Jump to content

Pomoc ustawieniem filtracji

dejv89

Recommended Posts

Witam wszystkich po raz Kolejny!!

Ostatnio dużo czytałem na waszym forum co do tych gówienek naszych pięknych lecz dosc brudnych Malawi, i szczerze powiedziawszy rozkładam rece, poddaje sie!!! robiłem juz metoda prób i błedów rozkład moich filtrów jak nie z tej strony to z drugiej i na odwrot, rowniez cyrkulacje wody zeby caly czas krążyła po akwa, dodałem mała pompkę z filtrem wewnetrznym ok 700l/h plus oczywiscie filtr zewnetrzny kubełkowy ok 900l/h i dalej te gówna sa na dnie, postaram sie zrobic pare fotek gdzie co i jak mam rozmieszczone i prosze doradzcie mi co jest nie tak!!!

post-14654-14695717356239_thumb.jpg

post-14654-1469571735713_thumb.jpg

post-14654-14695717357631_thumb.jpg

post-14654-14695717358496_thumb.jpg

post-14654-1469571735885_thumb.jpg

..pierwsze co to pozbądź się tej zielonej deszczowni...Ona zmniejsza Ci ciśnienie wylatującej wody i nie pozwala na prawidłową cyrkujację. Pewnie w komplecie masz taką płaską końcówkę lub lekko wygiętą półkolistą...!!Załóż właśnie ją , postaraj się skierować jej wylot np. do góry i lekko na tylną szybę a wylot z biologa w dół pod kątem na przednią...Możesz wesprzeć się po prostu dodatkowo falownikiem usytuowanym tak aby spychał brud w stronę mechanika!! A tak na marginesie wewnętrzny o przepływie 700l/h przy długości 100cm akwa może być w praktyce po prostu za słaby...Ale żeby nie zmieniać jego dodaj po prostu falownik i tyle..Jakiś JVP..

Dzieki śliczne za rade a szczerze powiedziawszy to szukałem juz we wszystkich sklepach w belgii bo własnie w tym kraju obecnie mieszkam i pracuje tego falownika i nie znalazłym w zadnym a bylem juz chyba w 7 sklepach, a jaki ten falownik bylby najlepszy do mojego 200 litrowego akwa??

Zamów na ebay. Jvp-101 powinien u ciebie rozwiązać problem kupek na dnie.

Biały piasek też nie ułatwia sprawy. Widać na nim niemal każdą małą kupkę. Postaraj się kiedyś o zmianę piasku na coś w bardziej w "naturalnym" odcieniu.

Na początek falownik i powinno być OK.

Pozdrawiam