Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chodzi mi tu o kolor świetlówki. Niby świeci na biało ale po montażu w uchwycie i zapaleniu światła w akwarium nie robi się biało lecz jasno żółto. Dodam że to zwykła świetlówka. Trzeba kupić akwarystyczną czy jak? Proszę o pomoc.

Opublikowano

Zwykłe świetlówki tak będą świecić, również niektóre akwarystyczne. Musisz kupić świetlówkę z oznaczeniem =/+ 10 000 k np. Power glo. Poszukaj na forum na temat świetlówek jest mnóstwo tematów.

Opublikowano

każdemu podoba się inna barwa światła

przetestowałem różne świetlówki i dla mnie pyszczaki najlepiej prezentują się pod świetlówkami typu power glo

dlatego polecam power-glo lub aktualnie Fluval Power Spectrum jako główną świetlówkę z przodu lub nawet jako jedyną świetlówkę

Większośc świetlówek w temperaturze barwowej w granicach 10000K dobrze wybarwią rybki w kolorach żółtym i niebieskim, ale już rybki z akcentem czerwieni (np fire fish) raczej będą blade

natomiast te świetlówki, które podałem są bardziej uniwersalne, dobrze wybarwią rybki niebieskie, żółte i czerwone

Opublikowano

Polecam zestaw Power Glo + Aqua Glo. Pierwsza ładnie eksponuje wszystkie odcienie niebieskiego, druga barwę żółtą i pomarańczową.

Opublikowano

Ja próbowałem paru zestawień z Power Glo z ledami itp ale najbardziej mi się podoba z Philips aquarelle i power glo. Rybki pięknie wyglądają piękne żolte kolory i niebieskie rybek :)

• 3 tygodnie później...