Skocz do zawartości

Start akwa 112l a raczej falstart....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów :)

Około 2 tyg. temu zalałem swój pierwszy zbiornik 112l... i oczywiście popełniłem swój pierwszy największy błąd jaki popełniają początkowi akwaryści :) czyli po tygodniu wpuściłem rybki do akwa...;/ czyli: 7x neon insessa 3x kirys 1x skalar i 1x sum rekini.. oczywiście decyzja o wpuszczaniu rybek była pod presją dzieci itd... w tym czasie narodził się pomysł o założeniu malawi :)...

Po przeczytaniu chyba już całego internetu mój mętlik w głowie sięgnął zenitu... Panowie pomocy! jak to jest z tym dojrzewaniem.. ? czy z tymi rybkami jest możliwość aby zbiornik się ustabilizował wogle ? od razu zaznaczę że, nie mogę ich nikomu oddać.

Jak narazie dysponuję jedynie testami JBL paskowymi 6in1.. po zrobieniu testów wygląda to tak.

NO3- 50mg/l

NO2- 2 lub 0.5 mg/l raczej 2.. ciężko określić

GH- 14d

KH- 10d

Ph- 8

Cl- 0

W akwa pracuje jak narazie filtr aquael turbo filter 1000 + jakaś chińszczyzna którą dostałem w zestawie 600l/h i oczywiście grzałka temp. 26 stopni.

I jak to jest z podmianami wody podczas dojrzewania ? podmieniać czy zostawić w spokoju ?

Jeżeli w poście nie zamieściłem wszystkich przydatnych info dajcie sugestie :)

Opublikowano

Po pierwsze, dobre testy - za dobre uważam kropelkowe JBL. NO2 które podałeś, podałeś z dużym rozrzutem. Jednak nie zależnie od niego i tak parametr jest za duży. Uważa się, że dojrzewanie akwarium można uznać za zakończone gdy NO2 jest równe 0 ! w praktyce gdy na testach wyjdzie Ci 0,05 to można zacząć wpuszczać ryby. Podobnie z NH4. Można wrzucić do kilka ryb, by dały w swoich odchodach pożywkę dla bakterii. Jednak wpuszczanie większej ilości to zatruwanie ich organizmów. Sposobów na startowanie jest wiele.

Poczytaj o cyklu azotowym, będziesz wiedział o co chodzi.

Z tymi rybkami zbiornik Ci się pewnie w końcu ustabilizuje, ale jest kilka spraw. System Twojej filtracji jest dla mnie nie trafiony, raczej za słaby.

1. Nie zależnie od wszystkiego (co docelowo będzie w akwarium pływać) zainwestuj w filtr kubełkowy. Niskobudżetowym i sprawdzonym rozwiązaniem jest filt hw-302 - http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=hw-302&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y

Nieco droższa i uznawaną za lepszą marką są JBL, fluval, terta czy eheim.

Do niego w razie potrzeby dokupisz wkładu, którym może być żwir koralowy, Sugeruje nie mniejszy od 10mm i raczej nie większy niż 30mm. - http://allegro.pl/listing/listing.php?string=%C5%BBWIR+KORALOWY&search_scope=

lub ceramika (np taka jak masz w turbo aquaela) -http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=ceramika&search_scope=category-1118

Są też inne dobre wkłady, ale wymieniłem te niskobudżetowe.

Gdyby kupić filtr o większym przepływie, można pokusić się o nie wkładanie wewnątrz akwarium dodatkowego filtra.

2. z tego aquael turbo ściągnąłbym dodatek zawierający i założył samą gąbkę, np taką

Gąbka okrągła do filtra 5,5x10cm Bukowno (4159759889) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/41/59/75/98/4159759889@@AMEPARAM@@17@@AMEPARAM@@41/59/75/98@@AMEPARAM@@4159759889

3. po spełnieniu pierwszych dwóch punktów można sobie darować tego chińczyka o którym wspomniałeś, zakładam że jest to też jakiś filtr wewnętrzny.

Co do ryb jakie masz lub będziesz miał. Dla pyszczaków warto zrobić wystrój odpowiedni dla nich (kamienie, kryjówki z nich, najlepiej piach). Będzie zupełnie inny niż dla neonów. Jak może wyglądać akwarium zobaczysz w tematach na forum, jest ich wiele w działach powitanie lub podstawy. Tam też część ludzi opisuje jak tworzyli swoje zbiorniki, jakie mieli rozterki, problemy czy z jakich rozwiązań technicznych skorzystali. Zachęcam też do przejrzenia galerii z akwariami - http://forum.klub-malawi.pl/galeria/top_a.php

Z ryb jakie wymieniłeś do Twojego akwarium nadaje się neon i kiryski (o ile to nie te największe z kirysów). Osobiście trzymanie w takim akwarium skalara uważam za nie porozumienie, bo ryba niewątpliwie będzie skarłowaciała (google Ci podpowie, że osiąga przynajmniej 15 cm długości i 25 cm wysokości).

Co do suma. Sprzedaż w sklepach zoologicznych i wciskanie ludziom do akwarium jakiegokolwiek suma to naprawdę wg. mnie skrajne chamstwo. Pomijając to, że większość sumów to ogromne ryby

przykład dla suma rekiniego, ponad metr i pod 40kg - http://rybyakwariowe.eu/ryba-akwariowa/sum-rekini-rekin-sumy-rekinie/

To sumy są drapieżnikami. Wszystko co tylko zmieści im się w pysku zostanie pożarte. Sumy nawet nie muszą być szczególnie głodne, są ogromnymi żarłokami i potrafią połykać ryby, które tylko przejdą przez paszcze. A paszcza w przypadku suma zawsze jest duża. Do tego są zwięrzetami aktywnymi nocą, gdy pozostała większość staje się bardziej bezbronna.

Jest sporo szczegółowych opisów akwarium twoich rozmiarów, trochę większych gdzie możesz podpatrzyć gotowe rozwiązania i stworzyć akwarium ładne i przyjazne Twoim rybom.

FAQ na początek to podstawowa lektura, znajdziesz tam większość odpowiedzi - http://forum.klub-malawi.pl/faq.php . Przeczytaj go raz, a potem zrób to jeszcze kilka razy :)

Życzę powodzenia i słusznych decyzji !

Opublikowano

Powiem tak , FAQ przeczytaj dokładnie tam masz prawie wsio na początek. To da zalążek do dyskusji. Paski nie nadają się , to jedna wielka porażka. Potrzebne są Ci testy kropelkowe na początek NO2 , pH I NO3. Zrób nimi testy przeczytaj FAQ i wróć z pytaniami, a na pewno pomożemy CI.

Opublikowano

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.... Uzbieram kasę kupie większe akwa, zainwestuje w filtr kubełkowy oraz w cały osprzęt i wtedy zacznę przygodę z malawi i na pewno się do was zgłoszę o poradę.

Szanuję to że, jesteście ludźmi wyrozumiałymi i nie skrytykowaliście mojego posta jakby to miało miejsce na innym forum :)

Jak narazie po staram sie ustabilizować zbiornik z neonami i kirysami.

Pozdrawiam.

Pomijając to że, nie mam akwa malawi to moża liczyć na waszą pomoc nawet w sprawie akwa "nie malawi" ?

PS. w zbiorniku pojawia się na szybie zielony nalot i "rdza" wydaje się że to okrzemki.. podmieniać wodę czy zostawić tak jak jest ?

Opublikowano

Wodę podmienia się bazując na pomiarze parametru NO3. Jeżeli będziesz miał testy kropelkowe to będziesz mógł wiarygodnie zmierzyć tę wartość i wtedy po ustabilizowaniu zbiornika dobrać optymalną ilość litrów wody do podmiany co tydzień. Pozdrawiam :-)

Opublikowano
Ok, idąc za waszymi instrukcjami zacznę od zakupu testów, jakie kupić ?

kup JBL

pH wyłącznie zakres 7,4-9

NH4

NO2

NO3

kupione już paskowe wystarczą do określania KH i GH

czasami nie kup walizki bo tam pH nie ten zakres

Opublikowano

Ja zazwyczaj szukam i kupuje tam gdzie jest najtaniej, ewentualnie tam gdzie mogę odebrać osobiście. I tak też polecam. Większość akwarystycznych sklepów wystawia się także na allegro.