Jump to content

Dwa narurowce 2 POMPY

JEFFIK

Recommended Posts

Heya

Chciałbym spytać się o poradę w sprawie zgrzania dwóch oddzielnych filtracji opartych na 2 pompach. Posiadam ALPHA 2 25-40 i omega 2 25-60.

Akwarium jeszcze do zalania 200x50x60wys. Będzie to dalej kontynuacja Nonmbuna czyli więcej piachu niż kamienia;)

Narurowiec ma być na fbf 20" i 2bio 10". Sądzę, że to wystarczająca biologia jak już dojrzeje piach w fbf. Ryb 4-5 gatunki ilość max 20. Jest to wszystko do przemyślenia.

Zastanawiałem się nad kilkoma rozwiązaniami:

1. 2mech+alpha2+2bio 10"+fbf 20"

2mech+omega2

Tutaj jest rozwiązanie, że na słabszej pompie biologia a na mocniejszej mechanik. Na omega2 rozbiłbym 2wloty z jednej rurki np. bagnet AQUAEL.

Myślałem też aby zaryzykować i dać każdy wlot oddzielny na każdy korpus przed pompą (wloty zgrzane byłyby równolegle do odległości między korpusami mech - lepszy przepływ tylko czy nie straci na ssaniu).

A 2wyloty z jednej rurki, jeden na taflę drugi na piach, lub jak wyżej rozbić na 2 wyloty oddzielnie (może tym sposobem na tyle będzie dobra cyrkulacja, że uniknę wsadzania falownika.

P.S. Widziałem co ta pompa robi już na 2 biegu w baniaku Maćka "Piwko".:)

2. Odwrotna sytuacja

alpha2 mech a omega2 bio+mech

Tutaj max odciążenie alpha2 gdzie będzie ful zasys i cyrkulacja, a omega na 2-3biegu powinna ogarnąć bio mech i falownik;)

3.2mech+alpha2+fbf 20"

2mech+omega2+2bio 10"

Tutaj podział na pompy z mieszaną funkcją. Jeśli chodzi o te rozwiązanie myślę, że pompa omega2 mało straci na mocy i dalej będzie robić pralkę w baniaku a odciąży słabszą pompę alpha2. Tym sposobem zwiększyłbym moc zasysu i wylotu w pompie alpha2.

4. 2mech+alpha2+2bio 10"

2mech+omega2+fbf 20"

Podobna sytuacja tylko odwrócona biologia.

Pkt 3 i 4 jest chyba słabszą wersją pkt 2 i przy niej bym się skłaniał.

Myślę, że zrozumiale opisałem moje przemyślenia i chciałbym prosić o pomoc w wyborze opcji lub w znalezieniu jeszcze innego rozwiązania.;)

Podziękował:D

Jeffik zrób dwa oddzielne systemy z mechanika i biologia z czym ten drugi oprzyj tylko na fbf. Masz w ten sposób dwa nie zależne od siebie systemy filtracji dwa punkty zasysowe co wspomoże mechanikę w akwarium. No i na wypadek awarii jednego z nich masz drugi system podtrzymujący filtrację w akwarium.

• Dziękuję 1

Staś czyli jak dobrze rozumiem skłaniasz się ku pkt 4 gdzie jest filtracja mieszana

alpha2 z 2xbio czy tam inne paskudztwo 10" + omega2 z fbf?

P.S. Dalej piszesz o 2 punktach zasysu i nie wiem czy czytelnie opisałem temat. Bo ja na pewno chcę 2 pompy, jedna w jednym rogu (wlot i wylot) druga w drugim rogu (wlot i wylot) i chodzi jak rozbić funkcje/korpusy między nimi. Jeśli tak zrozumiałeś to przepraszam za te info;)