Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano

Potwierdza się to co kiedyś już pisałem. Ustawienie optymalnej cyrkulacji przy filtrze gąbkowym to jak trafić 3 samice i jednego samca kupując 4 ryby. Ja męczyłem się z tym 3 miesiące i dałem sobie spokój. Zakupiłem mocny kubeł na mechanika i problem się rozwiązał. Nie ważne czy w baniaku jest pralka czy wirówka czy tornado, wszystko trafia prędzej czy później do zasysu mechanika...

Sent using Tapatalk

• Dziękuję 1
Opublikowano

A ja nie mam problemu z ustawieniem cyrkulacji nigdy. W 112l zawsze miałem czysto. W 160l też miałem czysto. W 300l również jest czyściutko. Używam cyrkulatora JVP 101 i Aquael Circulator 1500 i problem z głowy. Jakbym tego nie ustawił to zawsze mi wszystko zamiecie i porządek jest w akwarium. I nie muszę mieć filtra zewnętrznego jako mechanika. :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Słuchaj, może Ty masz porostu za mocno podkręcone te filtr i robią pralkę?

Nie pamiętam jaki masz mechanik ale spróbuj go skręcić. Druga sprawa to postaraj się minimum 24h nie grzebać w akwarium.

Aquael 2000l/h zdjąłem z niego ten daszek końcówkę i chyba się lepiej zrobiło zobaczymy nic nie będę grzebał i zobaczę. Trening czyni mistrza:-)

-- dołączony post:

A ja nie mam problemu z ustawieniem cyrkulacji nigdy. W 112l zawsze miałem czysto. W 160l też miałem czysto. W 300l również jest czyściutko. Używam cyrkulatora JVP 101 i Aquael Circulator 1500 i problem z głowy. Jakbym tego nie ustawił to zawsze mi wszystko zamiecie i porządek jest w akwarium. I nie muszę mieć filtra zewnętrznego jako mechanika. :)

A możesz kolego opisać jak masz ustawione u Siebie wszystko??

Opublikowano

A możesz kolego opisać jak masz ustawione u Siebie wszystko??

Opublikowano
Nie ważne czy w baniaku jest pralka czy wirówka czy tornado, wszystko trafia prędzej czy później do zasysu mechanika...

Sent using Tapatalk

Piękne słowa jak bym to usłyszał od księdza na mszy!!! A na poważnie tez mam 150cm i tego samego aquaela i tylko czekam na wypłate i kupuje kubeł JBL'a E1901 i do tego falowniki 2 jeden bedzie naganiał kupska a drugi ruszy taflą a aquaela dam do drugiego baniaka którego jeszcze nie mam. te 2000 l/h w takim akwa to słabizna conajmniej daj 4k!!!

Opublikowano
Piękne słowa jak bym to usłyszał od księdza na mszy!!! A na poważnie tez mam 150cm i tego samego aquaela i tylko czekam na wypłate i kupuje kubeł JBL'a E1901 i do tego falowniki 2 jeden bedzie naganiał kupska a drugi ruszy taflą a aquaela dam do drugiego baniaka którego jeszcze nie mam. te 2000 l/h w takim akwa to słabizna conajmniej daj 4k!!![/quot

Słabizna mówisz tylko że u mnie piaskiem po ścianach rzuca :-) wcale nie taki słaby jest.

Opublikowano

Patrząc na zbiornik z przodu:

Z lewej strony z przodu mam falownik JVP skierowany w prawą stronę. umieszczony jest u samej góry i wylot skierowany prawie równolegle do taflo wody. Filtr mechaniczny jest z prawej przy tylnej szybie. Gąbka znajduje się przy samym piasku a wylot z filtra jakieś 8 cm od tafli wody skierowany wzdłuż tylnej szyby w lewo. Nad Aquaelem znajduje się wylot z filtra zewnętrznego a konkretnie deszczownica ustawiona równolegle wzdłuż zbiornika w lewą stronę.

Pamiętaj tylko o jednym. Samo ustawienie filtrów nie ma znaczenia. Istotne jest również ustawienie dekoracji. Dlatego szukanie odpowiedniej cyrkulacji to indywidualna sprawa. Nieraz wystarczy odrobinę przesunąć kamień a cyrkulacja już się poprawia na tyle, że w zbiorniku panuje ład i porządek. Pozdrawiam. :)