piotrekwro Opublikowano 6 Maja 2014 #1 Opublikowano 6 Maja 2014 Witam właśnie jestem w trakcie kompletowania sprzętu do mojego nowego 450l , zbiornik ma 151cm długości,64cm wysokości i 61cm szerokości w najszerszym punkcie jako że jest zbiornik profilowany juwel vision 450. Za filtracje będzie odpowiadał fluval fx5 , bądż "all pond solution"2000l/h i eheim classic 2215 700l/h ( podawane z mediami), dodatkowo aquael circulator 2000 i tunze 6045 ( max 4500l/h). Jako podłoże jasny, drobnoziarnisty piasek kwarcowy. Kamole to zależy jekie będą mieli w ogrodniczym, najwieksze z najwiekszych . Jestem również w trakcie rozmyślania nad obsadą i po pierwsze nie wiem czy iść w mbunę czy w haplochromisy/aulonocary? Jeśli mbuna, to jakie gatunki można byłoby połaczyć ze sobą w takim akwarium , i jeśli druga opcja to czy są jakieś zasady łączenia haplochromisów/aulonocar i jakie ewentualnie gatunki moglibyście polecić? pozdrawiam!
kunta Opublikowano 6 Maja 2014 #2 Opublikowano 6 Maja 2014 Poszukaj sobie w historii bo ten temat był już wałkowany dziesiątki razy. Jak już będziesz miał jako tako określone gatunki jakie chciałbyś mieć to podaj i zweryfikujemy ;-)
krzysiutoja Opublikowano 6 Maja 2014 #3 Opublikowano 6 Maja 2014 non mbuna http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020.html chyba tu coś znajdziesz
piotrekwro Opublikowano 6 Maja 2014 Autor #4 Opublikowano 6 Maja 2014 A więc jeśli mbuna : labidochromis mpanga labidochromis pearlmutt melanochromis johanni maylandia lombardoi pseudotropheus msobo magunga ,polit,ndumbi super red,williamsi blue lips A jeśli non mbuna to: aulonocara stuartgranti cobue bądż mdoka aulonocara walteri fossorochromis rostratus capadichromis azerus nkhomo reef lethrinops furcifer lethrinops lethrinus nimbochromis linni placidochromis electra superior protomelas marginatus , spilonotus tanzania,taeniolatus Te gatunki wstępnie mnie interesują.
stan Opublikowano 6 Maja 2014 #5 Opublikowano 6 Maja 2014 Fossorochromis jak i nimbochromis linni dużo za duże ryby dorastają do 30cm, a ten drugi to drapieżnik.
Rekomendowane odpowiedzi