Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kubeł eheim 2128 i dokupuję JBL 1501e. Chciałem aby eheim był jako mechanik a JBL jako biolog. Myślałem o jakimś prefiltrze do biologa znalazłem coś takiego

FILTR / PREFILTR ZEWNĘTRZNY HW-603A !!! NOWOŚĆ !!! (4159489755) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img13.allegroimg.pl/photos/400x300/41/59/48/97/4159489755@@AMEPARAM@@13@@AMEPARAM@@41/59/48/97@@AMEPARAM@@4159489755

Powiedzcie mi co o tym sądzicie i czy się nada? Może jakieś inne lepsze rozwiązanie polecicie. Jeżeli miałbym taki prefiltr to mógłbym tam upchnąć np. 500ml Purigenu ?? Co polecicie na wkłady do biologa iść w kierunku grysu koralowego czy matrixa ?? Ile matrixa bym potrzebował żeby zapełnić filtr.

Jeszcze mam pytanie odnośnie pompy cyrkulacyjnej czy jest duża różnica między tanią JVP a np. Hydor Koralia warto inwestować ?? Jak mocną pompę bym musiał mieć w moim akwarium (dł. 180cm)?

Ed:

Oprócz tego mam pytanie techniczne czy wszystkie wloty i wyloty filtrów mogą być po lewej stronie akwarium ?? Wtedy musi być mocniejsza pompa z prawej ?? Wyloty filtrów zewnętrznych w dalszym ciągu mają być skierowane na tylną szybę po skosie ?? Czy zmienić ustawienie?

Pozdrawiam Paweł.

Opublikowano
Jeszcze mam pytanie odnośnie pompy cyrkulacyjnej czy jest duża różnica między tanią JVP a np. Hydor Koralia warto inwestować ?? Jak mocną pompę bym musiał mieć w moim akwarium (dł. 180cm)?

cyrkulatorów to ja miałem chyba z 10sztuk (JVP, Koralie, Tunze, VorTech).

Powiem tak- JVP sa bardzo słabe - dmuchają DUŻO SŁABIEJ niż obiecuje producent, dmuchają wąsko, są w dużej mierze głośne, telepią się itd - ogólnie nie polecam - ale za tą cenę nic innego się nie kupi.

Koralia jest lepsza ale polecam dołożyć i kupić Tunze - najlepiej jeszcze sterowalną (6055, 6095). Pompa niesłyszalna, dmucha bardzo mocno i szeroko, mały rozmiar i bez awaryjna.

Są jeszcze VorTech pompki super ale za taką kasę to raczej dla maniaków ;)

Co to tego jaką na 1,8m to dokładnie nie powiem (jestem praktyk na akwariach morskich a tam cyrkulacja to 40-50 x litraż) ale raczej byś musiał mieć 2szt (na przeciw) żeby z drugiej strony był ruch wody - muszą się doświadczeni koledzy z Malawi wypowiedzieć bo ja dopiero raczkuję :)

Opublikowano

Jeżeli chodzi o ten chiński prefiltr to tak jak napisał tyshek. Wielu osobom rozszczelnił się po kilku czyszczeniach.

Natomiast jeżeli chodzi o cyrkulację podzielam zdanie IKAD-a. U siebie w 250cm z jednej strony mam koralię magnum 7 10500l/h z drugiej chińskiego jvp-102 5000l/h i jakiegoś wielkiego szału ani pralki w akwarium nie zauważyłem. Wg. mnie lepiej kupić coś mocniejszego i w razie czego skręcić (kontrolerem) niż mieć za słabą cyrkulację. Do twojego zbiornika 180cm zastosuj coś w przedziale 6-8tyś l/h. I tak jak napisał aarset, wszystko zależy od ilości dekoracji w zbiorniku.

Opublikowano

Muszę powiedzieć że chyba JVP jeden drugiemu nie równy .

Posiadam JVP 101 i jest całkowicie niesłyszalny , akwarium mam 2 metrowe i według mnie sobie dobrze radzi . Cyrkulacja jest tak ustawiona , że cyrkulator dmucha po dnie a z przeciwległej strony wylot filtracji przy powierzchni.

Opublikowano

Tunze Turbelle Stream 6085 ___ Aquatec_com_pl (4139299926) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/41/39/29/99/4139299926@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@41/39/29/99@@AMEPARAM@@4139299926

Ten byłby odpowiedni ?? czy dołożyć 150 zl i kupić o przepływie 12000 l/h?? A co zrobić z tym prefiltrem polecicie coś innego ?? czy wystarczy gąbka na wlocie filtra ? Gdzie umieścić Purigen bo do tej pory trzymałem w wewnętrznym ale przy malawi chciałbym ograniczyć sprzęty w akwarium do minimum.
Opublikowano
Muszę powiedzieć że chyba JVP jeden drugiemu nie równy

Potwierdzam też słyszałem o takich przypadkach że są niesłyszalne - ja miałem cztery

ale wszystkie hałasowały. Jedne mniej drugie mocniej ale nie zmienia to faktu że dmuchają

bardzo wąsko w porównaniu do Tunze i słabiej przy tym samym l/h.

Ten byłby odpowiedni ?? czy dołożyć 150 zl i kupić o przepływie 12000 l/h??

Jak masz możliwość do dołożył bym 200 zł i woziłbym 6095 regulowaną ( nie przepływem "tłumieniem" pompy przy tej samej mocy a regulowaną napięciem 12-24V).

Regulacja od 2000-10000 l/h. Tylko nie wiem czy starczy jak będzie tylko z jednej strony.

Może lepiej 2 szt a słabsze?

Chyba że na przeciw 6095 dasz wylot z filtra to powinno wystarczyć przy 180cm.