Jump to content

Belka LED Akwa 720 l

xrx

Recommended Posts

Witam :) W końcu stałem się właścicielem akwarium o wymiarach 200x60x60. Poradźcie mi co do kwestii oświetlenia. Lubię mocne białe zimna światło. Interesują mnie gotowe belki led z zasilaczem dobrej jakości nie china.

Jakie doradzicie ile ma ich być aby w akwa było w miarę jasno.

Sprawa nie jest taka prosta , należy zdefiniować potrzeby ( lux, kąt promieniowania , barwa ) potem można spróbować poszukać czegoś ale tu też nie jest bezproblemowo, bo róże mocowania i długości oraz brak informacji jak to pracuje i na jakich elementach.

Często ceny nie są uzasadnione, a potrafi to kosztować tle co samo akwarium.

To że jest gwarancja nie wystarcza, więc wydaje mi się że większość zrobi samodzielnie lub zleca ten niezbędny motyw do wykonania i nie narzeka.

W miarę jasno jest przy każdym oświetleniu zwłaszcza jak jest ciemno.

Dodam tylko, ze gotowe oswietlenie to wylacznie wiszące oparte na kompozycji HQ i Power led. Ale to koszt od 1600 zł w gore. Tu wystarczy, ze wykorzystasz Googla. Jesli chcesz miec oswietlenie na miare, mozesz znaleźć magika, ktory Ci na zamowienie cos zrobi.

Tu masz wszystko o oświetleniu do akwa:

http://www.argusakwarystyka.pl/Oferta/Akwaria-morskie/Oswietlenie

A tu masz przykładowe lampy HP-Led

http://www.argusakwarystyka.pl/Oferta/Akwaria-morskie/Oswietlenie/HP-LED

Jak Cie stać, to masz w czym wybierać. Ale żadne z tego oświetlenia nie nadaje sie pod pokrywę, czyli musisz je zawiesić na linkach nad akwarium.

Czy jeszcze mozemy Ci w czyms pomoc?

Aha, zapomniałem, to bardzo dobre lampy. Ale ten sam efekt mozna uzyskac za juz 200-400 zł. zamawiając listwy led u paru magików, ktorzy zrobia ci listwy z odpowiednich Power-led.

• Dziękuję 1

No i dzieki zetknięciu sie z światem oświetlenia z kosmosu, fajnie jest zejść na ziemie. Jak mawiają tu mądrzejsi ode mnie, gdybyś poczytał w innych watkach, trafilabys i na ten

http://forum.klub-malawi.pl/oswietlenie-led-malawii-t23039.html

Tam dałem namiary na Pana Andrzeja, ktory zrobi Ci dobre oswietlenie. Tylko zaznacz mu, ze zalezy Ci na markowych ledach i zasilaczu. Np. Na

Ledach Cree

Ja z jego listwy korzystam i jestem wiecej niz zadowolony. Listwa ma tylko 140 cm długości. Zamówisz dwie takie i 200 cm masz rozświetlona. Mozesz tez zamówić dwie po 170, wtedy ledy beda bardziej rozłożone, majac wieksze odstępy. Ale wtedy musisz pomyśleć o chłodzeniu. Przy mniejszej ilosci led, ledy grzeją, ale nie ma dramatu. Listwe mozna trzymac w dłoni. Przy krótszych bedziesz miał środek dobrze oświetlony, zaś reszta bedzie doświetlona odrobine mniej. Mozesz tez wpiąć sobie w listwe kilka (4-5) led czerwonych, wtedy uzyskasz bardziej ciepły biały, zbliżony do dziennego.

Ale zawsze poradz sie Pana Andrzeja.

Powodzenia

Wiem czytałem :) Ale szukam kilku opcji aby wybrać najlepszą niekoniecznie kosmicznie drogą.

Oświetlenie akwarium -BELKA POWER LED 200cm (4143544479) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/41/43/54/44/4143544479@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@41/43/54/44@@AMEPARAM@@4143544479

Nie wiedziałem, że Przemek Wieczorek też się w to bawi. Jak oceniacie ten sprzęt?

Moja jest identico. Ja oceniam bardzo wysoko. Ten rodzaj oświetlenia to dziś optimum mocy, przy minimum ceny i maksimum swiatla. Technika święcenia jest taka sama. A koszta eksploatacji i prądu niewielkie.

• Dziękuję 1