Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogę mieć tylko jedną cześć szafki zajętą i nic nie może wystawać poza szafkę.

Taki kompromis musiałem zawrzeć z żoną - chociaż pierwotnie miała być cała szafka dla niej ;)

Co do kasy to nie mam ograniczonego budżetu - tak żeby było dobrze ale żeby też zbędnie nie przepłacać (jak co to mam 2 tunze 6095 na sprzedaz + kontroler zawsze można sprzedać i nawet już mam klienta na to)

Czyli gdybym kupił JBL 1901 to robił by za mechanika.

A czy ten bioflow może robić za biologa i dać mocniejszą pompę?

Czy lepiej Bioflow za mechanika Jbl 1501(1901) za biologa?

Pemergency jakie masz świetlówki włożone? Ja mam 2 białe (day juwela)i nie za bardzo mi się to podoba

I czy ten JBL 1901 jest mocno słyszalny?

Opublikowano

Daj przed tym JBL 1901 korpus narurowy jako mechanika; do filtra wpakuj grys koralowy, górny koszyk gąbki (ew można go wykorzystać na extra wkłady); do tego falownik i masz filtrację do 240l załatwioną z dużym zapasem. Ten wewnętrzny możesz wywalić albo użyć jako dodatkowego mechanika.

Gość pemergency
Opublikowano
Mogę mieć tylko jedną cześć szafki zajętą i nic nie może wystawać poza szafkę.

Taki kompromis musiałem zawrzeć z żoną - chociaż pierwotnie miała być cała szafka dla niej ;)

Co do kasy to nie mam ograniczonego budżetu - tak żeby było dobrze ale żeby też zbędnie nie przepłacać (jak co to mam 2 tunze 6095 na sprzedaz + kontroler zawsze można sprzedać i nawet już mam klienta na to)

Czyli gdybym kupił JBL 1901 to robił by za mechanika.

A czy ten bioflow może robić za biologa i dać mocniejszą pompę?

Czy lepiej Bioflow za mechanika Jbl 1501(1901) za biologa?

Pemergency jakie masz świetlówki włożone? Ja mam 2 białe (day juwela)i nie za bardzo mi się to podoba

I czy ten JBL 1901 jest mocno słyszalny?

Mam 2x54W day, ale ich nie uzywam, zamiast nich mam zalozone naswietlacze 2x10w (efekt taki jak widac w sygnaturce)

Słyszę go jak wsadzę głowę do szafki

Myślę, że do tego JBL podepniesz nawet dwa korpusy równolegle.

Ten bioflow nadaje się tylko do wycięcia. Próbowałem go odpalać z większymi pompami, dlatego mam je teraz na sprzedaż.

IKAD, skąd jesteś kolego?

Gość pemergency
Opublikowano
Ta opcja jest lepsza niż jeden ale czy starczy mu miejsca w szafce :).

Jak posunie filtr całkiem do przodu to wejdą dwa korpusy, jeden na prawą ściankę i drugi na lewą z tyłu szafki - za filtrem. Będą lekko wystawać po za szafkę od tyłu ale nie będzie ich widać z boku. (szafka nie ma pleców ;) )

Opublikowano

Dzięki koledzy za pomoc ;)

Jutro jadę po jbl e1901 i cały go wypełniam grysem koralowym a do górnego koszyka gąbkę

która jest w zestawie- dobrze zrozumiałem ?

Do tego kupuję filtr narurowy 10" - mogę kupić w sklepach typu Castorama, OBI

czy gdzieś znajdę jakiś lepszej jakości ? - jaki wkład - mam filtry pozostałe po odwróconej osmozie "RO" 20 um, 5um - ale rozumiem że za drobne na mechanika ?

Filtr bioflow wywalam z akwarium

Falownik tunze 6095 - na około jaki przepływ ustawić (2000-9000 l/h) 2000?

wiem że zależne to jest żeby się syf nie zbierał ale nie wiem ile mieszkańcy dają redę.

- w morskim miałem 16000l/h w 400l

IKAD, skąd jesteś kolego?

Jestem z okolic Rybnika, Żor

Mam 2x54W day, ale ich nie uzywam, zamiast nich mam zalozone naswietlacze 2x10w (efekt taki jak widac w sygnaturce)

Słyszę go jak wsadzę głowę do szafki

naświetlacze wchodzą pod pokrywę? - znalazłem coś takiego:

HALOGEN NAŚWIETLACZ 10W / 100W LED SMD COB B.ZIMNA (4073670298) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img18.allegroimg.pl/photos/400x300/40/73/67/02/4073670298@@AMEPARAM@@18@@AMEPARAM@@40/73/67/02@@AMEPARAM@@4073670298

-35mm wysoki
Opublikowano
dobrze zrozumiałem ?

Dobrze :)

Nie wiem jaki szeroki ma on strumień, ustaw tak aby ryby nie były zmuszone pływać tylko w jedną stronę ;)

Opublikowano
Dzięki koledzy za pomoc ;)

wiem że zależne to jest żeby się syf nie zbierał ale nie wiem ile mieszkańcy dają redę.

- w morskim miałem 16000l/h w 400l

Na początek spróbuj ustawić na 4000-4500l/h. Reszta wyjdzie w "praniu".
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Filtr JBL e1901 kupiony.

I teraz mam pytanie - wkłady które są w zestawie są coś warte ?

Czy wypełnić grysem koralowym?

1x kulki JBL Micromec

3x gąbka Uniblock

1x gąbki Combiblock

DO tego dostałem BIO-PO4 i MULTI-ZEOLITE - wkładać do któregoś koszyka ?

Dokładny opis na http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-cristalprofi-greenline-e1901-%7C-energooszczedny-filtr-zewnetrzny-do-akwarium-300-800l-p-5177.html

Jutro jadę po filtr narurowy

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie

Jaki żwir koralowy do filtra (0,8-1,2), 3-5mm, 10-15 mm, 20-50mm ?

Ile go wchodzi do filtra e1901?

Z góry dziękuję za odpowiedz ;)