xjrparker23 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor #11 Opublikowano 8 Maja 2014 Tak, wiem właśnie dlatego zaniepokojony tym stanem, zapytałem o tą separację. Sugerowałem się niedożywieniem, ale zdawałem sobie sprawę, że to może być coś poważniejszego. A czytałeś może kol.eljot12 o drugiej mojej rybce w dziale choroby i leczenie? Cytuj
JemioloSeba Opublikowano 8 Maja 2014 #12 Opublikowano 8 Maja 2014 Obserwuj ryby i zobaczysz. U mnie też niektóre mają zapadnięty brzuch czasami ale po jakimś czasie wracają do normy. Ogólnie jeśli nic innego się nie dzieje i nie widzisz niepokojących objawów (typu leżenie na dnie lub jakaś opuchlizna) to według mnie zostaw rybcie w spokoju. Napisz jeszcze czym karmisz. Cytuj
eljot Opublikowano 8 Maja 2014 #13 Opublikowano 8 Maja 2014 Zapadnięty, wklęśnięty to trochę "płynne" określenia, przydałaby się fotka aby ocenić czy to normalne czy już chorobowe. Cytuj
xjrparker23 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor #14 Opublikowano 8 Maja 2014 Pokarmy to; -OSI Spirulina flakes, -Tropical spirulina super forte (namaczany), -Naturefood Premium Cichlid Plant S jako pokarm główny -OSI VividColor Flakes, -OSI Cichlid Aquarium flake food, -Hikari Cichlid Excel mini pellet ( namaczany) Jutro wstawię foty tego małego jak tylko go uchwycę w obiektyw, bo szybki jest jak tajfun. Cytuj
JemioloSeba Opublikowano 9 Maja 2014 #16 Opublikowano 9 Maja 2014 Nie przesadzaj.... według mnie nic mu nie jest i wygląda jak większość młodych pyszczków. To, że chudy nie nie znaczy, że gorszy Cytuj
xjrparker23 Opublikowano 9 Maja 2014 Autor #17 Opublikowano 9 Maja 2014 OK, no to mnie uspokoiłeś, mam nadzieję, że zacznie rosnąć, bo reszta z jego miotu jest znacząco większa. A faktem jest, że poza rozmiarem w niczym nie ustępuje innym. Więc poczekamy, zobaczymy. Dziękuję za opinię. Pozdrawiam Cytuj
JemioloSeba Opublikowano 9 Maja 2014 #18 Opublikowano 9 Maja 2014 Mam obecnie 7 szt. Yellow. Sześć rośnie pięknie a jeden wygląda prawie tak jak w dzień kiedy go przywiozłem. Tak samo mam z Harą. Nic nie rób bo to normalne, że niektóre sztuki rosną wolniej. 1 Cytuj
xjrparker23 Opublikowano 9 Maja 2014 Autor #19 Opublikowano 9 Maja 2014 Dzięki za zaangażowanie, jakoś tak lepiej, jak się otrzyma konstruktywną odpowiedź, popartą własnym doświadczeniem. Cytuj
Arit Opublikowano 10 Maja 2014 #20 Opublikowano 10 Maja 2014 Niektóre sztuki rosną wolniej a niektóre wcale, po to się kupuje więcej ryb żeby można było z nich wybrać najsilniejsze i najładniejsze, dużo ryb z hodowli gdzie nie ma "świeżej krwi" będzie miało wady genetyczne, uważam, że nie ma sensu na siłę ich reanimować. Sam kupiłem "końcówkę" gatunku z hodowli, to znaczy 10 ostatnich sztuk, czyli zostały dla mnie same popierdółki, z tych 10 szt. urosły 3, 4 stały w miejscu a 3 zdechły. Ciekawe jakie macie opinie i doświadczenia ze słabymi genami? Kupiłem też tam Redy i niektóre szt. mają taki smieszny kaczy dziubek, zamiast łukowato spadzistej głowy jak to ma miejsce na zdjęciach u Koginsa i własnie wybierając swojego samca starałem się wybrać idealnego przedstawiciela gatunku, szkoda że hodowcy o to nie dbają. Kiedyś widziałem u hodowcy rodzinę Księżniczek gdzie praktycznie wszystkie sztuki miały powtarzająca się wadę genetyczna w postaci skrzywionych warg, i te ryby były na sprzedaż, ryby mutanty Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi