Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten falownik z prawej strony masz zamontowany w prawym rogu na tyle szyby czy bardziej przedniej szyby. A czy takie ustawienie mechanik z tyłu w lewym rogu skierowany na przednią szybę a falownik w prawym rogu z tyłu skierowany na wzdłuż tylnej szyby. Pytanie dlaczego?? nie chciałbym, żeby ten falownik na przedniej szybie było widać wolałbym go na tył dać a mechanik z lewego rogu niech sobie dmucha na przednią szybę.

Opublikowano
Przyjęło się, że cyrkulacja wody w akwarium powinna być zgodna z ruchem wskazówek zegara.

Spadłem z łóżka. Kto coś takiego przyjął? Jakie to ma znaczenie? Przecież to wszystko jest nieistotne i zależy od wystroju, w którą stronę nam łatwiej.

Opublikowano

Czytałem to na pewno na tym forum więc skądś się to wzięło. Sam bym tego nie wymyślił :)

Równie dobrze można zapytać kto przyjął, że pyszczaki trzymamy w minimum 112l a nie w 300l. Jednak takie założenie jest i już.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
U mnie ten z prawej jest bliżej przedniej szyby ale to dlatego, że mam duży kamień i zasłaniałby ruch wody. Przyjęło się, że cyrkulacja wody w akwarium powinna być zgodna z ruchem wskazówek zegara.

Cześć a mogę tak ustawić: mechanik z lewej strony na przednią szybę dmucha a ten falownik w prawym rogu i na tylną szybę dmucha. Bo jak dam wylot z mechanika na tył a falownik z lewej na przednią szybę to woda by słabo faluje.

Opublikowano

Nie ma jednej ustalonej metody ani schematu. Zostaw tak na dzień lub dwa i zobaczysz. Musisz sam kombinować. Falownik Ci pomoże bo mozesz go dowolnie ustawić.

Opublikowano
Czytałem to na pewno na tym forum więc skądś się to wzięło. Sam bym tego nie wymyślił :)

Równie dobrze można zapytać kto przyjął, że pyszczaki trzymamy w minimum 112l a nie w 300l. Jednak takie założenie jest i już.

No nie porównuj ilości wody w jakiej mają pływać ryby do kierunku w którym ma się kręcić woda z shitem w zbiorniku. Zestawienie co najmniej złe.

Nie wszystko co tutaj na forum ktoś wrzuci jest godne propagowania. Niektórych pierdół wręcz niewolno rozprzestrzeniać dalej :) Każdy musi zachować swój rozum w pobieraniu informacji z tej kopalni. Tutaj piszą też ludzie. I każdy może zrobić drugiemu żart. Bo na pewno to był żart.

Kierunek cyrkulacji a dokładniej czy zgodny z kierunkiem poruszania się wskazówek zegara, czy nie to brednie i nie ma co brać tego pod uwagę. To jak samo jak byśmy brali pod uwagę kierunek mieszania łyżeczką herbaty. Czy od tego zależy smak herbaty, albo jej klarowność lub inne własności?

Opublikowano

Może i brednie może nie. Nie wiem. Wiele by takich przykładów podał, które wszyscy stosujemy a nie wiadomo skąd się wzięły. Koniec tego malego OT no chyba, że ktoś potrafi napisać skąd wzięła się moja bajka. :)

Opublikowano
Może i brednie może nie. Nie wiem. Wiele by takich przykładów podał, które wszyscy stosujemy a nie wiadomo skąd się wzięły. Koniec tego malego OT no chyba, że ktoś potrafi napisać skąd wzięła się moja bajka. :)

Witam drogiego kolegę ustawiłem filtry tak: mechanik w lewym rogu skierowany na przód akwarium, a w prawym rogu falownik i wylot z kubełka. Nie widzę żadnej różnicy kupska pływają po całym akwarium nie zbierają się pod filtrem czyli coś jest nie tak.Próbowałem jeszcze tak ustawić: mechanik w lewym rogu skierowany wzdłuż szyby z tyłu ( z tyłu wklejone tło do szyby) a w prawym rogu od przodu akwarium dałem falownik. Efekt był taki, że falownik nie wzburzał mi prawie w ogóle wody kupy pchał ale tafla nie falowała. Nie wiem co źle robię jak sobie z tym dać radę bo już tracę siły.Na jakiej wysokości mniej więcej ten falownik ustawić?? Może jest za nisko albo za wysoko??. Pozdrawiam.