Skocz do zawartości

Start akwa 112l a raczej falstart....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://forum.klub-malawi.pl/faq.php?faq=c#faq_c1

Może być 28, ale 25 też będzie dobre. Ja praktycznie nie dogrzewam. W pracy stoi 240 i tam temperatura utrzymuje mi się w okolicy 27-28. Grzałka ma ustawione kolo 24. Tam grzeją ludzie, komputery, osprzęt akwarium.

W domu w 220 mam kolo 25, grzałka ustawiona także na 24 włącza się bardzo sporadycznie. Ostatnio nawet wypiąłem ja z gniazdka :)

Opublikowano

Panowie na szybie pojawiły się małe białe żyłki, wyczytałem że, jest to etap dojrzewania... tylko pytanie czy mogę to zetrzeć ? Czy zostawić w spokoju.. Niestety nie posiadam jeszcze testów kropelkowych ( chociaż No2 i No3 ) brak funduszy-.- ale robiąc je paskowym JBL no2 wychodzi centralnie na biało czyli 0 a no3 jaśniejsze niż 25mg/l. Nie wiem czy podmienić trochę wody czy zostawić w spokoju aż do momentu kupienia testów ?

Akwa stoi już ponad 3 tyg. udało mi się pozbyć wszystkich dotychczasowych rybek, zostawiłem jedynie 1x neon jako niby startowa ;)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,podłączę się do tematu. Startuję z klasyczna 112L, podłoże to piasek kwarcowy(biały) 4 roślinki Anubiasy oraz korzeń. Filtr to chińczyk AG140 1000L/h wkłady filtracyjne to na samym dole węgiel,następnie w dwóch kolejnych ceramika. Przed kubłem filtr narurowy zakupiony w obi z wkładem. Grzałka 100W z termostatem temp. wody 27st. Dodałem tam uzdatniacze ActiBactol oraz ?? tego drugiego nie pamiętam bo wyrzuciłem opakowanie ale sprzedał mi to gosć w temacie w sklepie Zoo.Parametry wody to NO3-0; NO2-0; GH-10; KH-8;PH-8,5 i co nastąpiło: Wpuściłem tam zbrojnika który miał około 2 lat no i na drugi dzień padł :( chciałem spróbować tak jak radziliście zeby przed pyszczakami dać inne rybki do przetestowania. Wczoraj około godziny 17tej pojechałem i kupiłem 4 neonki oraz 2 zbrojniki, dziś rano 1 neon padł a w południe 1 zbrojnik,reszta neonków siedzi przy dnie i nie są skore do pływania. Cos możecie mi poradzić w tej materii?

Opublikowano

Wyjmij ten węgiel z kubła i zasyp kosz ceramiką, nie jest to powód zgonów oczywiście, ale węgiel wsadzamy tylko żeby wypłukać toksyny po leczeniu np. pH wody jest za wysokie dla neonów i zbrojników, ale powiedzmy, że to też nie było powodem zgonu. Po prostu wpuściłeś ryby do wody, w której nawet nie ruszył cykl azotowy. Mierzyłeś NH4? ActiBactol to nie uzdatniacz tylko bakterie startowe...

Opublikowano

Dałem to co dał mi gosć w sklepie..ActiBactol oraz ActiClean....powiedział ze po wlaniu tych preparatów mogę po 2 dniach wpuścić jakieś rybki startowe np: neonki,zbrojnika. Węgiel w takim razie wyciągnę a testów na NH4 jeszcze nie posiadam.

Opublikowano

Nie słuchaj sprzedawców w sklepie. Przeczytaj dział FAQ Malawi, tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje. Pełny cykl azotowy trwa koło miesiąca i tyle musisz czekać z wpuszczeniem ryb. Wpuszczenie tzw. rybek na start to zabawa z ich życiem... Jak już przeczytasz faq, wpisz w wyszukiwarce "start akwarium" i znajdziesz na pewno full tematów o tym, jak zrobić to porządnie ;)

Opublikowano
Wyjmij ten węgiel z kubła i zasyp kosz ceramiką, nie jest to powód zgonów oczywiście, ale węgiel wsadzamy tylko żeby wypłukać toksyny po leczeniu np.

Matik, nie używałbym tak radykalnych stwierdzeń. Właśnie dlatego, że węgiel ma duże właściwości adsorbcyjne powinien, moim zdaniem, być używany przy starcie zbiornika. Nigdy nie wiadomo co "przywlecze" się do akwarium z piaskiem, kamieniami i innymi dekoracjami. Ponadto ze względu na swoją porowatą strukturę jest idealnym medium do zasiedlenia przez bakterie nitryfikacyjne. Oczywiście po pewnym czasie, gdy straci swoje właściwości można go zastąpić ceramiką czy tez innym medium filtracyjnym. W tym czasie zbiornik dojrzeje.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ok, dziękuję za sprostowanie i przepraszam za wprowadzenie w błąd w takim razie :) Po prostu z tego co śledziłem nikt nie stosował węgla na starcie, tylko właśnie do "zatarcia śladu" po leczeniu.

Opublikowano
Ok, dziękuję za sprostowanie i przepraszam za wprowadzenie w błąd w takim razie :) Po prostu z tego co śledziłem nikt nie stosował węgla na starcie, tylko właśnie do "zatarcia śladu" po leczeniu.
Bo węgiel jest u nas niedoceniany a cała Ameryka na nim stoi;)