Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na początku witam wszystkich użytkowników forum.

Po likwidacji zbiornika morskiego spowodowanego przeprowadzką postanowiłem

W tymczasowym mieszkaniu założyć zbiornik Malawi.

Zbiornik to zestaw Juwel RIO 240 (120x40x55)

1. Pytanie co do filtracji – jest w zestawie filtr BIOFLOW 3.0 600l/h - wkłady (wata, gąbka z węglem aktywnym, gąbka do usuwania azotanów, gąbka o dużych porach, 2 x gąbka o drobnych porach) – które wkłady zostawić, które usunąć, ew. czym zastąpić ?

Jaki filtr zewnętrzny kubełkowy- Jbl E1501, FLUVAL 306 coś innego – zależy mi aby był cichy. Filtr wypełnić bioceramiką?

Czy stosować cyrkulację – mam tunze 6095 (2000-9000l/h) na ile ustawione?

2. Oświetlenie w akwarium to 2 x 54W 1047mm T5, wiem że dużo jak na Malawi więc mam pytanie czy zostawić jedną świetlówkę (jak tak to jaką – jest 2x juwel Day 9000K)

Zostawić 2 szt – np. jedną blue , drugą Day, colour? Czy zrezygnować i zastosować coś zupełnie innego?

Oświetlenie nocne może być aquael moonlight 1W?

Gość pemergency
Opublikowano
Witam

Na początku witam wszystkich użytkowników forum.

Po likwidacji zbiornika morskiego spowodowanego przeprowadzką postanowiłem

W tymczasowym mieszkaniu założyć zbiornik Malawi.

Zbiornik to zestaw Juwel RIO 240 (120x40x55)

1. Pytanie co do filtracji – jest w zestawie filtr BIOFLOW 3.0 600l/h - wkłady (wata, gąbka z węglem aktywnym, gąbka do usuwania azotanów, gąbka o dużych porach, 2 x gąbka o drobnych porach) – które wkłady zostawić, które usunąć, ew. czym zastąpić ?

Jaki filtr zewnętrzny kubełkowy- Jbl E1501, FLUVAL 306 coś innego – zależy mi aby był cichy. Filtr wypełnić bioceramiką?

Czy stosować cyrkulację – mam tunze 6095 (2000-9000l/h) na ile ustawione?

2. Oświetlenie w akwarium to 2 x 54W 1047mm T5, wiem że dużo jak na Malawi więc mam pytanie czy zostawić jedną świetlówkę (jak tak to jaką – jest 2x juwel Day 9000K)

Zostawić 2 szt – np. jedną blue , drugą Day, colour? Czy zrezygnować i zastosować coś zupełnie innego?

Oświetlenie nocne może być aquael moonlight 1W?

Ad1. Wyciąć filtr oryginalny i raz na zawsze o nim zapomnieć. Dokupić w jego miejsce mocny kubeł, który będzie robił za mechanika, lub kupić wewnętrzny cyrkulator z gąbką .

Ad2. Dwie świetlówki są ok, światło zależy tylko od Twoich preferencji, rybą to koło płetwy lata...

Ad3. Fluval 406 służy u mnie jako filtr bio, nie słyszę go praktycznie w ogóle - tylko jak wsadzę głowę do szafki lub do akwarium.

Opublikowano

Czyli Fluval 406 był by na Bio, a na mechanika dokupić drugi ?? np jbl e1501 czy będzie za duży? Cyrkulację wtedy stosować ?

Cyrkulator z gąbką np jaki? Myślę że nie tunze 6095 z gąbką :-)

Gość pemergency
Opublikowano
Czyli Fluval 406 był by na Bio, a na mechanika dokupić drugi ?? np jbl e1501 czy będzie za duży? Cyrkulację wtedy stosować ?

Cyrkulator z gąbką np jaki? Myślę że nie tunze 6095 z gąbką :-)

Pisałem o cyrkulatorze takim jak np aquael turbo 2000 (już z gąbką), a nie o cyrkulatorze (falowniku).

Ten fluval 406 jako biolog, albo zamiast niego na biologa jakiś tańszy np właśnie JBL E1501, a na mechanika większy JBL E1901. Jeśli lubisz kubełki oczywiście...

Lub jak kasa to nie problem i szafka na to pozwoli to jakiś duży eheim na mechanika, lub fluval fx6 (konkretne bydle do filtracji mechanicznej).

Jako opcja 3 jest jeszcze budowa narurowca, korpusy 10" do filtracji mechanicznej i 20" na biologie i po temacie...

Ja już miałem fluvala 406 dlatego wybrałem dokupienie drugiego kubła na mechanika. Filtry typu aquael turbo 2000 i atmany też już przerabiałem, ale z powodów estetycznych i kilku innych zostałem przy kubełkach. Natomiast z powodu ograniczonego miejsca w szafce kupiłem e1901 zamiast fx6.

Opublikowano

Ok wszystko jasne.

Fluval FX6 niestety mi nie wejdzie - to prawie 20l ;) - chociaż nie mogę znaleźć wymiarów

Ze względu na wymiary najlepiej by było gdyby zastosować jeden filtr zewnętrzny (max wymiar 28x30x60cm), oraz drugi zostawić bioflow juwela - jest taka możliwość (tylko co w nim wtedy zostawić, co dołożyć) - te gąbkowe nie za ładnie wyglądają, juwela nie widać jest czarny przyklejony w rogu, na dodatek jest w nim grzałka.

Trzeba wtedy zastosować cyrkulację tunze 6095?

Gość pemergency
Opublikowano
Ok wszystko jasne.

Fluval FX6 niestety mi nie wejdzie - to prawie 20l ;) - chociaż nie mogę znaleźć wymiarów

Ze względu na wymiary najlepiej by było gdyby zastosować jeden filtr zewnętrzny (max wymiar 28x30x60cm), oraz drugi zostawić bioflow juwela - jest taka możliwość (tylko co w nim wtedy zostawić, co dołożyć) - te gąbkowe nie za ładnie wyglądają, juwela nie widać jest czarny przyklejony w rogu, na dodatek jest w nim grzałka.

Trzeba wtedy zastosować cyrkulację tunze 6095?

Mam identyczny baniak z identyczną szafką, mam takie filtry jak napisałem powyżej. Ten bioflow to szajs przez wielkie S.

Biologię załatwia fluval 406, a mechanikę jbl e1901 + cyrkulator. Woda jest czysta jak na filmiku poniżej :

Crystal clear water by JBL E1901 - YouTube

Zamiast fluvala 406 możesz spokojnie dać jakiegoś taniego chinola...

A jak się uprzesz na tego bioflowa to mam do niego dwie pompy jedną 1000l/h i drugą 1500l/h

Opublikowano

Pemergency nie dziwię się twojemu zafiksowaniu ;) na kubełki, przy takim tle które zajmuje pół baniaka nie miejsca na nic innego w środku :)

Sorrki za OT ale to efekt twojego filmu ;).

Gość pemergency
Opublikowano
Pemergency nie dziwię się twojemu zafiksowaniu ;) na kubełki, przy takim tle które zajmuje pół baniaka nie miejsca na nic innego w środku :)

Sorrki za OT ale to efekt twojego filmu ;).

hehe, eljot tło ma 1,5cm i jest tylko do połowy baniaka, a ta sterta gruzu to... sterta gruzu ;) Jest tam sporo miejsca zapewniam