Konrad-skorpion Opublikowano 2 Maja 2014 #1 Opublikowano 2 Maja 2014 Witam Od pewnego czasu chciałem wyhodować glony zielone. Mam brązowo brunatne kamienie i troszkę poświaty zielonej na tle. ale to było mało... Zaaplikowałem : - Planta Gainer Classic wg zaleceń. No może trochę mniej aby nie było szoku. - zwiększyłem naświetlanie na 20h i na maxa (tzn 1xLED 54W RGB oraz 2x54W powerglo) - intensywny ruch tafli wody z narurowca oraz eheima 2080 Podniosło mi się PO4 na 0,3/0,4 a NO3 tak jak zawsze 20 No i lipa. Czytałem wątki na forum i dalej lipa. Coś może źle robię czy co? Może jakieś pomysły??? ( tylko bez symfoni złota itp. please) Dzięki
harisimi Opublikowano 2 Maja 2014 #2 Opublikowano 2 Maja 2014 Wiesz warto by było dać symfonie złotą ... a tak poważnie nigdy nie miałem problemu z glonami, kiedyś miałem ich pod dostatkiem a teraz mam szczątkowe ilości na skałach i tyle potrzebuję. Na pewno wpłynęła na to poprawa jakości wody ( kiedyś nie miałem stałej podmiany ). Nie czuje się jednak fachowcem w tej dziedzinie. Może Nabe by coś pomógł, pamiętam, ze ktoś bardzo zgłębiał temat glonów w baniaku ... albo Nabe albo Mutra ... czy jesteś pewien, ze chwyciłeś ten temat na forum, gdzie chłopaki ostro dyskutowali co i w jakiej ilości dodawać i czym nawozić aby powstał dywanik.
Konrad-skorpion Opublikowano 3 Maja 2014 Autor #3 Opublikowano 3 Maja 2014 Może nie trzeba podmieniać wody aż NO3 skocze do 40-50 i się pojawią. Ja NO3 mam na poziomie cały czas 10-20. Podmianka 30% co tydzień
Konrad-skorpion Opublikowano 3 Maja 2014 Autor #5 Opublikowano 3 Maja 2014 1x LED światło dzienne 54W (belka 2 m) oraz 2xT5 54W (powerglo i aquarelle)
eljot Opublikowano 3 Maja 2014 #6 Opublikowano 3 Maja 2014 U mnie w 240-tce zielone glony ładnie rosły przy aqua-glo + nawóz z żelazem bodajże tetry (1/3 dawki).
Konrad-skorpion Opublikowano 3 Maja 2014 Autor #7 Opublikowano 3 Maja 2014 U mnie tez w 240 ladnie rozly bez nawozow;-) a teraz daje garden ale tam cos chyba brakuje z pierwiastkow. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
eljot Opublikowano 3 Maja 2014 #8 Opublikowano 3 Maja 2014 Ja nawóz dodawałem ze względu na nurzańca, bez niego był dość "blady".
Konrad-skorpion Opublikowano 3 Maja 2014 Autor #9 Opublikowano 3 Maja 2014 No u mnie roślin nie ma żadnych. Ale,,,, ten dywanik bym chciał mieć co w 240-tce
Konrad-skorpion Opublikowano 29 Maja 2014 Autor #10 Opublikowano 29 Maja 2014 ...i nadal nic. Teraz tylko mleczko się zrobiło od wymiany sznurka na flizelinę w korpusie. Ręce opadają. Czarno jak w grobie NO2 - 0, No3 - 20, PO4-0,05. wymieniłem lampy na sylviana grolux 8500 i tylko większy rozkwit okrzemki. Cały czas dodaje planta classic Czekać , czy dać sobie spokój?
Rekomendowane odpowiedzi