Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tą różnicą w cenie troszkę pojechałeś dlatego napisałem 2 lata. Mi wyszło 183zł bo 0,035x24h = 0,84kWh/dobę co daje 306,5 kWh rocznie x 0,60gr = 183,96. To jest różnica przy HW 304 a w tym wątku kolega wspomina o o nieco słabszym modelu, który zużywa około 30-35 W i ta różnica robi się już znikoma.

Edit:

Nie zapominajmy o jeszcze jednym. Ja na tych 55W ogarniam biologa i mechanika (no + 6W falownik). Ty o ile się nie mylę (jeśli tak to sorry) używasz jeszcze głowicy aquael 2000, która ciągnie 27W. Patrzymy wyłącznie na zużycie prądu przez HW a zapominamy o tym, że większość oprócz biologa używa jeszcze równie prądożernych głowic.

Opublikowano

HW302 1000l/h 18W 140zł

HW505 1000l/h 14W 160zl

JBL CP e901 900l/h 11W 280zł

który z tych filtrów najlepszy na biologa plus filtr mechaniczny wewnętrzny i cyrkulator JVP 101 3000l/h 6W

a HW304 to 55W plus dwa korpusy za mechanika. Która opcja lepsza?

Opublikowano

Ja bym brał HW 304 + korpus i falownik. 55W + 6W falownik = 61W Biolog + mechanik

druga opcja to HW 302 biolog 18W + jakaś głowica z gąbką około 20W = 48 W

13 W różnicy a ja obecnie łapek w akwarium nie maczam. Kupska zbiera mi korpus a zamiata falownik (lepiej weź jakiś 201 bo masz dwa niezależne kierunki). W ciągu tygodnia będę robił prefiltr z dwóch korpusów równoległych i dam znać co i jak. Myślę, że przepływ będzie lepszy + rzadsza wymiana wkładów.

Opublikowano

Raczej ta druga opcja tylko szukam mechanika z obudowana gąbka np. TETRA TEC IN 1000 9W 1000l/h, AQUAEL UNIFILTER 1000l/h 11W. Wydaje mi się że jak będę czyścił gobke na głowicy dużo syfu wróci do wody. Co do pierwszej opcji to czy korpusy nie przepuszczą mi syfu do biologa.

Opublikowano

Nie, nie przepuszczą. Zakładając, że użyjesz sznurków 100 mikronów to nawet ziarnko piasku nie przejdzie.

Mechanik 1000l/h może być za słaby. Celuj w 1500-2000.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Który filtr planujesz kupić?

Jeśli 302 to weź ze 2 kilo. Co do wymiany to nie martw się o to. Teoretycznie raz na rok jakaś drobna podmiana powinna wystarczyć.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka