Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam moze banalne pytanie dotyczace filtra wewnetrznego Aquael Circulator 2000. Czy wlaczone napowietrzanie wplywa negatywnie na moc filtracji wody? To znaczy czy filtr razem z napowietrzaniem ma mniejszy przeplyw niz bez niego? Jak Wy posiadacze tego filtra macie go wlaczonego. Ja do tej pory caly czas mialem wlaczony razem z napowietrzaniem i mam wrazenie ze kupska czasami przeplywaja obok niego. Moze powinnienem wylaczyc to napowietrzanie.

Gość pemergency
Opublikowano
Witam,

Mam moze banalne pytanie dotyczace filtra wewnetrznego Aquael Circulator 2000. Czy wlaczone napowietrzanie wplywa negatywnie na moc filtracji wody? To znaczy czy filtr razem z napowietrzaniem ma mniejszy przeplyw niz bez niego? Jak Wy posiadacze tego filtra macie go wlaczonego. Ja do tej pory caly czas mialem wlaczony razem z napowietrzaniem i mam wrazenie ze kupska czasami przeplywaja obok niego. Moze powinnienem wylaczyc to napowietrzanie.

Takie napowietrzanie nic nie daje, woda napowietrza się przez ruch tafli a nie bąblowanie filtra. Możesz to wyłączyć

Opublikowano

Ma duży wpływ choćby dlatego że bez końcówki do robienia bąbelków wylot ma mniejszą średnicę. Dwa całość idzie wzdłuż zbiornika a nie do góry.

Gość pemergency
Opublikowano
Ma duży wpływ choćby dlatego że bez końcówki do robienia bąbelków wylot ma mniejszą średnicę. Dwa całość idzie wzdłuż zbiornika a nie do góry.

Yyyy... że niby jak? :) Tą końcówkę montuje się pomiędzy głowicą a tą dyszą, która umożliwia ustawienie kierunku wylotu wody. Ta przelotka do podłączenia wężyka jest takiej samej średnicy co dysza, różnica jest tylko taka, że ma w środku kratkę.

Gość pemergency
Opublikowano
Jednak po przyłożeniu ręki do wylotu jest różnica, na nie korzyść tej końcówki

Oczywiście, że tak... z dwóch powodów. Cały wylot robi się o 2cm dłuższy oraz kratka wbudowana w środku skutecznie tłumi całość.

Opublikowano

W 1500 średnica wylotu jest dużo większa z napowietrzaczem. Więc w 2000 dziwne że tak nie ma. Nie bądź taki mega zaskoczony bo nie piszę byle czego. Sam jestem zaskoczony że w modelu wyżej średnica nie jest większa jakby przypadku modelu 1500.

Gość pemergency
Opublikowano
W 1500 średnica wylotu jest dużo większa z napowietrzaczem. Więc w 2000 dziwne że tak nie ma. Nie bądź taki mega zaskoczony bo nie piszę byle czego. Sam jestem zaskoczony że w modelu wyżej średnica nie jest większa jakby przypadku modelu 1500.

Cały wątek dotyczy aquael circulator 2000, więc nie rozumiem po co piszesz o 1500, jakby to był identyczny sprzęt. Niestety mam ten cyrkulator i znam go dość dobrze, więc nie dziw się, że jestem zaskoczony Twoim postem, może nie mega... na tym forum już mnie chyba nic mega nie zaskoczy ;)