Jump to content

Ustawienie filtrów

acer2244

Recommended Posts

Witam koledzy. Mam pytanko jest może ktoś z Warszawy kto pomógłby w ustawieniu filtrów w akwarium próbowałem już chyba wszystkich ustawień i non stop coś pływa w toni wodnej i nie mogę sobie z tym poradzić. Może ktoś pomoże???

Guest pemergency
Witam koledzy. Mam pytanko jest może ktoś z Warszawy kto pomógłby w ustawieniu filtrów w akwarium próbowałem już chyba wszystkich ustawień i non stop coś pływa w toni wodnej i nie mogę sobie z tym poradzić. Może ktoś pomoże???

Napiszesz coś więcej o filtracji? Jakie masz filtry? jak ustawione?

Witaj akwarium 375 litrów 150 cm długości. Po lewej na tylnej ścianie mechanik Aquael 2000l/h skierowany na przednią szybę i założona końcówka taka dysza. Po prawej stronie w prawym rogu skimmer Eheim wlot i wylot jednocześnie. Wylot skierowany wzdłuż tylnej szyby bez żadnej końcówki. Od razu powiem, że ustawiałem tak jak koledzy radzili czyli mechanik wylot na tylną szybę, a wylot z kubełka na przednią szybę. Przy takim ustawieniu pływało tego więcej ale niestety wylot z kubełka jest za słaby ponieważ mam filtr Hw-303b i do tego filtr naruruowy i tak to wygląda w skrócie.

Guest pemergency
Witaj akwarium 375 litrów 150 cm długości. Po lewej na tylnej ścianie mechanik Aquael 2000l/h skierowany na przednią szybę i założona końcówka taka dysza. Po prawej stronie w prawym rogu skimmer Eheim wlot i wylot jednocześnie. Wylot skierowany wzdłuż tylnej szyby bez żadnej końcówki. Od razu powiem, że ustawiałem tak jak koledzy radzili czyli mechanik wylot na tylną szybę, a wylot z kubełka na przednią szybę. Przy takim ustawieniu pływało tego więcej ale niestety wylot z kubełka jest za słaby ponieważ mam filtr Hw-303b i do tego filtr naruruowy i tak to wygląda w skrócie.

Kupa zbiera się pod aquaelem turbo 2000 i w jego okolicy?

Kupa zbiera się pod aquaelem turbo 2000 i w jego okolicy?

Właśnie się nie zbiera. Między skałkami trochę się zbiera, ale i pływa w toni wodnej trochę zasysa też wlot kubełka. I to tyle mówię próbowałem tego ustawienia co koledzy radzili, ale wylot z kubełka mam za słaby i tafla trochę stoi w miejscu. Może by dodoatkowy falownik założyć ale nie chce kolejnego urządzenia w akwarium. Być może da się to jakoś ustawić bez dodatkowej instalacji sprzętu.

Guest pemergency
Właśnie się nie zbiera. Między skałkami trochę się zbiera, ale i pływa w toni wodnej trochę zasysa też wlot kubełka. I to tyle mówię próbowałem tego ustawienia co koledzy radzili, ale wylot z kubełka mam za słaby i tafla trochę stoi w miejscu. Może by dodoatkowy falownik założyć ale nie chce kolejnego urządzenia w akwarium. Być może da się to jakoś ustawić bez dodatkowej instalacji sprzętu.

Jak tafla w miejscu stoi? to aquael jej nie porusza? Przy tej długości dałbym tego mechanika wzdłuż tylnej szyby, biologa na przednią szybę i falownik wzdłuż przedniej szyby po przeciwnej stronie mechanika. Nie napisałeś co to za biolog, jak jakiś słabiutki kubeł to zapomnij o dobrej cyrkulacji, bez falownika się nie obejdzie.

Zakładając, że dekoracje w zbiorniku masz ustawione jak na poniższym rysunku, wysuwam następujące wnioski.

..........................

| *********** |

..........................

- Jeśli dasz aquaela na tylną szybę, a biologa po skosie na przednią (bez falownika), to będą Ci się kupy zbierać na piasku z przodu akwarium i między kamieniami.

- Jeśli dasz aquaela po skosie na przednią, a biologa na tylną po długości (bez falownika), to będą Ci się kupy zbierały z tyłu baniaka i między kamieniami (część wpadnie do zasysu biologa).

- Jeśli dasz aquaela na przednią szybę po skosie, biologa na tylną po długości i mały falownik na tylną po długości, to będziesz miał kupę w okolicach gąbki, lub jeśli będziesz miał szczęście i dobrze dobierzesz falownik to na gąbce.

Pozdrawiam

Aquael faluje dobrze a kubel mam hw 303b chinczyka.A ten falownik duzej mocy kupic to musi byc taki jak do morskiego akwarium.Wolalbym dac ten falownik na tylna szybe bo z przodu go bedzie widac a nie chce tez duzej mocy kupowac bo bedzie za duzy wir moze sie tworzyl.Mozesz podpowiedziec jakiej mocy kupic.Z gory dzieki.

Polecam Ci ten:

JVP-101 Pompa cyrkulacyjna 3000l/h __ K-ce (4108223960) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/41/08/22/39/4108223960@@AMEPARAM@@01@@AMEPARAM@@41/08/22/39@@AMEPARAM@@4108223960

Niska cena i jakość rozsądna. Jeśli chcesz to poszukaj wersji 101B. Podobno ciszej pracuje ze względu na ceramiczny wirnik i lepszą przyssawkę. Ja swojego 101 nie słyszę więc też Ci go polecam.

Polecam Ci ten:

JVP-101 Pompa cyrkulacyjna 3000l/h __ K-ce (4108223960) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Niska cena i jakość rozsądna. Jeśli chcesz to poszukaj wersji 101B. Podobno ciszej pracuje ze względu na ceramiczny wirnik i lepszą przyssawkę. Ja swojego 101 nie słyszę więc też Ci go polecam.

Nie bedzie miala za duzego przeplywu 3000l