Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
lepiej dac 4 cm czy 5 cm piasku?

to nie ma za bardzo znaczenia. pyski i tak wyrownaja podloze po swojemy, miejscami bedzie tego piasku ponizej 4cm a w innym mozesz miec nawet i 10cm ;) i z pyskami nie wygrasz, piasek bedzie tak ulozony jak one chca ;)

imo grubosc podloza powinna byc na tyle duza aby pyski nie odkopaly styropianu i jesli ktos posiada rosliny aby mialy przykryte korzenie.

co do stref beztlenowych to pomoga tu rowniez swiderki ...

pzdr

jas

Opublikowano

sysgone napisał

mieszac reka piasek podczas podmian i odmulania dna
A jak rozwiązać sprawę w miejscach trudno dostępnych np. za i pod kamieniami.

A co do świderków. Chciałem kupić w mojej miejscowości. W jednym sklepie nie było , a w drugim popatrzyli na mnie jak na ...... :oops:

I co mi nagadali. Jakie to będę miał problemy: zepsute filtry, plaga nie do opanowania itp. Poprostu same kłopoty. Nawet mi się nie chciało słuchać.

Opublikowano

Za i pod kamieniem możesz dać mniej piasku. Tam gdzie nie widać (za kamieniami) ja nie mam w ogóle... na początku był, później pysie go przerzuciły do przedu, a reszte wypłukałem, jak lałem wodę przy podmianach. I tak nie widać, więc nie ma sensu sie martwić...

Jeśli chodzi o świderki, to w sklepach nie masz co liczyć. Lepiej znajdź jakiegoś akwarystę w Twojej okolicy, który ma trochę slimaków. Z resztą nie wyobrażam sobie płacić za coś, co rzeczywiście po tygodniu z małej grupki robi się prawdziwą plagą :lol: .

Opublikowano

A jaka jest żywotność świderków?

I czy mogę liczyć na to że ktoś z kolegów przywiezie mi świderki na Zoo-Botanike? :D

Pozdrawiam

Opublikowano

no wlasnie swiderki niby pomagaja , ale czy pozniej nie ma takich sytuacji ze jest ich tak duzo ze gdzie sie nie popatrzy to swiderek? i czy to nie psuje efektywnosci zbiornika?

Piasek wystarczy wyplukac czy tez nalezy zalewac gotowana woda? mam na mysli piasek budowlany

Opublikowano

Świderki sie namnożą, ale w ciągu dnia raczej ich widzieć nie będziesz. Skutecznie pochowają się w piasku. Co innego, jak się zrobi ciemno, ale komu wtedy kilka slimaków przeszkadza :?: :lol:

Piasek profilaktycznie możesz zalać wrzątkiem, ale zazwyczaj wystarcza samo płukanie.

Opublikowano

nieprawda! świderki też pełzają w dzień! Nie mówcie, że u was nie zdażają się wariaty, którym pomieszały się pory doby, oświetlenia itd.. i dzielnie samotnie, pośród drapieżnych pyszczaków podążają po szybach w im znanym tylko kierunku... I to w środku dnia

A jeśli będziesz miał piasek, to przy dorosłych rybach będziesz widział sporo świderków w dzień... ale tylko pustych skorupek :!:

Opublikowano
nieprawda! świderki też pełzają w dzień! Nie mówcie, że u was nie zdażają się wariaty, którym pomieszały się pory doby, oświetlenia itd.. i dzielnie samotnie, pośród drapieżnych pyszczaków podążają po szybach w im znanym tylko kierunku... I to w środku dnia

no u mnie zasuwaja w sporych ilosciach i za dnia, ale to w jednym akwa tylko, nie wiem czemu, tak maja i juz :) i co ciekawe teraz jak jest ciemno nie widze za bardzo zadnego, ale jak sie swiatlo zapali to beda;

w krewetkarium fajnie to wyglada jak jest pora karmienia - po krotkiej chwili kiedy pokarm dotknie dna zaczyna sie ruch i swiderki wychodza na papu "z glebin" :)

Opublikowano

A jeśli będziesz miał piasek, to przy dorosłych rybach będziesz widział sporo świderków w dzień... ale tylko pustych skorupek

Nie napisałem, że nie. Owszem, czasem jakiś wyjdzie, ale nie w takich ilościach, jak w nocy. U mnie nawet, jak wieczorem robie podmiane i przez 15 minut jest w akwa ciemno, to już mam centymetrową warstwę świderków :lol: . Jak światło zapalę, po 5 minutach na dnie zostaje ledwie kilka... Oczywiście inną kwestią są puste muszle, bo moje Aulonki, to nawet wygrzebią zakopane w piasku świderki...

Opublikowano

A jeśli będziesz miał piasek, to przy dorosłych rybach będziesz widział sporo świderków w dzień... ale tylko pustych skorupek :!:

u mnie nie pelzaja po szybach. mozna pojedyncze egzemplarze dojrzec gdzies w szczelinie pomiedzy kamieniami, a nawet na powierzchni piasku, z tym ze te ostatnie sa mocno zabarykadowane w swoich muszelkach lub sa to puste muszle. generalnie w ciagu dnia nie ma mowy o pladze slimakow, jesli ryby nie beda przekarmiane to slimaki stana sie ich dieta, wiec same beda regulowac ich ilosc. dlatego wsrod doroslych pyszczakow mozna spotkac wiele pustych muszelek ;)

pzdr

jas