarczyło by aby robić biologię i automatycznie czyszczenie mechaniczne w standardowym 200L?

Opublikowano

Jak pisałem w innym temacie. Jeżeli masz zdolności manulane nawet na niskim poziomie to zrób sobie narurowca opartego na pompie alfa2 25-40.

A jak nie to kubeł mocny min. 1500lh plus prefiltr np. narurowy. Broń boże nie używaj tego hw602 , no chyba że masz ochotę na zalanie sobie mieszkania. Plus w tym wypadku falownik np. jvp200.

Opublikowano

Stan

Też się zastanawiałem nad narurowcem, tylko mam wrażenie że litraż baniaka jest zbyt mały aby się w to bawić w stosunku do kosztów (które będą duże).

Opublikowano

Pisałem w innym temacie koszty pompa 340zł korpusy jakieś 80zł rurki 100zeta zawory jakieś 80zeta wynik 600zeta plus minus. I to wszystko zapewnia Ci biologię i mechanikę przy poborze 22W i zbędnego pakowania falowników i turbo-gąbek do akwarium. Robisz to na lata , plus jak zobaczysz jaka jest wydajność jak zbiera brud narurowiec to sam powiesz WOW i więcej nie pomyślisz o kubełku z prefiltrem.

Ja zaproponowałem swoją wizje filtracji.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Możesz kupić ale są to pompy bardzo prądożerne i ich cena jest w granicach 110zł. Zakup takiej alphy2 zwraca się teraz gdzieś po roku półtorej.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czesc, jesli można to odkopię troche temat. Planuje postawic 200l i tez chcialbym uniknac filtra wewnetrznego, a na dwa oddzielne kubly mnie nie stac. Czy JBL e1501 bedzie wystarczajacy zeby w takim akwarium opedziec filtracje i mechaniczna i biologiczna? Myslalem jeszcze o unimax 500 (bo i latwiej o cyrkulacje) ale sporo to pradu zjada przez te dwa wirniki (36w unimax, 20w jbl).